molbruin - zeer donker bruin naar zwart neigend, kleur van een mollevel.
Wat is RAL 8022 voor kleur? Uit de vorige paragraaf weet je dat deze kleur behoort tot de categorie bruintinten in het RAL kleurenspectrum. De officiële naam van de RAL 8022 is 'zwartbruin'. Dit is een diep donkere kleur die vooral naar zwart neigt.
Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijke broodsoorten zoals witbrood.
Hoe meng je bruine verf? Om een rijk bruin te krijgen moet je rood en groen mengen, of - als je uitgaat van de primaire kleuren - rood, geel en blauw. Wil je het bruin lichter, voeg dan wat wit toe, wil je het donkerder, voeg dan wat zwart of blauw toe.
Bekende broodsoorten zijn casinobruin, tijgerbruin, Zaans bruinbrood en bruine stokbroden. De ingrediënten voor bruinbrood zijn bijna gelijk aan die van witbrood. Alleen wordt bruinbrood wél gebakken met meel.
Pumpernickel , een donkerbruin brood uit Duitsland. Witbrood. Volkorenbrood. Grahambrood.
Wat is volkorenbrood? Zoek naar brood gemaakt van hele graankorrels. Dat heb je op zich zo gevonden, want elk brood onder de noemer 'volkorenbrood' wordt zo gemaakt. In Nederland mag je namelijk een brood alleen volkorenbrood noemen als het ook echt volkoren is.
Zowel felle kleuren zoals rood, geel of groen alsook koele kleuren en de complementaire kleur blauw passen goed bij bruin. Dit maakt dat de kleur nagenoeg eindeloos te combineren is.
De kleur camel
Zo vind je deze bruine tint in de kleur Caramel, maar ook in een lichtere tint die bijna naar het beige toe neigt.
Om een basisbruine verf te maken, meng je twee complementaire kleuren in gelijke hoeveelheden. Kies een rode verf en een groene verf (of gele verf en paarse verf, of blauwe verf en oranje verf) en dep een beetje van elk op je oppervlak om te mengen. Roer de verschillende kleuren met je paletmes tot het een gladde bruine kleur wordt.
Veel bakkers en broodfabrikanten voegen namelijk verbrand moutextract, chocoladepoeder of gekarameliseerde suiker toe aan het deeg om het brood donkerbruin te maken. Deze 'kleurstoffen' ontstaan door graan of suiker te verwarmen en geven het brood niet alleen die diepe kleur, maar ook een vleugje zoete smaak.
Dark Rye: Voor zover wij kunnen nagaan, kunnen donkere roggebroden op twee manieren worden gemaakt. De eerste versie gebruikt wit roggemeel en dezelfde basisformule als licht roggebrood, maar voegt kleurstoffen en smaakstoffen toe zoals melasse, cacaopoeder of instantkoffie .
Zwart is de donkerste kleur en ontstaat door de afwezigheid of volledige absorptie van licht.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is.
De secundaire kleuren (oranje, groen en paars) kunnen worden gemengd met de complementaire primaire kleur om bruin te maken. Blauw en oranje: Maak eerst oranje door rode en gele verf te mengen. Voeg vervolgens blauw toe om een groenachtig bruin te maken dat dicht bij kaki ligt.
De kleur camel is een warme, aardse toon die comfortabel tussen beige en lichtbruin zit . Deze veelzijdige tint doet denken aan de zachte, zanderige vacht van kamelen en roept een gevoel van natuurlijke elegantie en eenvoud op.
Okergele/camel tinten
Camelbruin is een bruine kleur waarin de toevoeging van geel een grote rol speelt en het warme karakter van deze kleur bepaalt. Oker of okergeel is daarentegen een gele kleurtint die subtiel gepigmenteerd is met bruin én een iets goudkleurige gloed heeft - en wordt dan ook wel bruingeel genoemd.
Taupe noemen ze ook niet voor niets het zusje van grijs, maar dan met meer warmte. Het is een rustige natuurlijke kleur, die ergens tussen het grijs en bruin in zit. Het kan bovendien in veel verschillende soorten tinten voorkomen; van donker naar licht en van bijna paars tot heel lichtgrijs.
Chocoladebruin in de schijnwerpers
Chocoladebruin is overal trendy en wordt zelfs omschreven als de 'nieuwe favoriete neutrale kleur' voor zowel herfstmode als interieurontwerp.
Donkerbruine brunettes gaan dan weer beter met oranjerood of donkerpaars. Ben jij ook nog eens gezegd met een prachtige donkere huidskleur? Dan staan felle kleuren als roze, spierwit of helder geel je ook fantastisch!
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Een brood mag alleen "tarwebrood" of "bruinbrood" genoemd worden, als het om brood gaat waarvan tarwemeel, al dan niet gemengd met gebroken tarwe en tarwevlokken, het voornaamste bestanddeel is en waarin zemelen met het blote oog waarneembaar zijn. Dit is vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood.