Museum heeft twee correcte meervouden in het Nederlands: musea en museums. Er is geen betekenisverschil. Musea is de oorspronkelijke Latijnse meervoudsvorm, museums is de vernederlandste vorm.
Het gebruikelijkste meervoud van museum is: musea. Dit is het meervoud dat het woord in het Latijn heeft. Maar het Nederlandse meervoud komt ook voor, en dat wordt niet fout gerekend. Als je wilt, kun je dus ook zeggen: museums.
Antwoord. Deze woorden hebben twee meervoudsvormen: centra en centrums, musea en museums. De meervouden centra en musea zijn het gebruikelijkst.
Het woord museum is via het Latijn afkomstig van het Griekse woord mouseion, een plaats of tempel gewijd aan de Muzen, de Griekse godinnen van de kunsten.
pauzes (meerv.)
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
Museum heeft twee correcte meervouden in het Nederlands: musea en museums. Er is geen betekenisverschil. Musea is de oorspronkelijke Latijnse meervoudsvorm, museums is de vernederlandste vorm.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
Dolfijnen leven in dynamische groepen van zo'n vijf tot twintig dieren, ook wel een 'pod' genoemd. Ze leven in pods voor het jagen en voortplanten en om zich beter te kunnen verdedigen tegen roofdieren. Eens in de zoveel tijd komen meerdere groepen dolfijnen samen en vormen ze een superpod van wel duizenden dolfijnen!
Een politicus (meervoud: politici) of politica (vrouwelijk, meervoud: politica's) is een persoon die een ambt of functie in de politiek vervult. In figuurlijke zin is een politicus iemand die politiek handig, slim of met veel overleg te werk gaat.
Het woord gymnasion is Grieks voor 'plaats om naakt te zijn' en is afgeleid van het Griekse woord voor naakt: gymnos. Gymnasium is de gelatiniseerde vorm van dit woord. Historisch gezien was het een plaats om sport te trainen en om zich te baden, men baadde zich er in het bijzonder met elkaar.