het bevestigende antwoord op een huwelijksaanzoek.
Maar wie daarnaast een aparte ceremonie houdt, kan het moment van het ja-woord ook een eigen invulling geven. De ceremoniespreker leest dan bijvoorbeeld een tekst voor die precies onder woorden brengt wat trouwen voor jullie betekent. Het ja-woord wordt meestal bezegeld met de uitwisseling van de ringen en een kus.
10. Jullie geven elkaar het ja-woord of jawoord? Net zoals cadeautip schrijf je jawoord ook aan elkaar. Dus geen hoofdletter of een streepje er tussen.
De geloften
Nadat de spreker zijn of haar speech heeft uitgesproken, is het aan jullie. Bruid en bruidegom nemen om de beurt het woord en spreken, ten overstaan van alle vrienden en familie, aan elkaar uit waarom ze met de ander samen zijn en willen trouwen. Dit moment is vaak een echte tranentrekker.
Andere woorden voor huwelijk zijn bruiloft, echt, echtverbintenis, echtvereniging, huwelijksinzegening, trouwerij en trouwplechtigheid.
Een gelofte rond je af met je belofte. Het woord 'gelofte' betekent: 'een plechtige belofte'. Bij je gelofte aan de ander is het dus heel mooi om af te sluiten met; “Ik beloof….” Maak het vooral bij dit laatste stukje niet te zoetsappig.
Tekst trouwbelofte
Je kunt de tekst gevoelig schrijven, maar ook met een portie humor. Het belangrijkste is dat de trouwbelofte overbrengt wat jullie voor elkaar voelen en hoe je samen je toekomst ziet. Je mag alles zeggen wat je wilt, het is jouw persoonlijke verhaal.
Vanaf dat je getrouwd bent, ben je elkaar trouw, bijstand en hulp verschuldigd. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor de eventuele kinderen die jullie krijgen. Je bent verplicht om elkaar in levensonderhoud te voorzien. Je bent samen verantwoordelijk voor eventuele schulden.
Wat is een ander woord voor trouwerij? Andere woorden voor trouwerij zijn bruiloft, bruiloftsfeest, huwelijk en huwelijksfeest.
De traditie is dat je aan de rechterkant loopt van degene die jou weggeeft. Je loopt dus aan de rechterkant van het altaar naar je aanstaande (man toe). Als je de ceremonie verlaat, is de traditie dat je aan de linkerkant loopt van je partner (man). Een traditie is maar een gewoonte.
Naast haar staat uiteraard de bruidegom. Bij een formelere bruiloft is het gebruikelijk dat ook je ouders bij jullie staan om felicitaties in ontvangst te nemen. Ook hiervoor zijn regels: naast de bruidegom staan zijn moeder en vader (in die volgorde) en daarnaast eerst de moeder en dan de vader van de bruid.
De traditie waardoor je uiteindelijk een bruiloft gaat geven; het huwelijksaanzoek. Volgens de traditie gaat de man eerst langs bij de schoonvader; de vader van de bruid. Om bij hem toestemming te vragen om zijn dochter te huwen.
Meestal duurt een trouwceremonie ongeveer een half uur tot drie kwartier. Maar dit kan per bruidspaar verschillen. Het ligt er bijvoorbeeld aan of jullie op het gemeentehuis trouwen of op een externe locatie. En of jullie een trouwambtenaar van de gemeente inhuren of een zelfstandig trouwambtenaar.
Uitwisseling van de ringen
Dan schuift de bruidegom als eerste de ring om de vinger van zijn aanstaande en andersom!
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
Maar dan een belangrijke vraag: bij het weggeven door je vader, loop je als bruid links of rechts? Er is een verschil tussen de start en het einde van de ceremonie. Bij binnenkomst loop je als bruid aan de rechterkant van je vader. Wanneer je de ceremonie verlaat, doe je dit echter aan de linkerkant van je man.
De khorja... of kharja ðð, iedereen kent het wel! In dit Marokkaanse woord zit de betekenis van buiten. Deze afscheid bijeenkomst van de Marokkaanse ð°ð»uit haar ouderlijke huis... is typisch wat in Nederland in de jaren 80 is ontstaan.
Dit is een soort cape met daaronder platte puntschoenen. Om zijn pink krijgt hij een touwtje met daar doorheen een zilveren muntstuk. De bruidegom wordt stap voor stap naar buiten geleid. De vrouwen joelen hem toe en de mannen zingen de 'arazik'.
Over de bezem springen
Dit symboliseert het begin van hun nieuwe leven en gezamenlijke huiselijkheid. Deze traditie is ontstaan in tijden van slavernij, toen de trouwbeloftes en -ceremonies van Afro-Amerikanen niet werden erkend.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
U zoekt in het huwelijksgoederenregister via de website Rechtspraak.nl. De gegevens zijn gratis te bekijken.
We hebben er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet die in de speech van een trouwambtenaar voorkomen: Hoe jullie elkaar ontmoet hebben. Waarom jullie voor elkaar kiezen en met elkaar willen trouwen. Hoe jullie de toekomst met elkaar voor jullie zien.
Bij het trouwen kun je tegenwoordig je eigen naam behouden. Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden.
Hoeveel mensen trouwen? In 2021 trouwden 56,4 duizend paren en sloten 26,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden veel huwelijken gesloten, met een piek van 124 duizend in 1970. Daarna daalde het aantal huwelijken.