Iedereen in de ark. Een op de vier zoogdiersoorten is met uitsterven bedreigd, en hetzelfde geldt voor een op de acht vogels, een op de drie amfibieën en de helft van alle schildpadden. Van de naaktzadige planten, waartoe de naaldbomen behoren, staat ruim een op de drie gecatalogiseerd als bedreigd.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
Vandaag publiceerde het IUCN de update van de Rode Lijst van Bedreigde Dieren. Volgens die update zijn 31 soorten als uitgestorven bestempeld. Ook worden alle soorten rivierdolfijnen nu met uitsterven bedreigd.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen.
En de belangrijkste aanstichter daarvan is de mens. Vooral na de industriële revolutie gaat het namelijk hard. Vanaf 1900 zijn er volgens het onderzoek 198 gewervelde diersoorten volledig verdwenen. Daarnaast zijn er nog 279 diersoorten die niet meer voorkomen in het wild, of die vermoedelijk zijn uitgestorven.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De Noord-Indochinese tijger of Zuid-Chinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is de zeldzaamste ondersoort van de tijger. Deze tijger staat op de rand van uitsterven: er leven nog minder dan 30 exemplaren in het wild. In gevangenschap leven nog ongeveer 20 exemplaren.
De ili pika laat zich niet snel zien, maar onlangs is het gelukt om het zeer zeldzame zoogdiertje voor het eerst in 20 jaar op camera vast te leggen. Er leven nog maar 1.000 exemplaren van deze diersoort in China.
Dodo: uitgestorven door de mens
Een van de dieren die we nooit meer gaan zien is de dodo; deze grote lopende vogel werd aan het einde van de 17e eeuw voor het laatst gezien. Wat opvallend was aan dit gevleugelde dier is dat het een vogel was die niet kon vliegen.
10 triljard exemplaren.
Dat er zo veel rondwormen zijn, komt in de eerste plaats doordat ze in elk milieu voorkomen, inclusief de zee. Volgens sommige onderzoeken vormen rondwormen zo'n 80 procent van alle dieren op aarde.
De potvis – de hersenen wegen 7,5 kilo. De hersenen van de potvis zijn de grootste en meest verfijnde hersenen die we kennen. Ze zijn zelfs nog ingewikkelder dan die van de mens.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
De neusaap uit Borneo, wie kent hem niet? De aap heeft een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen zijn tenen. Maar het is vooral de enorme augurkvormige neus van de mannetjes neusaap waar je niet omheen kunt.
1. Blobvis. De Blobvis, ook wel bekend als het lelijkste dier ter wereld. Naast lelijk is de blobvis ook nog eens lui, hij zwemt niet, maar zweeft een beetje over de bodem van de zee terwijl hij alles wat levend is opslokt.
1. Paradijsvogel. De paradijsvogel is de mooiste vogel ter wereld en tegelijk het mooiste dier. Er bestaan ruim 70 soorten van.
De meest waarschijnlijke aanname is nu dat de dodo helemaal niet door menselijke consumptie is uitgestorven, maar op een indirecte manier door toedoen van de mens uitstierf. Ontbossing, het introduceren van andere dieren op het eiland, en de beperkte grootte van Mauritius speelden waarschijnlijk een belangrijkere rol.
Eetbaarheid. De dodo werd ook wel "walgvogel" genoemd en er is wel beschreven dat het vlees niet lekker smaakte.
De kortsnuitbeer (Arctodus simus) is een uitgestorven berensoort die oorspronkelijk voorkwam in het prehistorische Noord-Amerika en zo'n 12.500 jaar geleden uitstierf.