“Als algemene regel raad ik aan om binnen twee uur na het wakker worden te eten en vervolgens elke drie tot vier uur weer”, zegt Risetto. Hoewel studies suggereren dat eten tussen 17.00 en 19.00 uur goed is voor de algehele gezondheid, benadrukt de expert dat dat niet in ieders schema past.
Uit een onderzoek onder duizend afvallers bleek dat 18.14 werd gezien als ideale tijd om te dineren. Laat dat nou precies in het timeframe van 18-20 uur vallen!
Eten voor het slapengaan kan uw bloedsuikerspiegel stabiliseren en uw trek stillen, waardoor u sneller in slaap valt. De risico's van eten voor het slapengaan kunnen de voordelen overtreffen en reflux, brandend maagzuur, gewichtstoename en slechtere slaap veroorzaken. Deskundigen raden aan om tot twee uur voor het slapengaan te eten om negatieve effecten te voorkomen.
Ideale tijdstip voor het avondeten
Volgens de studie is 17:00 uur het ideale tijdstip. Je zou denken dat dit wat je gezondheid betreft niet zoveel verschil maakt, maar dat is dus mooi wel zo! Volgens de WHO heeft zes op de tien Europeanen overgewicht.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Het avondeten moet hetzelfde schema volgen als uw eerdere maaltijden, waarbij u ervoor zorgt dat er niet meer dan vier tot vijf uur tussen de lunch en het avondeten zit. Sommige mensen moeten een snack eten tussen de lunch en het avondeten, omdat het niet altijd realistisch is om om 16.00 of 17.00 uur te dineren.
“Als algemene regel raad ik aan om binnen twee uur na het wakker worden te eten en vervolgens elke drie tot vier uur weer”, zegt Risetto. Hoewel studies suggereren dat eten tussen 17.00 en 19.00 uur goed is voor de algehele gezondheid, benadrukt de expert dat dat niet in ieders schema past.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Het is dus beter om tijdens de dag (actieve fase) op regelmatige tijdstippen een eetmoment in te plannen: ontbijt, lunch en avondeten. Naar de avond toe (rustfase) lijkt het beter om, zeker op latere tijdstippen, geen grote hoeveelheden eten meer te consumeren.
Minder snel honger en minder vetopslag
Dat betekent: wie laat eet, verliest sneller zijn verzadigd gevoel. Wie vroeg eet, blijft langer verzadigd én heeft minder kans om de rest van de dag nog naar die stapel zoete snacks te grijpen. Nog een voordeel van vroeg aan tafel schuiven: sneller calorieën verbranden.
Hoewel later op de avond eten de spijsvertering kan beïnvloeden , merken experts op dat wat je eet belangrijker is dan wanneer je eet als het gaat om gezonde gewoontes. Experts raden aan om je te richten op magere eiwitten, fruit en groenten en gezonde vetten zoals noten als je op zoek bent naar een late-night maaltijd of snack.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien.
Door om 18:00 uur te dineren, ontstaat er een langere tussenpoos voor het slapengaan , zegt Dr. Srinivasan, wat zorgt voor een optimale spijsvertering en het minimaliseren van slaapverstoringen veroorzaakt door een verhoogde lichaamstemperatuur en schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit langere interval kan leiden tot diepere, meer rustgevende slaap.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Voor het slapen: Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die 1 tot 3 keer per dag eten, over het algemeen een beter metabolisme hebben, dan mensen die 6 keer - of meer - per dag eten. Beter is daarom om minder vaak te eten, en zo voedzaam mogelijk je maaltijden in te vullen.
Het onderzoek toont aan dat het niet alleen belangrijk is om te letten op wat je eet, maar ook wanneer je eet. Het wordt aangeraden om 3 maaltijden per dag te eten tussen de 400 en 600 calorieën. Je kan het beste ontbijten om 7.11 uur, lunchen om 12.38 uur en warm eten om 18.14 uur.
Ontbijt binnen 2 uur na het opstaan, met de nadruk op magere eiwitten en fruit met weinig suiker; lunch: 's middags met de nadruk op magere eiwitten + complexe koolhydraten; diner vóór 20.00 uur met de nadruk op vezels + weinig verzadigd vet; en tussendoortjes met de nadruk op veel vezels + magere eiwitten.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Hoeveel calorieën je tijdens een nacht verbrandt, is afhankelijk van de tijd dat je in bed ligt en je lichaamsgewicht. Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
18.00 uur: avondeten.
Laat aan tafel gaan voor een avondmaal kan leiden tot gewichtstoename. Jun publiceerde een klein onderzoek dat aantoonde dat eten om 18:00 uur, in plaats van om 22:00 uur, leidde tot een toename van 10 procent in vetverbranding gedurende de nacht.
Vroeg avondeten is beter voor je gewicht dan later op de avond en verkleint daardoor het risico op obesitas en chronische ziektes. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Harvard Medical School in Brigham, meldt het AD.