Twee soorten waarbij je moet uitkijken zijn geraspte kaas en smeltkaas ('nep cheddar'). Cheddarkaas is een kaas die makkelijk smelt.
Cheddar plakjes om heerlijk te laten smelten
Een plak van deze unieke, zachte en pittige kaas is een goede toevoeging voor veel gerechten. Omdat de kaas erg zacht is, smelt deze als door aanraking met een klein beetje warmte.
Cheddar is een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende van koemelk gemaakte harde kaas die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorp in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in een aantal grotten, waarin de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn.
Wat cheddar uniek maakt ten opzichte van andere kazen is het cheddaring proces. Dat bestaat uit het stapelen van blokken wrongel, zodat er meer vocht uit de kaas verdwijnt. De blokken worden regelmatig omgedraaid en opnieuw gestapeld totdat de wrongel droog genoeg is. Dit doet men altijd met de hand.
Snijd de cheddar in stukken en doe het in een bakje. Smelt de kaas in de magnetron op vol vermogen (ongeveer 1 minuut, af en toe controleren).
De plakken cheddar zijn roomzacht van textuur en smelten makkelijk en snel. ERU Slices Cheddar zijn ideaal voor op een hamburger of tosti, maar ook in ovenschotels.
Feta of oude kaas is in ieder geval geen groot succes. Je kunt beter jonge Goudse kaas of cheddar gebruiken. Deze soorten kaas smelten goed! Je kunt het best jonge, zachte, vette kazen gebruiken om te smelten.
Hoewel het beeld van gele kaas op hamburgers echt Amerikaans is, komt cheddar daar niet vandaan. Het is een Europees product dat een fastfood kopie heeft. Echte cheddar is een wat pittig smakende kaas van koemelk die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorpje in het Engelse Somerset.
Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Herkomst Rode Cheddar
De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Omschrijving. Cheddar is een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende van koemelk gemaakte harde kaas die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorp in het Engelse Somerset.
De Cheddar is een goede smeltkaas voor in de keuken. Zo kun je de kaas op diverse manieren aan warme gerechten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke ovenschotel of een lekkere pasta. De cheddarkaas is een echte verrijking voor al je gerechten.
Hoe kaasmakers een consistente kleur garanderen
Om de kleur consistent te houden wordt de winterkaas bijgekleurd met de stof anatto. Dat is een natuurlijke kleurstof, net als caroteen, die komt van de vrucht van de oleander boom. Deze stof wordt ook gebruikt om cheddar zijn geeloranje kleur te geven.
Vergeleken met andere kaassoorten bevat cheddar wat meer zout, vet en calorieën. Daarom zou het in een gezond voedingspatroon niet de eerste keuze moeten zijn in kaas. Daarentegen is cheddar wel echt een delicatesse. Geniet dus, maar met mate.
De geraspte mozzarella is een smeltkaas die uitermate geschikt is voor lasagne, pizza en andere ovengerechten.
Niet elke kaas kun je even goed smelten. Het minst goed smelten kazen gemaakt van schapenmelk (manchego, feta, halloumi…): ze bevatten meer proteïnen en hebben de neiging te 'zweten', en smelten daarom minder mooi uit. Dat maakt deze kazen wel geschikt om op de barbecue of in de pan te bakken, bijvoorbeeld.
De meeste mensen kennen de Cheddar alleen als een plastic-achtige fel oranje kaas die verpakt wordt in plakjes. Helaas heeft deze kaas, net als de Brie en de Camembert geen beschermde oorsprong. Hij wordt dus overal en nergens geproduceerd.
'Gesmolten kaas is ongezonder dan gewone kaas'
"Maar dat is niet extra vet, maar gewoon vet uit de kaas. Of het erop of erin zit, maakt niet uit. Wel wordt er voor het smelten van kaas vaak voor een vette variant gekozen, omdat het makkelijker smelt. Dat kan gesmolten kaas minder gezond maken."
Kazen die zich goed laten invriezen. Harde en half harde kazen laten zich het best invriezen. Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte.
Rode cheddar is cheddarkaas die gekleurd is zodat het meer oranje of rood in kleur lijkt. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een natuurlijke kleurstof genaamd Annatto, die in bomen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied wordt gevonden.
Smeerkaas is een smeltkaas dat vaak gebruikt wordt op brood, in gerechten of als dip. De basis ingrediënten van smeerkaas zijn natuurlijk kaas, water en smeltzouten.
Door de kaas te versnipperen en er boter, water, zetmeel en smeltzouten aan toe te voegen, te mengen en te verhitten, ontstaat een zachte massa die in de vorm van blokken kan worden gegoten. Deze blokken vormen een halfproduct voor verdere verwerking tot bijvoorbeeld smeerkaas of deelvulling voor kaassoufflé's.
De Keuringsdienst zoekt het uit! Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
Hoe vetter en minder gerijpt de kaas is, hoe beter hij smelt. Oude kaas of Parmezaanse kaas zijn dus minder geschikt dan jonge kaas bijvoorbeeld. En een volvette variant smelt makkelijker dan 30+ kaas. Jonge Goudse 48+ kaas is bijvoorbeeld ideaal, net als Cheddar of Emmentaler.
Traditioneel gaat er geraspte cheddar over nacho's, maar Goudse kaas kan ook. Welke kaas je ook gebruikt, belangrijk is dat-ie goed smelt. Nacho's worden ook vaak gemaakt met een kaassaus. Maak kaassaus liefst met een belegen of oude kaas met veel smaak.