Zorg voor goede tochtstrips en gebruik radiatorfolie achter de verwarming, zodat de warmte het huis in gaat. Gordijnen kunnen de warmte van radiatoren tegenhouden, dus leg ze op radiatorhoogte in de vensterbank of kort ze in. Gebruik isolatiemateriaal op de plekken waar dit het meeste effect heeft.
Een verwarming installatie op gas biedt momenteel de beste prijs-kwaliteitverhouding. De nieuwste gascondensatieketels halen namelijk een erg hoog rendement door warmte te recupereren uit de rookgassen om het cv-water (en eventueel het sanitair water) voor te verwarmen.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Wil je evenwel helemáál klaar zijn voor de toekomst en van je huis een BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) maken? Dan kies je het best voor een warmtepomp. Zo'n systeem haalt gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem en gebruikt dit om je woning en je sanitair water te verwarmen.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Een warmtepomp bespaart gas. Toch maakt dat een warmtepompsysteem niet vanzelf goedkoper in gebruik. Dit komt omdat een warmtepomp gebruikmaakt van elektriciteit, terwijl een cv-ketel gas verbruikt. Gekeken naar de kosten per energie-inhoud is gas nog steeds vele malen goedkoper dan elektriciteit.
De meest energiezuinige elektrische verwarming is momenteel infrarood verwarming. Met deze panelen kan je elke woning aangenaam en budgetvriendelijk verwarmen.
Bij de aanschaf van bijverwarming is het uiteraard op lange termijn voordeliger om een techniek te kiezen die energiezuinig is. Infraroodverwarming is wat dat betreft een goede keuze: er is slechts half zoveel energie nodig om een kamer te verwarmen dan met gas.
Je bent met IR-panelen als bijverwarming goedkoper uit dan met gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 4,5 kWh extra aan stroom verbruikt .
Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
Je geniet dus vrijwel direct van de warmte in huis. Infrarood verwarming werkt middels elektriciteit, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in infrarood warmte. Dit is een zeer hoog rendement, daardoor verbruik je minder energie en bespaar je direct op de kosten.
Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Verwarmen met een houtkachel
Een houtkachel is goedkoper dan een gashaard en heeft een hoger rendement dan een open haard. De houtblokken klieven en stockeren is een heuse onderneming, maar door de houtblokken kant-en-klaar aan te kopen, spaar je al de helft van die moeite uit.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas.
Verwarmen op lage temperatuur is zuinig en geeft een grote energiewinst. De verwarmingselementen moeten ook bij lage temperatuur veel warmte kunnen afgeven. Daarom kies je best voor vloerverwarming, muurverwarming, aangepaste radiatoren of ventiloconvectoren.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool. Dat zijn fossiele brandstoffen die véél meer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken dan aardgas.
Met een hybride warmtepomp bespaar je jaarlijks tussen de €200-600 volgens de Consumentenbond: de exacte hoogte ervan is afhankelijk van je huidige gasverbruik – evenals de terugverdientijd: Verbruik je weinig gas (<1000m3/jaar)? Dan valt er ook minder te besparen en ligt de terugverdientijd boven de 10 jaar.