Als die kleppen kapot zijn, stroomt het bloed terug in uw benen in plaats van naar uw hart. Hierdoor komt er meer en meer vocht in de benen. De huid op de benen komt dan te strak te staan, waardoor de huid makkelijk stuk gaat en er wonden ontstaan die moeilijk willen genezen.
Als de kleppen niet meer goed sluiten, stroomt er bloed terug in het been.Door de hogere druk rekt de ader uit, waardoor een spatader ontstaat. Spataders kunnen ook ontstaan door veranderingen in de binnenwand van de aders. Dit zijn de zogenaamde primaire spataders.
In het binnenste van de aderen zitten slipvormige kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één richting op kan stromen. Als het bloed naar boven stroomt in het been door de druk die de pomp van de gewrichten en spieren uitoefenen, laten de kleppen het bloed door.
Venen beschikken over talrijke kleppen, de zogenaamde veneuze kleppen. Deze veneuze kleppen verdelen de venen in secties met verschillende lengte en zorgen ervoor dat het bloed altijd in een bepaalde richting stroomt: van beneden naar boven, in de richting van het hart.
Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan een vochtophoping rond de enkels ontstaan. Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt, neemt de vochtophoping in het been toe en kunnen ook andere klachten, zoals eczeem, kleurverandering van de huid en soms zelfs open benen (wonden) ontstaan.
Hartkloppingen, gevoel van een snelle, fladderende hartslag. Vocht vasthouden, opgezette voeten, enkels, buik of nek. Een licht gevoel in het hoofd. 's Nachts vaak moeten plassen.
Ongeveer 1 op de 5 personen zou spataders hebben. De medische term voor deze aandoening is veneuze insufficiëntie. Spataders zelf zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel lastige tot gevaarlijke verwikkelingen hebben, zoals bijvoorbeeld een beenwonde die slecht geneest of ontsteking van de oppervlakkige ader.
Tekenen en symptomen
Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen. De zogenaamde “waarschuwingsaderen”, een cirkel van uitgezette aderen bij de enkel, zijn een belangrijk vroeg teken.
De aortaklep ligt tussen de linkerhartkamer en de aorta. Deze klep zorgt ervoor dat het bloed niet terugstroomt naar de linkerhartkamer wanneer het hart ontspant. Via de aorta stroomt het bloed verder naar de slagaders in het lichaam.
Verschijnselen. Pijn bij het lopen is de belangrijkste klacht bij vernauwde bloedvaten in de benen, ook wel etalagebenen genoemd. De krampende pijn gaat weer over na een paar minuten rust. Als de vaatvernauwing erger wordt, treedt er ook pijn op in rust, meestal eerst aan de tenen.
Dit kan het begin zijn van vochtophoping rond de enkels, het veneuze oedeem. Als de spataderen niet behandeld worden kunnen er uiteindelijk ook bloedingen, een aderontsteking, een trombosebeen en tenslotte het zogenaamde “open been” ontstaan.
Het is verstandig om regelmatig de klepspeling te controleren en indien nodig af te stellen. Wat gebeurt er als de klepspeling te klein is. Als de klepspeling te klein is kan de klep open blijven staan waardoor er compressieverlies optreedt.
Gevolgen opengesprongen spatader
Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo'n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen.
Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Een verstopte bovenste holle ader kan de volgende klachten geven: opgezet gezicht. opgezette hals en/of armen. dikke, kronkelige aders in de hals of op de borstkas.
Als het hart door een instroombelemmering, een uitstroombelemmering of een defecte pompwerking niet voldoende veneus terugvloeiend bloed kan verwerken, stijgt de veneuze druk en treedt er meer vocht uit het vaatstelsel. Oedeem ontstaat vooral van de onderbenen en de laagliggende delen van het lichaam.
U bent 's nachts benauwd als u ligt.U wordt in 3 dagen 2 kilo of meer zwaarder.U krijgt steeds dikke voeten en enkels.U verliest veel vocht door overgeven of diarree.
Als de klep lekt, stroomt er bloed terug in de verkeerde richting. Het hart moet vaker pompen om hetzelfde resultaat te krijgen. Door al deze extra inspanning kan er schade aan het hart ontstaan.Dit kan leiden tot hartfalen.
Daarbij heb je pijn in je benen.Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen'). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
In het algemeen kan gesteld worden dat er geen medicijnen zijn tegen vaatvernauwing. Behandeling is of operatief (opereren, dotteren, etc.)of conservatief (staken van nicotine, looptraining). Het merendeel van de patiënten wordt conservatief behandeld.
Slagaderverkalking kun je lang hebben zonder er last van te hebben. Vaak ontstaan er pas klachten als een slagader erg vernauwd is, zoals: pijn op de borst bij het sporten of heftige emoties (angina pectoris)pijn tijdens het lopen (etalagebenen)
Er is geen genezing mogelijk voor veneuze ziekten, maar ze reageren wel goed op een behandeling. Er zijn veel behandelmethoden, zelfs voor gevorderde gevallen. De belangrijkste behandelopties zijn compressiebehandeling en chirurgie.