Konijnen zijn compact gebouwd en hebben een grijsbruine vacht met een okerkleurige nek. Met name op de Waddeneilanden komen nog wel eens konijnen met een zandkleurige of zwarte vacht voor. Konijnen hebben lange oren, die korter zijn dan hun kop.
Het konijn is één van de meest bekende zoogdieren. Konijnenkeutels, konijnenholen, myxomatose en konijn met pruimen dragen bij tot die bekendheid.
Algemeen. Het konijn behoort tot de familie van de haasachtigen (Lagomorpha). Een konijn is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden.
Konijnen voelen zich thuis in grasrijke gebieden, duinen of heidelandschappen en zetten hun territorium af met plasjes, keutels en een geurspoor (door met hun kin overal langs te wrijven). Ze graven hun eigen holen en gangenstelsels, maar gaan geregeld naar buiten om voedsel te zoeken, te rennen en te spelen.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos. Hazen en konijnen komen meestal niet naast elkaar voor; als de konijnen verschijnen vertrekken de hazen meestal.
Konijnen zijn slopers: ze knagen, bijten, trekken en graven in en aan alles wat ze tegenkomen. En daar hebben ze echt plezier in. Dus als ze los in huis lopen, laat ze dan niet alleen zonder toezicht. Verander eens iets aan het verblijf: plaats een nieuw speeltje, een doos, een mandje of een tunneltje.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
Het is lastig om uitspraken te doen voor individuele gevallen, maar gemiddeld genomen kunnen ze maximaal 10 tot 14 jaar worden. De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar.
Ze kunnen aangeven bang of boos te zijn of het ergens niet mee eens zijn. Wanneer jouw konijn gromt of bromt, betekent dit, dat wat je doet helemaal niet prettig is voor jouw konijn. Hij heeft er geen zin in en wil dit absoluut niet. De ogen staan alert en de oren naar voren – Je konijn ziet iets interessants.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Wist je dat konijnen hele slimme diertjes zijn? Sommige rassen zijn zelfs heel goed te trainen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen.
Om toch geen risico te nemen kun je het beste de temperatuur boven de vijftien graden houden en hem voldoende licht en eten geven! Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.
Likken en aaien
Konijnen likken elkaar. Als een konijn de mens likt, is dat een teken dat het konijn hem/haar aardig vindt. Als het konijn zijn kop onder de hand legt wil het konijn daar geaaid worden zoals konijnen dat bij elkaar doen. Met één vinger over het kopje en vooral de oren voldoet uitstekend.
Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien. Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan.
Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Boosheid: Als je konijn boos is stampt hij minder hard en kort achter elkaar en bromt er soms zacht bij. Het kan zijn dat je konijn duidelijk probeert te maken dat het bepaalde behoeftes nodig heeft. Wees alert op dit gedrag: het kan namelijk spanning en stress veroorzaken.
Een konijn uit zijn angst door in de aanval te gaan. Een konijn dat de mens vertrouwt zal nooit grommen, aanvallen of bijten. Konijnen zijn zeer intelligent, sociaal en hartelijk. Ze kunnen ook heel ondeugend, gewillig, vernielzuchtig en wraakgierig zijn.
Een hangoor dwerg is een leuk konijn voor een gezin en kinderen. Wel is het belangrijk dat dwergkonijnen, zoals alle konijnen niet graag worden opgetild. Laat jij het dwerg hangoortje met zijn pootjes op de grond staan dan is dit ras goed tam te maken en zal hij regelmatig jouw aandacht zoeken voor een knuffel.
Franse hangoor
De naam zegt het al, de oren hangen naar beneden. De franse hangoor komt voor in de kleuren: konijngrijs, chinchilla, blauwgrauw en ijzergrauw. De franse hangoor is een aanhankelijk en lief.
Hooi is de hoofdvoeding van konijnen. Het is dus belangrijk om altijd vers hooi in de kooi te leggen en een fijn voorraadje te hebben. Daarnaast eten konijnen ook veel brokjes, zowel gemengd als eenzijdig.
Veel mensen die op zoek zijn naar konijnen die rustig zijn en klein blijven, kiezen voor hangoor dwergkonijnen of kleurdwergjes met rechtopstaande oortjes. Deze konijnen staan bekend om hun vriendelijke en nieuwsgierige karakter. Deze konijnen staan bekend om hun vriendelijke en nieuwsgierige karakter.