Materiaal keuze is afhankelijk van de vloer waar de plint geplaatst wordt. Heeft u vloerbedekking, een houten vloer of laminaat dan volstaat normale MDF, heeft u een tegelvloer, PVC vloer of gietvloer, dan kunt u het beste gaan voor plinten van vochtwerend MDF.
Plinten kunnen worden gemaakt van verschillende soorten hout- en plaatmateriaal. Je kan kiezen voor plinten van onder andere meranti- (tropisch hardhout), grenen- en eikenhout. Ook bestaan er verschillende soorten plinten van MDF plaatmateriaal.
Het zaagsel en stof kan formaldehyde bevatten, dit is een grondstof van de hars in het MDF. Formaldehyde komt vrij als giftige gas op het moment dat u de plinten zaagt of schuurt en kan vervelende gezondheidsklachten opleveren zoals hoofdpijn, benauwdheid en geïrriteerde slijmvliezen.
Voor de woonkamer wordt vaak gekozen voor hoge plinten van MDF of massief eikenhout. De rechte en ronde MDF plinten hebben een moderne uitstraling, de plint met kraal of groefjes komt goed tot z'n recht in een klassieker interieur of jaren '30 woning.
Allereerst is het belangrijk om goed naar de hoogte en dikte te kijken. De meeste plinten hebben een dikte van 9-12 cm. Dit past prima bij de meeste woningen, tenzij het plafond erg hoog is. Bij hogere plafonds is het beter om ook voor hogere plinten te gaan.
Waarom witte plinten? Witte plinten zijn neutraal, stijlvol en tijdloos. Ze geven een mooie omlijsting van de vloer en bieden een strakke verbinding met de muur. Bovendien voorkom je met plinten spleten, kieren en naden aan de rand van de vloer.
Omdat MDF plinten geschilderd in dezelfde kleur als uw interieur een extra accent aan de ruimte geven en het ruimtelijk gevoel vergroten. Omdat het materiaal vochtwerend MDF relatief goedkoop èn goed verwerkbaar is, geen noesten heeft en nagenoeg geen werking te zien geeft.
Net als de kozijnen kun je plinten makkelijker afplakken als deze gedaan zijn. Ga je dus aan de slag met het schilderen van je muur en plinten hou dan de volgende volgorde aan. Schuur je plinten en grond ze eerst, schilder vervolgens je muur en eindig met het schilderen van je plinten.
Met een MDF plint komt het geheel vaak wat kil, strak en steriel over. Dit komt voornamelijk dat geschilderde grenen plinten hun subtiele houtstructuur behouden. Ten tweede is de grenen houten plint beter bewerkbaar waardoor het in de afwerking net even wat mooier afgewerkt is.
Een zwarte muurplint heeft een groot nadeel. Stof is snel zichtbaar op zwart en zeker op lage hoogte is veel stof. Kies je voor zwarte plinten is een keertje extra stofzuigen aan te raden. Het grote voordeel van zwarte plinten is dat combinatie, vloer, wand en plint altijd netjes en strak is.
Een nadeel van MDF is dat de meeste soorten niet waterbestendig zijn. Daarnaast kan het materiaal doorzakken bij een hoge belasting. Het is dan niet mogelijk om de plaat terug in de oorspronkelijk vorm te buigen. Je kunt MDF daarom bijvoorbeeld beter niet gebruiken voor het maken van een kast.
Nadelen van MDF
Gevoelig voor vocht: MDF kan uitzetten of kromtrekken als het in contact komt met water, dus het is niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Zwaar: MDF is dicht en relatief zwaar, waardoor het minder geschikt is voor grotere meubelstukken die je vaak wilt verplaatsen.
De dikte van plint ligt tussen 12 mm en 18 mm.
De meest voorkomende plint dikte is 15 mm. De daadwerkelijke dikte van een plint verschilt per soort plint.
Plakplinten voor laminaat
Heb je een ruimte tussen de randen van de vloer en de wand? Dan is een plakplint een goede keuze. De plakplint dekt deze ruimt af en met deze plinten heeft het laminaat nog de ruimte om uit te zetten en te krimpen. Deze plinten zijn aan de voorkant rond en aan de achterkant scherp.
De deur of het kozijn? Om naar buiten draaiende deuren te verven is het meest praktische om eerst het kozijn te verven. Op deze manier kun je de sponning en de zijkanten van de deuren verven. Wanneer die verflaag droog is, kun je de buitenkant van de deur verven.
Nadat je laminaat hebt gelegd, kun je hoge plinten direct plaatsen.Voor lage plinten die op het laminaat worden bevestigd, is het beter om een week te wachten, zodat de vloer volledig kan uitzetten.
Plinten bevestigen
Maak de vloer eerst vetvrij en stofvrij. Verwijder vervolgens het schutpapier van de plakplint, plak de plakplint op de juiste plek en druk deze goed aan. Hoge plinten kan je vastschroeven of vastkitten met montagekit. Kit is het makkelijkst.
Ja, het vergt even wat tijd en geduld om MDF te schilderen. Het is een lastig materiaal om te schilderen. Let daarom ook goed op het volgende: MDF neigt om krom te trekken wanneer er maar één kan geschilderd wordt. Schilder daarom altijd beide kanten van het MDF om dat te voorkomen.
Het plaatsen van plinten is niet moeilijk, maar je moet er wel de juiste materialen voor in huis hebben. Voor de hoekjes kun je zelf de plinten in verstek zagen met behulp van deze CanDo verstekbak bijvoorbeeld, maar je kunt ook speciale binnen- en buitenhoekjes kopen die horen bij de desbetreffende plint.
Met plinten creëer je een stijlvolle overloop van de vloer naar de muur. In deze handleiding lees je hoe je plinten efficiënt en strak legt voor het mooiste resultaat. Het leggen van plinten kun je absoluut zelf wanneer je een beetje handig bent, zolang je maar secuur te werk gaat.
Witte plinten kunnen overal mee gecombineerd worden, zowel met lichte als donkere muren en vloeren. Wit heeft een tijdloze en strakke uitstraling die in elke interieurstijl past. Je kan zelf de hoogte van de plinten bepalen. Hoge witte plinten zijn momenteel erg populair.
Tip 1: Gebruik de juiste kleur grondverf: wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren. Tip 2: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen. Als de plinten schoon gemaakt en geschuurd zijn, kan het schilderen beginnen.