In grootstad Parijs vind je ook verschillende restaurants waar het prijskaartje wel aan de zeer hoge kant ligt. Zo kost het menu bij het driesterrenrestaurant van Guy Savoy maar liefst 570 euro. Daarvoor krijg je gelukkig wel oesters, kaviaar, kreeft, coquilles en zwarte truffel.
Truffels of Truffes in Frankrijk, zijn een groep van waardevolle en zeer gewilde, eetbare ondergrondse schimmels. De meest gewilde truffel is de Zwarte truffel of Zwarte Périgord Truffel.....
Uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger, maar tijdens de Frankrijk groepsreis slaap je midden in de Alpen.
Witte truffel – € 6.424 per kilo
De beroemde truffels uit Europa kunnen wel € 6.424 per kilo kosten! Ze zijn erg moeilijk te vinden en behoren daarom tot 's werelds duurste eten. Ze groeien onder de grond, aan de voet van een eikenboom. Om ze te vinden worden varkens of honden ingezet.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Grote Velas-taco's $ 25.000
Het duurste gerecht ter wereld, deze taco bevat Kobe Beef, Almas Beluga Caviar & Black Truffle Brie Cheese en wordt geserveerd op een met goudvlokken doordrenkte maïstortilla. De taco wordt ook geserveerd met een exotische salsa bestaande uit gedroogde Morita chilipepers, Ley.
Ciel Bleu schotelt duurste menu's voor. Het Amsterdamse Ciel Bleu, eigenaar van twee Michelin-sterren, is het duurste restaurant van Nederland.
De kosten van voedsel in Frankrijk
In Frankrijk kun je verwachten dat je ongeveer €25-40 per dag uitgeeft aan maaltijden . Dit bedrag varieert echter op basis van een aantal factoren, waaronder welke stad je bezoekt en waar je besluit te eten. Lunch met een drankje in Parijs kan bijna €16 kosten, maar een straatcrêpe kost normaal gesproken slechts €5.
In januari 2024 vergeleek de Franse krant Le Parisien ook nog de prijzen van 20 producten in verschillende supermarkten. Leclerc bleek ook daar de goedkoopste met 77,15 euro voor de winkelkar. Bij Auchan was dat 82,24 euro.
Uit eten gaan in een restaurant in Frankrijk is gemiddeld goedkoper dan in Nederland. Voor € 15 per persoon kun je kwalitatief goed eten.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
Over het algemeen is Italië iets betaalbaarder dan Frankrijk , maar het verschil is niet al te groot. Accommodatie is iets duurder in Frankrijk, met name in de grotere steden zoals Parijs.
Uit eten gaan in Nederland is betaalbaar als je je beperkt tot de meer bescheiden restaurants of ketens . Een standaard avondmaaltijd kan tussen de € 15 en € 35 per persoon kosten in een goedkoop restaurant en tot € 40 tot € 90 per persoon in een duurder restaurant. Fooien zijn niet inbegrepen in de rekening en bedragen doorgaans maximaal 10%.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld.
Liao Fan Hawker Chan in Singapore is het goedkoopste sterrenrestaurant ter wereld. In feite is het niet meer dan een standje in de Chinatown Complex Market & Food Centre, maar je betaalt er dan ook minder dan 2 euro voor de huisspecialiteit: 'Soya Sauce Chicken Rice and Noodle'.
Wat is het duurste ingrediënt ter wereld? Het duurste ingrediënt ter wereld is Almas kaviaar , dat $ 25.000 per kilogram kost. Almas kaviaar wordt geproduceerd in Iran en is het duurste voedsel omdat het afkomstig is van zeer zeldzame albino beluga steur die tussen de 70 en 100 jaar oud zijn.
Typisch Nederlands eten, nummer één: stamppot
Nou, een duik in de geschiedenis leert dat hutspot tot aan het einde van de negentiende eeuw eerder een soort stoofpot was. En, zo schrijft Janneke Vreugdenhil in De Bijbel van De Nederlandse Keuken, pas in 1929 verscheen het eerste recept voor andijviestamppot in de krant.
Steak-frites . Steak-frites bestaat uit een stuk biefstuk geserveerd met frietjes. Dit wordt vaak beschouwd als het meest typische Franse gerecht.
Leclerc is de prijsvechter bij uitstek, gevolgd door Intermarché en Super U. De Duitse discounters Lidl en Aldi zijn ook flink aan het oprukken.