De brandpuntsafstand is de afstand tussen het midden van je lens en het punt waar de invallende lichtstralen weer samenkomen nadat ze door de lens gebroken zijn. Het punt waar de lichtstralen samenkomen, is de sensor van je camera.
Samen met de ooglens (1/3) zorgt het hoornvlies (2/3) ervoor dat het licht zo gebroken wordt dat het op de juiste manier op het netvlies valt. Zo kan je scherp zien. Het breken zorgt dat het binnenkomende licht in een steeds smallere straal verandert die op 1 punt samenkomt, het brandpunt.
Reacties. Elke lens heeft 2 brandpunten - aan weerszijde van de lens één. Alleen bij een positieve lens breken de stralen naar het brandpunt aan de andere kant. Bij een negatieve (holle) lens lijkt het alsof ze uit het brandpunt aan dezelfde kant komen.
Vaste brandpuntobjectieven zijn objectieven die niet in of uit kunnen zoomen. Omdat deze lenzen niet kunnen zoomen, zitter er minder bewegende onderdelen of overbodige glaselementen in. Daarom hebben deze lenzen minder te maken met beeldfouten of lichtverlies.
Elke lens heeft maar twee brandpunten. Dit zijn in de videoles de puntjes aan weerzijden van de lens op de hoofdas (stippellijn). De punten waar de lichtstralen vandaan komen en de punten waar ze weer samenkomen zijn dus geen brandpunten (!). De plaatsen waar de lichtstralen samenkomen heten voorwerps- en beeldpunten.
Over het algemeen geldt: hoe kleiner het F-getal, hoe meer licht in de camera komt en hoe meer vervaging u kunt hebben. Elke lens heeft een minimaal F-getal. Dit wordt het maximale diafragma van de lens genoemd.
De brandpuntsafstand van 50mm zit tussen groothoek en tele in. Het is een hele veelzijdige lens die je voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken. Alledaagse foto's in en rond het huis, portretten, productfoto's, straatfotografie én zelfs landschappen kun je ermee fotograferen.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
Het aantal millimeter dat op de lens genoemd staat is de brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt hoeveel van de omgeving terug te zien is op de foto. Hoe lager het getal, hoe groter de hoek die je terugziet op de foto en hoe meer van de omgeving in beeld is.
Ook wanneer jij een cilinder nodig hebt voor je ogen, zijn contactlenzen een goede oplossing om scherp te zien. Torische maand- en daglenzen zijn zachte lenzen die de cilinderafwijking van je ogen corrigeren en je kijkcomfort verbetert. De daglenzen bieden optimaal gebruiksgemak en zijn heel hygiënisch.
Een verkromming van het hoornvlies tot -0,5 dpt is normaal en beperkt het gezichtsvermogen niet. Kleinere oneffenheden op het hoornvlies worden in de meeste gevallen gecorrigeerd door de contactlenzen, doordat ze vlak op het oog liggen. Daarom is er geen correctie met torische lenzen nodig.
Je zult met een sterkte van -1 binnenshuis geen bril/lenzen nodig hebben. afstand van enkele meters voldoende is maar niet voor veraf.
Lenssterkte in dioptrie is het omgekeerde van de brandpuntsafstand in meter. Een rekenvoorbeeldje: als f= -50 cm dan is S= -2 dpt. Als de afstanden tussen de lenzen in een samenstelling beduidend kleiner is dan hun brandpuntsafstanden mag je de sterktes gewoon optellen.
Stelt je lens niet helemaal goed meer scherp op het punt waar je de focus op wil hebben? Dan moet je mogelijk je lens kalibreren. Het kalibreren van een lens gaat met een testkaart en kun je ook zelf doen.
Als je net iets meer details wilt vastleggen of de ruimte hebt om van ver te fotograferen, kan een telelens van bijvoorbeeld 85mm ook prima. Portretfotograaf – Een portretfotograaf zal over het algemeen werken met een lens met brandpuntsafstand van 50 of 85mm.
Waarom een 85mm brandpunt? Een 85mm objectief staat over het algemeen bekend als een portret lens. De reden is simpel; de brandpuntafstand is lang genoeg om een portret te fotograferen waarbij er geen vertekening optreedt, en kort genoeg om niet te ver weg te hoeven staan.
Een zoomlens met een brandpuntsafstand van 18 – 55 millimeter is juist heel veelzijdig. Je kunt deze gebruiken voor landschappen, snapshots, maar ook meenemen op je vakantie.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
Voor productfotografie wordt vaak een 50 mm lens of een 24 mm lens gebruikt. Deze lenzen bepalen dus al vooraf hoe groot het beeld gaat worden. Je kunt hiermee niet in- of uitzoomen. Ik raad je ook aan om een statief aan te schaffen waar je de camera op kunt plaatsen.
Een 500mm lens is zwaar. Bovendien vergroot je elke beweging ongeveer 10x vanwege het lange brandpunt. Scherpe foto's maken met zo'n lens is dus niet eenvoudig.
De goedkoopste manier om macrofoto's te maken is met een dioptrie-voorzetlens. Dit is feitelijk een soort brillenglas, verkrijgbaar in verschillende sterktes, van +1 tot +10. Deze voorzetlens kun je simpel op de lens van de camera schroeven.
Lenzen voor full frame camera's hebben een EF-vatting. Deze lenzen benutten de volledige grootte van de sensor. Omdat deze lenzen gemaakt zijn voor een grote full frame sensor, passen ze ook op een kleinere APS-C sensor. Je herkent Canon lenzen voor full frame spiegelreflexcamera's aan het rode bolletje op de lens.
Een stop is een verdubbeling of halvering van het licht dat op de sensor van je camera valt. De sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde zijn in te stellen in stapjes, oftewel stops. Eén stop omlaag staat voor een halvering van het licht.