Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Over golven en wind
Zo zijn hoge golven geen garantie voor goed surfweer. De golf moet ook voldoende energie in zich hebben. Ook de windrichting is belangrijk, bij voorkeur heb je aflandige wind of wind die haaks op de kust staat. Wind richting de kust zorgt vaak niet voor ideale surf omstandigheden.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Meestal hebben we in Nederland te maken met 'windswell', oftewel, golven die ontstaan door wind. Ze ontstaan door een windrichting grofweg uit noord, west of zuid. Bij een oostenwind (tijdens bijvoorbeeld een hittegolf) zijn er dus nooit golven. Een 'groundswell' levert meestal de beste golven op.
Hoe hoog moet een golf zijn om te surfen? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar 2-3ft (60-90cm) zou perfect moeten zijn voor een beginner! Veel minder kan ook, maar hoe kleiner, hoe lastiger het surfen is! Deze surfboards zijn ongeveer 3 meter lang en perfect om danspasjes op te doen zoals cross-stepping.
Nazaré. In de zomer een rustig Portugees vissersdorp, in de winter de speeltuin van de heldhaftigste surfers ter wereld. De afgelopen dagen vond hier de Nazaré Tow Surfing Challenge van de World Surfing League plaats.
Zuid-Frankrijk is de ideale spot om te leren surfen voor beginners. De combinatie van goede golven en het mooie klimaat maakt het de ideale bestemming voor een surfvakantie voor beginners.
Het allerbelangrijkste om naar te kijken om te weten of er goede golven zijn is te kijken of er swell is of niet. Swell is de energie die zich door de oceaan verplaatst en bij de kust omvalt als een (hopelijk) surfbare golf. Er zijn twee soorten swells: wind swell en ground swell.
Het laagje boven de wadden geeft een vrij krachtige wind uit noordnoordoost, waardoor de swell op de eiland aardig rommelig zal aanzien. Wel met voldoende hoogte met 1m en sets van meer. Texel en de rest van N-H liggen weer meer gunstig voor deze NNO wind die hoe zuidelijker je gaat hoe minder voorstelt.
Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Tijdens het surfen is het belangrijk om rekening te houden met de stroming. Het water in peddelen tegen de stroming is namelijk heel zwaar en je moet ook oppassen dat de stroming er niet voor zorgt dat je te ver de zee opgaat. Sterke golven komen vaak in zogenaamde heats – groepen golven.
Een surfles in groepjes tot max. 4 personen is € 40 per 1u30 les. Een lessenreeks van 5 lessen kost € 190. Surfen is een sport waarbij je vooral veel zelf moet oefenen, maar af en toe een les nemen of deelnemen aan een coach sessie doet wonderen.
De minimale wind om tegenwoordig een kite goed in de lucht te kunnen houden is 8 tot 9 knopen. Dit is nog niet genoeg om ook lekker te kunnen varen hiervoor heb je al snel 11+ knopen nodig zodat je voldoende kracht in je kite kan opbouwen om uit het water te komen.
Surfweer lezen
Grofweg kan je swell krijgen uit het Noorden/Noordwesten door bijvoorbeeld harde wind of storm tussen Schotland en Noorwegen. Of uit het Zuiden/Zuidwesten door sterke zuidwesten winden. Je moet met name naar twee zaken kijken: de periode (in seconden) en de hoogte van de golven.
Swell is een Engelse term die iets zegt over de energie in zee die uiteindelijk resulteert in golven wanneer deze in contact komt met de bodem.
Volgens Smithsonian Magazine werd in 1958 in Lituya Bay (Alaska) de hoogste golf ooit gemeten: 30,5 meter. Dat was een tsunami als gevolg van een aardbeving.
Het wereldrecord van de hoogste golf die ooit werd bereden, 24,4 meter, is gevestigd in Nazaré. Afgelopen weekend bereikte de hoogste golf er 18 meter. Dat was reden voor de Portugese surfers Joao Guedes en Nic von Rupp om naar het plaatsje te komen.
Toch komen er in de Noordzee ook zeer hoge golven voor. Op maandag 1 januari 1995 ontstaan er tijdens een noordelijke storm boven de Noordzee significante golven van bijna 12 meter hoog. Tussen de sets door wordt eenmalig een zogenaamde 'freak wave' van 25,6 meter hoog gemeten!
In dat geval leidt de regel tot een t: surfte, gesurft. Máár: je kunt die f ook als een v uitspreken. Dan valt het woord opeens in het andere bakje. Wie surven> zegt, spreekt een stemhebbende medeklinker v uit, en als zo iemand consequent is, dan zal hij of zij dus ook een d moeten schrijven: surfde, gesurfd.
Hoewel Curaçao niet bekend staat als typisch surfeiland, kan het er prima. Surfen is de meest oorspronkelijke vorm van boardsporten, waar sporten als windsurfen, kitesurfen, wakeboarden, skateboarden en snowboarden uit voortvloeien. Om te kunnen 'rijden' op de golven heb je golven, wind en een branding nodig.