De vrouw wordt inwendig bevrucht door het mannetje en draagt de jongen ongeveer een maand voor ze worden geboren. Na geboorte zwemmen de jongen weg, verstoppen zich en beginnen met het zoeken naar voedsel. De groep levendbarenden omvat bijvoorbeeld Mollies, Plaatjes, Zwaarddragers en Guppies.
Voer ze met speciaal hiervoor ontwikkeld opfokvoer voor jonge visjes en je zult ze bijna per dag zien groeien. De andere groep vissen leggen eieren in het aquarium waarna deze bevrucht worden door het mannetje.
Soms gedraagt een guppyman zich fatsoenlijk. Hij baltst voor een vrouwtje door zijn lichaam in een S-vorm te buigen en met zijn staart te trillen. Komt zij naar hem toe, dan draaien de twee om elkaar heen en brengt hij zijn sperma met haar medewerking in.
Het mannetje nadert het geslachtsorgaan van het vrouwtje met zijdelings naar voren gericht gonopodium. Het sperma bevindt zich in bundeltjes in het gonopodium en glijden daarin naar voren. Het copulatieorgaan wordt dan in de geslachtsopening van het vrouwtje gebracht en de bevruchting vindt plaats.
Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Levendbarende vissen
Het vrouwtje bevalt van volledig gevormde, vrij zwemmende jongen. De vrouw wordt inwendig bevrucht door het mannetje en draagt de jongen ongeveer een maand voor ze worden geboren. Na geboorte zwemmen de jongen weg, verstoppen zich en beginnen met het zoeken naar voedsel.
Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Guppen is heel makkelijk te zien. De vrouwen komen vooral voor in wildkleur zoals brons, goud of grijs op het lichaam. De staart kan wel kleur bevatten, maar is veel minder vibrant dan bij de mannetjes. Ook worden de vrouwtjes een stukje groter dan de mannetjes.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
De bevruchting gebeurt inwendig. Met zijn anaalvin – die transport van zaadcellen mogelijk maakt – bevrucht het mannetje de eitjes in het lichaam van het vrouwtje. De eitjes blijven na bevruchting in het lichaam van de moeder. Tijdens de zwangerschap groeien de eitjes uit tot miniatuur visjes.
Ik weet wel dat de meeste guppen om de 30 dagen paren.
Naarmate het einde van die eerste maand nadert, gaat een deel van die energie naar de seksuele ontwikkeling. Na ongeveer zes weken gaat er nog meer energie naar de ontwikkeling van de seksuele activiteiten. Na zes weken beginnen ook de vinnen verder uit te groeien. Eerst de staart en ongeveer een maand later de rugvin.
De te kweken guppen kiezen
Man-vrouwverhoudingBij het uitkiezen van guppy's om te fokken, wil je nooit één mannetje en één vrouwtje kiezen. Het mannetje zal in dit geval de vrouw achtervolgen en de dood injagen. Het verstandigst is om één mannetje met 2 vrouwtjes te gebruiken.
Vis uit blik of pot is al voldoende verhit geweest en hoef je dus niet opnieuw te verhitten. Rauwe of gerookte vis zoals gerookte zalm, rauwe haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) of vis in sushi kun je beter laten staan. Lees waarom je beter geen rauwe haring kunt eten als je zwanger bent.
Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy's ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
In het wild jagen guppy's op kleine jonge visjes, op insecten die in het water leven, op muggen- en insectenlarven, op spinnen, op kleine diertjes die op het water zijn gevallen en op slakjes en wormpjes. Bij het voeren in een aquarium moet je nooit meer voer geven dan de groep binnen vijf minuten op kan eten.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Na een tijd bevalt ze en krijgt dan afhankelijk van het hoeveelste nest zo een 10-70 guppen per keer. Deze zijn nog zeer klein, ongeveer 4 a 5 mm. De eerste paar dagen leven ze nog van hun dooierzakje wat aan hun buik zit. Maar dan moet je ze gaan voeren.
Aan de andere kant is het wel zo dat je de guppen een belangrijke natuurlijke gedraging onmogelijk maakt.. namelijk paren. Het is dus ook niet verwonderlijk dat het houden van alleen mannetjes 'kan' leiden tot enige frustratie bij de vissen. En zelfs dat mannetjes proberen met elkaar te paren..
Guppies zijn levendbarend. Dit wil zeggen dat ze geen eitjes leggen, maar dat de visjes meteen levend geboren worden uit hun moeder. In één worp kunnen wel tot 70 visjes geboren worden, maar een gemiddelde worp ligt rond de 25 visjes.
Wat eten baby vissen? Baby vissen en jonge vissen hebben andere voeding nodig dan hun volwassen soortgenoten. Hierin zijn verschillende opties zoals levend voer, gedroogd of gevriesdroogd of in de vorm van vlokken.
Waarom bijten vissen elkaar? Misschien kun je deze bij vrienden en of familie kwijt. Dan hebben je visjes het zeker meer naar hun zin. Ze hebben nu geen ruimte voor zichzelf en krijg je dit soort dingen.
3) Broedzorg
Eénmaal zij gelegd heeft, bevrucht hij de eitjes en bewaakt het nest tot de jongen uitkomen. Zelfs nadien zal hij bij gevaar de jongen in zijn muil laten vluchten tot dit geweken is. Na enkele weken zijn de jongen zelfstandig en verjaagt het mannetje ze.