Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
Deze kolibrie is 5 tot 6 cm lang. Het gewicht ligt tussen de 1,6 en 2,6 gram; het vrouwtje weegt 0,5 gram meer dan het mannetje. Het mannetje is de lichtste vogel die er is. Het mannetje is groen met grijswitte onderdelen en heeft een iriserende vuurrode kop en keelvlek.
De kleinste (Bijkolibrie, Mellisuga Helenae) weegt 1,8 gram. De in Noord-Amerika meest voorkomende kolibrie (Robijnkeelkolibrie, Archilochus colubris) weegt ongeveer 3 gram en is 7,6 cm groot. Kolibries kunnen tot 15 jaar oud worden en keren ieder jaar naar dezelfde plaats terug.
De kolibrie is één van de snelste vogels ter wereld. De vogel slaat gemiddeld vijftig keer per seconde met zijn vleugels, waardoor de kolibrie als enige vogel achteruit kan vliegen. Studenten van de Stanford universiteit filmden verschillende kolibries op extreem hoge snelheid.
Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
We kennen allemaal nog wel meer vogelsoorten die niet kunnen vliegen. Zo is er de kiwi, de struisvogel en natuurlijk die arme dodo. Al deze vogels hadden/hebben vleugels, maar deze zijn niet sterk genoeg om hun relatief zware lijfjes van de grond te tillen.
Vogels die overdag zo talrijk aanwezig zijn, zijn 's nachts grotendeels afwezig. De belangrijkst groep die zich heeft aangepast aan het leven in het donker zijn uilen. In onze streken is de kerkuil toch wel de meest kenmerkende verschijning. Ze kunnen 's nacht redelijk goed zien, maar jagen vooral op het gehoor.
De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van 'driiiiiii-tsitsitsi-kawiet! '. En vaak roepen ze ook heel hard “wiet-wiet-wiet!”.
KOOLMEES. Met zijn zwart petje en gele buik is de koolmees gemakkelijk herkenbaar.
17. Ringmus, heggenmus en vrouwtje vink en huismus. De 'kleine bruine vogeltjes' lijken lastig uit elkaar te houden, maar met wat praktische tips kan iedereen ze herkennen. Kleuren, verenpatronen en gedrag: het helpt om ze uit elkaar te houden.
Nee… niet dat prachtige kleine vogeltje dat met razendsnelle vleugelbewegingen stil hangt voor een bloem en met zijn lange roltong de nectar uit de bloem drinkt. Om dit juweeltje in het wild te zien zult u naar Zuid Amerika af moeten reizen . Daar komt deze vogel het meest voor.
Iemand die op een bepaald gebied zeer succesvol en veelbelovend is, een aanstormend talent.
De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo. De spanwijdte van beide vogels is gelijk: ongeveer 2,5 meter.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
Pinguïns zijn vogels, maar kunnen niet vliegen. Ze hebben wel alle kenmerken van een vogel: vleugels, een snavel, veren en ze leggen eieren. Niet vliegen, wel zwemmen Pinguïns hebben dus wel vleugels, maar die zijn te klein om het zware lijf op te laten stijgen.
Er zijn geen vogels die geen eieren leggen. Wanneer een dier dat op een vogel lijkt en geen ei legt dan gaat het om een zoogdier. Voorbeelden hiervan zijn huidvliegers, vleermuizen en vliegende eekhoorns.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
De Pacifische zeilvis is ook het snelste waterdier, met snelheden geregistreerd tot 109 km/h.
De zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen. Vaak jaagt hij in groepen en gebruikt hij zijn snelheid en indrukwekkende rugvinnen om scholen met sardienen of ansjovis samen te drijven.
Ooievaars en veel andere vogels maken van die thermiek gebruik tijdens de trek. Maar ook gewoon in Nederland op een mooie dag zweven ze hoger en hoger. Zo hoog hebben ze een enorm zichtsveld en zien ze precies waar er wordt geploegd of gehooid.
De struisvogel legt het grootste ei van alle vogels. Zo weegt een ei wel 1,5 kilo en passen er ongeveer 25 kippeneieren in.