Een catechismus stelde mensen in staat om zich in de eigen taal het geloof eigen te maken. Geloven leer je door vragen te stellen. Antwoorden helpen om de geloofs- inhoud eigen te maken. Niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart.
Een catechismus (van het Griekse: Κατήχησις, katechesis = onderricht) is een opsomming van de leer van een bepaald kerkgenootschap waarin al zijn dogma's systematisch en voor leken begrijpelijk worden gegeven en uitgelegd. Omdat ze een middel zijn bij de catechese, worden ze vaak in vraag- en antwoordvorm uitgegeven.
De enige troost, waarover vraag en antwoord 1 handelen, houdt in, dat de schuld van onze zonde bij God is weggenomen. Gelukkig is daarmee echter deze troost niet uitgeput. De Catechismus zegt ook, dat de verlossing van de heerschappij van satan er bij hoort.
UTRECHT - Van oudsher wordt de Heidelbergse Catechismus toegeschreven aan de theologen Zacharias Ursinus en Caspar Olevianus. Maar in plaats van Olevianus kan beter de naam van Thomas Erastus genoemd worden, hofarts en theoloog in Heidelberg.
Ontstaan van de Heidelbergse Catechismus: in opdracht van keurvorst Frederik III. Zacharias Ursinus, auteur van de Heidelbergse Catechismus De Heidelbergse Catechismus ontstond in Duitsland onder invloed van de Reformatie.
Aanvankelijk ging het om een beperkte groep, hoofdzakelijk in Jeruzalem. Zij zagen zichzelf als de Kerk van God: de gemeenschap van gelovigen die, in afwachting van Jezus' wederkomst, geroepen is om getuigenis af te leggen van Gods liefde[13].
De Catechismus bestaat uit drie delen: kennis van ellende, verlossing en dankbaarheid. Deze drie delen vormen de drie dimensies van het christelijk geloof. Ook komen de onderdelen geloof, gebod en gebed in de Catechismus voor.
Samen met het Oude Testament vormt het Nieuwe Testament de Bijbel, het heilige boek van de christenen. Het eerste deel van de Bijbel, het Oude Testament, delen christenen met joden.
Ik geloof in de ene, heilige, katholieke en apostolische kerk.Ik belijd één doopsel tot vergeving van de zonden.Ik verwacht de opstanding van de doden,en het leven van het komend rijk.
Belijdenis doen is zeggen: ik wil bij de kerk horen en ik geloof dat de Bijbel Gods Woord is. Je mag ook belijdenis doen als je nog niet kunt zeggen dat je een persoonlijk geloof hebt. De ander zegt: je doet belijdenis van je persoonlijk geloof.
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland noemt vier motieven om belijdenis te doen. Je doet het om de doop te ontvangen of te beamen, om van de Heer te getuigen, om medeverantwoordelijkheid te dragen in de gemeente van Christus en om te blijven bij de gemeenschap van Woord en sacramenten.
4. Als u met uw mond de Heere Jezus zult belijden (= als u met uw mond zult belijden dat Jezus de Heere is), en met uw hart zult geloven, dat God Hem uit de doden opgewekt heeft, dan zult u zalig worden, want met het hart gelooft men ter rechtvaardigheid en met de mond belijdt men ter zaligheid (Rom. 10:9 en 10).
Openbare belijdenis van het geloof wordt vaak kortweg 'belijdenis' genoemd. Wanneer je belijdenis doet, geef je in het openbaar je ja-woord aan God. Zo spreek je het verlangen uit dat je Hem wilt volgen.
Sacramenten zijn werkzame tekenen van het door Jezus Christus bereikbaar gemaakte heil: ze duiden op de genade die ze tegelijkertijd ook bewerken; Christus zelf heeft de sacramenten als noodzakelijke heilsmiddelen ingesteld en aan de Kerk toevertrouwd.
Christenen geloven namelijk in één God en drie personen: Vader, Zoon en Heilige Geest. God, die onzichtbaar is en altijd mysterie blijft, heeft zich geopenbaard in de persoon van Jezus Christus en blijft sindsdien aanwezig in de Geest.
Ik groet u, Maria, Bruid van God de Heilige Geest. Als je de hele Rozenkrans wilt bidden, doe je dit alles vier keer, en elke keer neem je andere geheimen (eerst de blijde, dan de lichtende, vervolgens de droevige en dan de glorievolle geheimen). Als je alles maar één keer bidt, noem je dat een 'Rozenhoedje'.
Wie is een christen? Een christen gelooft in het bestaan van Jezus Christus als zoon van God. Volgens christenen werd Jezus ruim 2.000 jaar geleden geboren in Bethlehem, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Meertalig. Kortom, we weten niet zeker welke talen Jezus sprak en in welke mate hij ze beheerste. Maar dat Aramees zijn moedertaal was en dat dat de taal was die hij gebruikte in zijn toespraken in Galilea is vrijwel zeker. Daarnaast kon hij Hebreeuws zeker begrijpen en misschien ook spreken.
De documenten lagen in grotten in de Woestijn van Judea, die bij de Dode Zee op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever ligt. De teksten zijn over het algemeen in het Oud-Grieks, maar de naam van God staat er telkens in een oude versie van het Hebreeuws.
Christenen geloven dat er één God is. Deze bestaat uit drie personen: God de Vader, God de Zoon en de Heilige Geest. Dit wordt de Drie-eenheid genoemd. Dit is best moeilijk, maar het is wel de basis van de christelijke leer over God.
Christenen worden ook wel volgelingen van Jezus Christus genoemd. Zij proberen te leven zoals Jezus dat heeft aangegeven. Het christendom legt daarom nadruk op goed gedrag, mededogen, dienstbaarheid aan de mensheid, geloof in God en geloof in een leven na de dood in het hiernamaals (de hemel).
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.