Hij trappelt graag met zijn benen als je hem overeind houdt door hem onder je armen te dragen. Wees voorzichtig, het is te vroeg om hem te laten lopen. Als hij ligt en je hem je arm aanreikt, grijpt hij zich hieraan vast om rechtop te gaan zitten. Hij begint voorwerpen vast te grijpen met steeds grotere nauwkeurigheid.
Je baby is nu 8 maanden oud. Hij brabbelt de hele dag door en ontdekt al tijgerend of kruipend de wereld. Misschien kan hij zelfs al wat stappen zetten terwijl hij zich vasthoudt aan de box of tafel. Hoe stoer hij ook lijkt, verlaat je de kamer dan zet hij het op een huilen.
Zicht baby 7 - 8 maanden
Je baby gaat steeds beter zien. Hij kan verder weg kijken en mensen en objecten herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden. Ook snel bewegende objecten zullen steeds interessanter voor hem worden.
De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Tijd is een lastig begrip voor jonge kinderen. Tot een jaar of drie hebben kinderen nog niet echt tijdsbesef. Baby's, dreumesen en jonge peuters zijn nog heel erg afhankelijk van hun omgeving om een beetje grip op het verloop van de dag te krijgen. Structuur in de dag en regelmaat geven deze kleintjes houvast.
Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig? Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes.
Vanaf 8 maanden hebben heel wat kinderen het moeilijk om afscheid te nemen van hun ouders. Vanaf die leeftijd hebben ze namelijk vaak last van scheidingsangst. Ook dan zullen ze vaker huilen.
Richtlijn: 150 – 200 ml per fles. 1 à 2 keer per dag een maaltijd vaste voeding (bijv. brood en een avondmaaltijd), fruithapje. Toelichting flesvoeding: Geef je baby 3 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk.
Leuk speelgoed voor kinderen in deze leeftijdsfase is bijvoorbeeld: ballen met geluidjes, bouw en constructief speelgoed, rammelaars, spiegeltjes, speeltjes met geluid en muziekjes. Voor de al kruipende, staande of lopende kinderen zijn bijvoorbeeld loopwagens, loopfietsen, muziektafels, boekjes, puzzels en Duplo leuk.
Zelfstandig rechtop zitten
Het begint meestal met het oprichten van de borst, een soort mini push-up. De meeste baby's gaan vervolgens op een van de volgende manieren zitten: Vanuit buikligging richt hij zijn borst op. Hij draait zich op zijn zij en drukt zich met zijn armen omhoog tot hij op zijn billen zit.
Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby. Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter. In de periode van 0 – 4 jaar ontwikkelen kinderen zich snel en deze ontwikkeling is een ononderbroken proces. De ene vaardigheid bouwt voort op de volgende.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Hechting na de geboorte
Hij richt zijn blik op jouw gezicht. Het is voor jou en je kindje belangrijk om even samen bij te komen. Voor je baby is huid-op-huidcontact erg fijn, het geeft hem een geborgen gevoel en kan de spanning van de geboorte verlagen. De geboorte kan voor je baby een heftige ervaring zijn geweest.
Kenmerken van veilig gehechte kinderen zijn onder andere: vrolijkheid, spontaniteit, het aangaan van vriendschappen, kunnen omgaan met teleurstelling (veerkracht) en het hebben van innerlijke rust. Ook hebben ze meer zelfvertrouwen dan onveilig gehechte kinderen en ze voelen dat ze de moeite waard zijn.
Het moedergevoel schijnt iets fysiologisch te zijn, vergelijkbaar met een heftige verliefdheid. Moedergevoelens zorgen ervoor dat je voor jouw baby wilt zorgen, hem of haar wilt beschermen en onvoorwaardelijke liefde wilt geven.
Baby's kunnen een verband zien tussen twee gelijke objecten voordat ze praten. Dit beweren onderzoekers van de Northwestern Universiteit. Uit verschillende experimenten blijkt dat zeven maanden oude baby's zich al ontwikkelen op het gebied van abstract denken.
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
Een half open hand met de wijsvinger eruit kan betekenen dat uw baby nieuwsgierig is naar wat er gaat gebeuren; Een vuistje tegen het afgewende hoofdje betekent dat uw baby moe is. Hoe groter de baby wordt, des te meer de handjes iets kunnen vertellen. De armbewegingen gaan ook mee doen.
Je zult ook merken dat je baby zich steeds meer gaat optrekken, nog even en je baby kan staan! Ook gaat het grijpen met de handjes steeds beter. Je baby krijgt de primitieve pincetgreep steeds meer onder de knie. Dit zorgt ervoor dat hij dingen kan vastpakken tussen zijn duim en wijsvinger.