Reinigen (ook wel schoonmaken, onder de rivieren poetsen of, in België kuisen genoemd) is het verwijderen van vuil uit de huiselijke omgeving of de openbare ruimte. Dit dient de algemene hygiëne en zorgt ervoor dat de ruimtes leefbaar blijven.
Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. De kans dat je ze op je handen krijgt of inademt, wordt daardoor kleiner.
'In vuil bevinden zich micro-organismen. Door goed schoon te maken, voorkom je dat deze zich verspreiden en vermeerderen. Meestal volstaat reinigen om vuil en micro-organismen te verwijderen. Is er bloed of zijn er andere lichaamsvloeistoffen op de vloer of op het meubilair gespat?
Een stoel kan bijvoorbeeld onder de bacteriën zitten, maar zolang deze niet besmeurd is met vuil, vlekken of andere troep kan deze toch ''schoon'' genoemd worden. Reinigen gaat echter een stap verder. Een gereinigd voorwerp is dan ook niet enkel schoon, maar ook hygiënisch.
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
Over het algemeen is huishoudelijk reinigen voldoende: stof afnemen, stof wissen, stofzuigen en nat reinigen. Houd je daarbij aan de volgende regels: Hanteer een goede werkvolgorde: van schoon naar vuil en van hoog naar laag. Eerst stof afnemen, vervolgens de vloer stofwissen of zuigen, dan nat reinigen.
Wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest, bestaat er ook de kans dat geïnfecteerde druppelsop oppervlakken in de ruimte landen. De micro-organismen die in deze druppels gevonden kunnen worden hechten zich vervolgens aan harde of zachte oppervlakken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Desinfectie is het thermisch of chemisch doden of inactiveren van micro-organismen waarbij het aantal micro-organismen wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.
Een opgeruimde omgeving oogt fris, professioneel en gastvrij. Daarnaast voorkomt een schone werkplek de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen op toetsenborden, computermuizen en andere gebruiksvoorwerpen. Uw gasten voelen zich welkom en uw werknemers presteren beter.
Het is een work-out waar je vrolijk van wordt. Je verbrandt calorieën en je maakt endorfine aan. Endorfine is een stofje in ons lichaam waar we ons vrolijk door gaan voelen. Endorfine komt al na 20 minuten schoonmaken vrij.
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.
'Veilige werkomstandigheden'
Met een uurtarief van zo'n 12 tot 16 euro zit je dus meestal goed. Verder moet je zorgen voor 'veilige werkomstandigheden' en geldt er een opzegtermijn van een maand.
Wat zijn de taken van een schoonmaker? Taken die je als schoonmaker kunt verwachten zijn dweilen, stofzuigen, toiletpapier vervangen, het afnemen van oppervlakten, ramen wassen, prullenbakken legen, afwassen, afstoffen en toiletten en keukens schoonmaken.
Uit dat onderzoek, 'Een week in kaart', blijkt dat Nederlanders per week gemiddeld 21 uur aan huishoudelijke zorgtaken besteden, ofwel drie uur per dag. De bulk daarvan gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders twee uur per dag aan.
Reiniging verlaagt het aantal micro-organismen, waardoor desinfectie en sterilisatie betrouwbaarder worden. Vuilresten vormen een voedingsbodem voor micro-organismen en kunnen zorgen voor een verhoogde initiële contaminatie.
Bovendien waarom moet het allemaal zó schoon en vrij van bacteriën zijn? Door die te schone omgeving krijgt ons immuunsysteem veel te weinig prikkels. Daardoor kunnen we op den duur nergens meer tegen. Met de toenemende dreiging van antibiotica-resistente bacteriën is dit geen goede ontwikkeling.
In 2 of 3 uur per week kunnen doorgaans alle basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen, het schoonmaken van de keuken en badkamer uitgevoerd worden.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Hygiënisch schoonmaken wordt ook wel diepte-reiniging of nulmeting genoemd. Hierbij wordt niet alleen alle zichtbare vervuiling schoongemaakt, maar ook alle niet-zichtbare vervuiling. Een goed voorbeeld van niet-zichtbare vervuiling zijn micro-organismen zoals schadelijke bacteriën en schimmels.