Citroen en zout: maak een papje van een halve, uitgeperste citroen en twee theelepels zout. Wrijf de roestvlekken in de kleding ermee in, laat het een uurtje (liefst in de zon) intrekken en spoel het kledingstuk daarna goed uit met koud water. Was de kleding vervolgens zoals normaal met Omo.
Witte azijn werkt goed
Dat werkt erg goed om roest te verwijderen. De azijn moet onverdund zijn. Laat het goed inwerken en daarna voorzichtig afnemen met een microvezeldoekje.
Coca-Cola. Misschien wel een bekend trucje; cola als roestverwijderaar. Leg je gereedschap in een bak met cola en de volgende dag kan je de roest er zo vanaf borstelen. Werkt natuurlijk ook met Pepsi.
Alleskunner baking soda
Niet alleen in de keuken komt baking soda goed van pas, het kan ook wonderen verrichten bij roestplekken. Mix de soda met wat water tot het een dik mengsel is, dik genoeg om op je gereedschap te smeren. Laat het geheel 2 tot 3 uur intrekken en wrijf het eraf met een tandenborstel.
Schoonmaak azijn (veelal wit) is bijzonder goedkoop (< 50 ct) en werkt het beste als artikelen die verroest zijn eerst worden geweekt. Als artikelen te groot zijn om te weken moet u met een doek of spons ruim azijn aanbrengen op de oppervlaktes.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Stop het roestige object in een plastic bakje en giet er vervolgens cola overheen. Laat dit een paar uurtjes staan. Na een paar uurtjes poets je de roest zo weg met een staalborsteltje, stukje staalwol of wat aluminium folie.
Extra sterke zuren
Gebruik Coca-Cola, dat werkt net zo goed!” De zuren in cola zijn zo sterk dat zij de roest letterlijk wegvreten; perfect als allesreiniger! Overigens werkt Coca-Cola vooral op vliegroest, met diepgewortelde roest is lastiger om te verwijderen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Schoonmaakazijn reageert op roest en zorgt voor een ontbindingsproces tussen roest en het metaal. Zet gereedschap 24 uur in schoonmaakazijn. Daarna kun je de roest met aluminiumfolie of een staalborsteltje verwijderen. Breng op grotere oppervlakten, zoals werkbanken, een laagje azijn aan, zodat dit in kan trekken.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Doe een eetlepel waspoeder of wasmiddel in een kom met koud water en laat de vlek daarin een uur weken. Om het wasmiddel diep in de vezels te laten doordringen, wrijf je een beetje over de vlek of gebruik je een borsteltje als hulpmiddel. Spoel de vlek daarna af met koud water en was het kledingstuk zoals gebruikelijk.
Roest is aantasting van metaal doordat het reageert op een combinatie van water en zuurstof. Een dergelijke reactie kan u voorkomen door het metaal te beschermen met bijvoorbeeld een laklaag, zoals bij auto's gedaan wordt. Maar als die lak dan beschadigt, wordt het metaal kwetsbaar voor roestvorming.
Maak een lekker papje van drie theelepels bakingsoda met een kopje water. Smeer dit mengsel op de roestvlek en laat het een uur of twee intrekken. Zorg er wel voor dat het papje dik genoeg is, zodat het goed op de vlek blijft zitten. Veeg het papje er naderhand weer af en maak het voorwerp schoon met een sopje.
'Fosforzuur is het hoofdingrediënt van roestverwijderaars. Het zet ijzeroxide, oftewel roest, om in ijzerfosfaat en water. ' IJzerfosfaat is een bruin poeder dat niet oplost in water (of in cola). 'Cola bevat ook koolzuur en citroenzuur, die kunnen reageren met roest', vervolgt Meijer.
De eenvoudigste methode is het voorwerp te koken in een soda oplossing. Hierna spoelen en drogen. Laat het voorwerp een dag weken in olijfolie. Laat deze vervolgens drogen, waarna je met een doek of zachte borstel het vuil kan verwijderen.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een 'vluchtige' spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat.
WD-40 Specialist Siliconenspray is een hoogwaardig siliconen smeermiddel dat zeer geschikt is voor gebruik op hogedruk apparatuur. Het verdringt vocht en zorgt voor een uitstekende smering, beschermt en verlengt de levensduur van jouw gereedschap en apparatuur.
Roest verwijderen gaat perfect met 'Commandant'. Dit kan je bij veel tankstations of autozaken kopen, misschien ook nog wel bij de bouwmarkt. Het is iets duurder dan cola maar als je het goed schoonmaakt is het resultaat ook blijvend.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.