Schuimrollers zorgen voor een gelijkmatige verdeling en zijn prima te gebruiken voor het schilderen van grote oppervlakken. Vaak hebben dit soort rollers twee rechte zijden. Dit maakt ze geschikt voor het aanbrengen van grondverf.
De viltroller is geschikt voor zowel watergedragen als terpentine verf.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Een schuimroller is een roller gemaakt van polyesterschuim. Deze rollers zijn de beste keus voor verfsoorten met alkydhars. Deze harssoort vind je meestal in oplosmiddelhoudende lakken. Het wordt vaak gebruikt voor buitenschilderwerk, zoals het aflakken van kozijnen.
Blokkwasten, die ook wel blokwitters genoemd worden, zijn brede, rechthoekige kwasten met lange haren. Ook voor het aanbrengen van grondverf en impregneer is de blokkwast een goede optie. Voor de grote oppervlaktes van je muur kun je het beste een verfroller gebruiken.
Breng de grondverf aan met goed materiaal, zodat je het beste resultaat krijgt;Schuur de laag primer/grondverf lichtjes op;Breng de verf aan, wanneer de grondverf overschilderbaar is.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar.Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen?Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Zorg dat er altijd voldoende verf op jouw verfroller zit. Dompel de verfroller voor de helft in de verf en rol de verfrol vervolgens enkele keren over het geribbelde vlak van jouw verfbak. Op dit vlak wordt de verf egaal over de verfroller verspreid. De verfroller moet ten alle tijden soepel over de muur gaan.
Een viltroller is het meest geschikt voor deze taak en wordt ook wel een lakroller genoemd. Een schuimroller wordt ook wel een lakroller genoemd. Het is de beste lakroller voor watergedragen verf. Een lakroller op terpentinebasis kan ook een schuimroller zijn.
Voor het lakwerk wordt vaak een schuimrollertje van 10 cm. gebruikt. Gebruik hiervoor een verfroller van schuim van extra fijne kwaliteit, hiermee kan een mooi glad resultaat geboekt worden. Belangrijk bij het opbrengen van de verf met een schuimroller is dat er niet teveel kracht op de roller gezet wordt.
Schuimroller: deze rollers gebruik je voor het het schilderen met lakverf. Gebruik schuimrollers met schuine kant voor het mooiste resultaat, hierbij zie je namelijk geen overlapping. Viltroller: deze roller heeft een hele zachte vacht en neemt derhalve veel verf op.
De viltroller is geschikt voor het schilderen van alkydverf en acrylverf. Deze rollers hebben een korte en zachte vacht, waardoor het veel verf kan opnemen. Hierdoor krijg je een goede en gladde dekking voor het optimale resultaat. De Progold Verfrol Vilt wordt door professionals veel gebruikt verfroller.
Voor het schilderen van muren, plafonds en ongelijke ondergronden doe je er goed aan te kiezen voor een blokwitter. Deze blokwitters (Ook wel blokkwasten of witkwasten genoemd) zijn brede rechthoekige kwasten met lange haren.
Laat voldoende droogtijd tussen de lagen: zorg ervoor dat elke laag verf volledig is opgedroogd voordat de volgende laag wordt aangebracht. Werk in de juiste omstandigheden: vermijd het schilderen in vochtige, koude of winderige omstandigheden die het ontstaan van sinaasappelhuid kunnen bevorderen.
Voor gladde deuren kun je het beste een lakviltroller gebruiken. Voordeel is dat deze roller veel verf kan opnemen en vasthouden tussen de korte vacht.
Een slechte hechting van watergedragen verf kan ook veroorzaakt worden door een vochtige ondergrond. Je hebt een droog oppervlak nodig om op te verven. Daarnaast is de verf mengen van belang. Je roert de verf door om voor een goede verdeling van de pigmenten en de hechtmiddelen te zorgen.
Je kunt verfrollers uitstekend een aantal dagen bewaren om deze vervolgens weer te gebruiken. Als je een verfroller bijvoorbeeld over een jaar weer wilt gebruiken, moet je deze schoonmaken. Alleen muurverfrollers kun je goed schoonmaken.
Het is van belang om kaal hout eerst in de grondverf te zetten. Doe dit met een ronde verfkwast en een verfroller voor de grote oppervlakken. Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen!
Voor watergedragen lak kies je een lakroller voor watergedragen verf.Voor lak op terpentinebasis kies je een roller die hier geschikt voor is. Een universele roller is ook een optie.
Muur- of plafondverf aanbrengen
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.
Een muur verven naar het licht toe, dat is iets wat vaak aangeraden wordt. Ook bij een plafond witten wordt naar het licht toe werken aangeraden. Tijdens het verven is het doel om de vorming van banen te voorkomen. Dit heb je zelf in de hand door bijvoorbeeld nat in nat te werken en goed na te rollen.
Grondverf aanbrengen doe je met dezelfde soort kwast en roller als waarmee je de eindlaag aanbrengt.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen.
Om gladde muren zo strak mogelijk te schilderen, moet je gebruik maken van een microvezelroller. Een microvezelroller is een roller met een dunne vacht waarbij je geen tot zo min mogelijk structuur op de muur te zien krijgt. Wij adviseren hierom altijd gebruik te maken van de Anza Antex Platinum microvezelroller.