Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Een pannenkoek weegt tussen de 70 en 100 gram en bevat tussen de 100 en 300 kilocalorieën. Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet.
Vet en koolhydraten
Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus. Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.
Diepgevroren pizza's bevatten doorgaans minder verzadigde vetten dan verse in de supermarkt. Pizza's met een dunne korst lijken gezonder, maar bevatten vaak meer vetten dan die met een dikke korst.
Diepvriespizza's bevatten over het algemeen weinig gezonde voedingsstoffen. Het aantal vitaminen en mineralen is minimaal en vaak zit er te veel suiker en te veel zout in. Ook de gebruikte conserveringsmiddelen en het bewerkte vlees in pizza's dragen meestal niet echt bij aan een gezond eetpatroon.
“Vooral de kaas is de boosdoener, want daar gebruik je ongemerkt best veel van.” En die saus mag dan lekker licht lijken, maar ook die zit volgens het Voedingscentrum vol met vet en suikers. En ja, dat tikt aan dan. Nou zal zelfs de meest doorgewinterde voedingsdeskundige niet zeggen dat we nooit meer pizza mogen.
We kunnen nu een schatting geven van de calorieën die pizza bevat. Een pizza margherita zal op ongeveer 950 calorieën uitkomen. Bijvoorbeeld een salami bevat meer calorieën: een stuk of 1150. Voor andere pizza's kun je zelf ongeveer kijken hoe veel er van bepaalde ingrediënten op zit.
'Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën. Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten. ' Maar ook pizza met shoarma (en vergeet de knoflooksaus niet), ham of kip bevat de nodige calorieën.
Bloemkoolpizza is het antwoord. Een bloemkoolpizza is een ideaal product om minder snelle koolhydraten binnen te krijgen. Het voornaamste ingrediënt is groente en laat dat nou net goed voor je zijn. Bovendien kun je deze pizza beleggen met lekkere ingrediënten.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
De gezondste pizza's zijn vaak dan ook de zelfgemaakte pizza's. Door gebruik te maken van vezelrijke ingrediënten en veel groenten, kan een pizza een hele gezonde maaltijd worden.
Oké, om maar met de deur in huis te vallen: doorgaans is pizza natuurlijk niet de meest verantwoorde keuze als het gaat om je gezondheid (veel vet, weinig vezels en groente) of het milieu (want: vlees). Maar het goede nieuws is: dat kan anders. Zélfs met een kant-en-klare pizza!
Pizza zal je niet vaak tegenkomen in een lijst van gezonde maaltijden, maar toch wijzen onderzoeken uit dat regelmatig pizza eten heel gezond is. Wanneer je namelijk kiest voor een goede pizza met originele ingrediënten, verlaag je het risico op kanker van het maag- en darm stelsel.
In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Wie een of meer porties pizza per week at, had 59 procent minder kans op het krijgen van slokdarmkanker en 34 procent minder kans op mond- en keelkanker, zo ontdekten de onderzoekers. Ook daalde het risico op dikke darmkanker. Ren echter niet te snel naar de supermarkt of naar de telefoon om een pizza te bestellen.
Er zit 3,7 gram vet in 1 portie (225 gram) kipkebab, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Zowel in vetten als in suikers zitten er calorieën, maar vetten zijn de geconcentreerdste energievorm in onze voeding. We spreken van 'energierijke' voedingsstoffen als ze in het lichaam calorieën (m.a.w. energie) vrijgeven.