Rijd je vaak met een slippende koppeling omdat je het koppelingspedaal halverwege intrapt voor een helling of filerijden, dan zorgt dit voor veel meer slijtage dan bij het optimaal gebruiken van een auto.
Wanneer de koppelingsplaat zo dun is geworden dat hij slipt, treden serieuze problemen op. De auto zal moeite hebben met schakelen en op een gegeven moment zelfs helemaal niet meer vooruitkomen. Laat het niet zover komen. Door je koppeling op tijd te laten vervangen, voorkom je onveilige situaties op de weg.
Tip van de Wegenwacht: rijd niet met een slippende koppeling. Dat wil zeggen: laat nooit de koppeling erg langzaam opkomen of maar half opkomen. Daarvan slijt de koppelingsplaat zeer snel – dat is een dure reparatie – en het kan op vakantie zelfs voor paniek zorgen!
Het is raadzaam om het koppelingspedaal alleen kort in te trappen wanneer dit echt nodig is. Het aanraken of licht intrappen van het pedaal leidt al tot hogere slijtage en een kortere levensduur.
Wat te doen bij slippen? Mocht je om een of andere reden toch in de slip raken, laat dan het gaspedaal en rem helemaal los. Probeer vervolgens weer langzaam te remmen. Indien de auto blijft slippen, trap dan de koppeling zo ver mogelijk in en draai het stuur in de richting waar je naar toe wilt.
Het is overigens goed om zo'n situatie eens in de praktijk te ervaren en te trainen. Bij correctie van een slip helpt het als de wielen van de auto 'vrij' kunnen draaien, en daarin niet worden belemmerd door aandrijving of remmen. Blokkerende of doorslippende wielen kunnen namelijk geen dwarskrachten overbrengen.
Prijs. De slipcursus 3.0 kost € 99,- per persoon.
Gemiddeld gaat een koppeling tussen de 200.000 en 300.000 kilometer mee bij het juist gebruik van een handgeschakelde auto. Dit betekent vooral dat er niet gereden moet worden met een slippende koppeling: het koppelingspedaal moet volledig ingetrapt worden of helemaal niet. Helaas is dat niet altijd mogelijk.
Als je op een helling staat en je laat de koppeling heel langzaam opkomen, dan gaat hij slippen. Een ander voorbeeld waarbij dit voorkomt, is in de file. Veel mensen trappen dan de koppeling half in, om zo een klein beetje naar voren te rijden. Ook dit is zeer slecht voor de koppelingsplaat, niet doen dus!
Eerst gas loslaten (dus afremmen op de motor), daarna remmen met de voetrem (remsysteem) en niet voor de 1000 toeren de koppeling in te trappen. Wanneer je stationair rijdt (is iets onder de 1000 toeren) mag wel eerst ontkoppeld worden en daarna worden geremd.
De kosten voor het vervangen van de koppeling liggen tussen de 300 tot 800 euro. Tijdens het vervangen gaan wij aan de slag met de koppeling, de koppelingsplaten en de drukgroep van het merk LuK. Wanneer een koppeling wordt vervangen, is het vaak ook zo dat de transmissie olie ververst moet worden.
Symptomen dat een koppeling aan vervanging toe is zijn: een motor die toeren maakt zonder dat je auto versnelt in de versnelling, een hoog aangrijpend koppelingspedaal, een zwaar koppelingspedaal of een moeizaam schakelende versnellingsbak. Wacht niet te lang met een bezoek aan de garage bij koppelingsklachten.
Droogsturen is erg slecht voor de banden én de stuurinrichting. Enkele centimeters rijden is al genoeg om veel slijtage te voorkomen. Wanneer het keren in een straat niet lukt in 3 bewegingen zie ik het liever in 5 bewegingen, al rijdend, dan te gaan droogsturen.
Bij het nemen van de bocht met de koppeling ingedrukt zal je snelheid veel lager zijn, terwijl je als je niet de koppeling indrukt de motor stationair de snelheid blijft aanhouden. Wat misschien ook is, is dat je stuurtechniek niet snel genoeg is om de bocht aan die snelheid te nemen.
Parkeer je ergens voor een langere tijd, dan doe je er goed aan om die handrem niet op te trekken. Je zet de auto dan beter in eerste versnelling. Bij streng winterweer kunnen namelijk de handremkabels bevriezen. Dat geeft problemen wanneer je weer wil vertrekken.
Levensduur koppeling
Gemiddeld gaat een koppeling ongeveer 150.000 km tot 250.000 km mee. Er staat geen vaste termijn voor vervanging. Bij intensief gebruik, hard rijden, file, veel stadskilometers, is de levensduur van de koppeling minder lang en dus eerder aan vervanging toe.
Het is verstandig om zo min mogelijk met ingetrapte koppeling te rijden. Niet alleen omdat dit leidt tot slijtage aan je koppeling, maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn, zeker in de bochten. Als je remt met ingetrapte koppeling, dan rem je ontkoppeld. Dat kost energie en dus ook brandstof.
Een versleten druklager maakt juist geluid als de auto in de vrij staat met draaiende motor. Als je de koppeling in trapt is het geluid meestal weg, omdat je het lager in elkaar perst tegen de drukgroep aan. Hierdoor wordt enige speling tijdelijk verholpen. Je kan lang doorrijden met een versleten druklager.
Wanneer het vliegwiel defect is of slecht functioneert, kunnen de volgende symptomen optreden: De auto schokt bij het optrekken. Een trillende auto of schuddende auto bij stationair toerental. Een trillend koppelingspedaal.
Slipt jouw automaat wanneer je schakelt? Ervaar je een slippend gevoel van je automaatbak tijdens het rijden. Grote kans dat er een probleem is met de olie van je automatische versnelling. Vaak is er namelijk sprake van vervuiling van de automaatolie.
Een rijbewijs is niet verplicht. De deelnemers ontvangen aan het eind van de slipcursus een bewijs van deelname.
Bij een antislipcursus leer je door een mix van theorie en praktijk op een leuke manier slippen. Je vraag je vast af 'waar kan ik een slipcursus volgen? ' Dat kan onder andere bij de ANWB.
In een slipcursus wordt er geleerd hoe men moet handelen wanneer een voertuig slipt en welke handelingen genomen moeten worden in gevaarlijke verkeerssituaties. Veel opleiders in de rijtraining branche bieden een slipcursus aan die gericht is op het beheersen van een voertuig.