Een plakje brood per dag is het maximum voor geiten.
Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Geiten zijn slimme en beweeglijke dieren die leuk zijn om te houden voor mensen met voldoende ruimte. Een stevige afrastering is dan wel nodig, want geiten zijn echte uitbrekers! Ze kunnen uitstekend klimmen. Er zijn geiten in allerlei soorten en maten, die ook in karakter van elkaar kunnen verschillen.
Voorzie verhoogde ligplaatsen waarop de geiten kunnen rusten. Geiten die het goed kunnen vinden met elkaar, zullen dicht bij elkaar (of zelfs tegen elkaar) rusten. Andere dieren houden ze liever op een afstand. Als het kan, gaan ze tegen een muur liggen en niet in het midden van de stal.
Hoog en droog. Geiten houden niet van wind en ze worden niet graag nat. Daarom raden we een hoog en droog hok aan. Mijn bokjes hebben een hok op hoge poten, waar ze via een trapje in kunnen.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan. Brood is dus dubbel slecht voor herkauwers.
Geiten en schapen zijn herkauwers en hebben elk 4 magen. Het belangrijkste geitenvoer en schapenvoer is hooi of vers gras. Ze lijken misschien veel op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Schapen zijn goede grazers, geiten juist niet en ze hebben verschillende voedingsbehoeften.
Geiten mogen fruit, , in de natuur eten ze alles,maar een sinasappel bevat heel veel vocht en daar verslikken ze zich in, zou jij ook doen! Een stukje appel is misschien handiger, hier ook weer beter in stukjes dan een hele. Een hele winterpeen kan wel.
Toch vreet een geit 'maar' zo'n 2,5 kg DS aan voer, terwijl ze 10 tot 20 liter water drinkt op een dag. De basis behoefte is ca. 9 liter water per dag plus 1,9 liter per liter melk die zij produceert.
Het. antwoord is ja, schapen en geiten kunnen samenleven.
manier met elkaar te laten samenleven.
Voederhoeveelheid geiten
Volwassen dieren met een lichaamsgewicht van 50 kg naast hooi/ruwvoer 0,5 kg per dag. Na het lammeren de krachtvoergift opvoeren tot 1,5 kg. Voor melkgevende geiten per 2 liter melk ca. 1 kg krachtvoer extra.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
De beenspieren van Myotonische geiten, ook wel flauwvallende geiten genoemd, verkrampen als ze schrikken. Daarom vallen ze om. Dit komt door een foutje in de genen. De verstijving duurt enkele tientallen seconden.
Het is helemaal niet verkeerd de geiten ook 's nachts de keus te laten: binnen of buiten. Onderzoek heeft aangetoond dat geiten van nature ook 's nachts grazen. Het komt dus het welzijn van de dieren ten goede.
Geiten kunnen goed horen. Ze kunnen hun oren draaien, zodat ze veel geluiden in de omgeving kunnen horen. Ook kunnen ze goed zien.
Schapen, geiten en herten kunnen dankzij hun horizontale pupillen opzij kijken, zonder hun kop te bewegen. Hun blikveld bestrijkt bijna 360 graden. Ze kunnen zelfs zien wat er achter ze gebeurt. Naaktgeboren noemt dit een ''ingebouwde achteruitkijkspiegel''.
De eend kan goed zwemmen, maar het lukt hem niet om in de boom klimmen. De olifant kan niet vliegen, de geit kan niet zwemmen... Sommige dieren oefenen tot ze er bij neervallen, anderen twijfelen aan alles en weer andere dieren worden opstandig.