Een brandend waxinelichtje geeft ca.30 watt af. Volgens mijn berekening met behulp van de blog van Roderick van Domburg zou ik voor mijn zolderkamer, die 's winters niet verwarmd wordt, bijna 7 kilowatt nodig zijn om deze op een temperatuur van 20 graden celsius te krijgen.
Gezelligheid met kaarsen
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig. Hiermee is een ruimte wel op temperatuur te houden, maar om een volledig ruimte op te warmen is dit niet genoeg.
Een theelichtje levert ongeveer 30 watt warmte op, wat voor vier theelichtjes dus overeenkomt met 120 watt – ongeveer evenveel als wat een menselijk lichaam in rust aan warmte produceert.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 m3 gas per jaar (120 euro). Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 125 m3 gas per jaar (125 euro).
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
Convector verwarming en infrarood verwarming zijn de beste keuze. Beide soorten zijn verkrijgbaar in mooie en handige panelen, die je in je woonkamer aan de muur of het plafond hangt. Convector panelen werken volgens het principe van luchtverwarming.
Het kaarsvet, waarvan een kaars gemaakt is, heeft een stookwaarde van 35 MJ/kg. De kaars wordt aangestoken en heeft dan een vermogen van 60 W. De effectieve temperatuur van de kaarsvlam is 900 °C.
Noren koken en verwarmen echter voornamelijk met stroom. Die stroom komt uit hernieuwbare bronnen, vooral opgewekt door waterkracht. Volgens Hafner was het relatief eenvoudig voor Noorwegen om hun eigen gas te exporteren in plaats van het zelf te gebruiken: "Er zijn veel bergen in Noorwegen.
De vlam heeft een thermisch vermogen van ca 77W en 13 Lumen licht.
Om voldoende licht te produceren, moeten er behoorlijk wat kaarsen aangestoken worden. De verlichtingsintensiteit van een kaars is immers een stuk lager dan die van een lamp. Maar daar staat tegenover dat kaarsen een stuk goedkoper zijn in de aanschafwaarde en daarnaast ook geen energie verbruiken.
Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houdt je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
Draai de radiator in sommige ruimtes dicht
Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent. Vriest het en heb je radiatoren in ruimtes zoals de garage of het tuinhuis? Draai deze kachels dan wel een beetje open, zodat je bevriezing van leidingen voorkomt.
Kosten per dag
Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak 'm beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.