Shads, lepels en bladpilkers Met niet te grote en snel binnengeviste shads kan je prima roofblei vissen. Vooral de wat felle kleuren willen het goed doen. Denk hierbij aan de kleine uitvoeringen van de Fox Rage Zander Pro, de Fox Rage Pro Shad, de Berkley Pulse Shad, en de Relax Kopyto.
Shads> Altijd mee
Shads zijn misschien wel het meest gebruikte kunstaas van de roofviswereld. Makkelijk te vissen, ze kosten niet veel en kunnen met veel variatie gevist worden. Voor het vissen op snoek neem ik ze altijd mee, zowel in de zomer als in de winter. Het zijn dus onmisbare aasjes voor in je tacklebox.
Je zal de pluggen namelijk tegen de bodem moeten binnenvissen als je snoekbaars wilt vangen. Goede snoekbaars kunstaas pluggen zijn onder andere de dieplopende modellen (met een lange duiklip) van de Rapala Shad Rap, de Fox Rage Slick Stick, de Rapala Shadow Rap Shad, en de Rapala Deep Tail Dancer.
De meeste roofvissen kan je prima verleiden door het kunstaas langzaam binnen te halen of het zelfs af en toe even stil te houden. Als je gaat roofblei vissen kan je dit juist beter niet doen. Roofblei houdt van snelheid. Haal het kunstaas dus zeker niet te langzaam binnen maar houd de snelheid er in.
Kunstaas meest gebruikt: pluggen en spinners
Kunstaas pluggen zijn duidelijk het meest favoriet. Dit is ook niet verwonderlijk aangezien er elk jaar veel vangstmeldingen zijn van grote snoek, snoekbaars, baars en meerval die met kunstaas pluggen van merken zoals Rapala, Salmo, en Savage Gear zijn gevangen.
Snoek vissen met dood aas en pluggen favoriet
Opvallend is dat dood aas en kunstaas pluggen verreweg het hoogste scoren. Tezamen vertegenwoordigen ze met bijna 60% het favoriete aas om mee te snoek vissen. De verdeling tussen deze twee aassoorten is bijna gelijk.
Pluggen en jerkbaits zijn de allrounders als je gaat snoek vissen. Je kan ze bijna overal gebruiken. Spinners worden daarentegen vooral in ondiep water zoals sloten, kleine vaarten en kanalen, en stadsvijvers gebruikt. Shads staan juist weer bekend om hun geschiktheid voor dieper water.
Hoe diep ? Roofblei is een jager die in alle waterlagen actief is. Hoewel meest in het oppervlakte bevist, kan je hem op alle dieptes vangen. Het is echter moeilijk aan te geven hoe diep je op een bepaald moment moet vissen.
Rivieren zoals de IJssel, de Vecht, de Rijn, de Maas en de Waal hebben allemaal een gezond roofbleibestand. Ze worden ook gevangen in stilstaand water zoals havens en poldersloten, maar de roofblei vinden op stromend water is toch veruit het makkelijkste.
Jonge roofblei voedt zich met zoöplankton, insektenlarven, insekten en bodem organismen. Vanaf een lengte van 20-30 cm eet de roofblei vooral kleine vis die bij het wateroppervlak leeft (bijv. alver).
Andere kunstaas kleuren waar sportvissers vertrouwen in hebben zijn geel, wit en oranje. Deze vallen onder water flink op. Ze lokken op deze manier roofvissen als snoek, snoekbaars en baars uit de tent.
Reeds behandeld, snoekbaars is lichtschuw en dus hoe dieper, hoe minder licht er door dringt. Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden.
Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek.
Rapala pluggen hebben een goede naam, evenals pluggen van Spro, Salmo en Strike King. Ten tweede noemen we spinners. Spinners lopen ondiep en zijn daardoor uitstekend als snoekaas in de zomer. Vooral spinners van de merken Mepps en Ondex doen het goed op snoek in de zomer.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond.
Baars aas visjes
Vooral kleine slanke visjes leveren succes op bij het baars vissen. Goede baars aas visjes zijn voorntjes, spiering, (kleine) sardines of ansjovis. Om de baars te verleiden dien je de aasvis wel in beweging te brengen. Je zou met licht materiaal de aasvis kunnen slepen.
Kenmerkend is de grote bovenstandige bek met een puntig onderkaak die in een kuiltje in de bovenkaak valt. Roofblei kan tot 87 cm lang worden. Gelijkende karperachtigen zoals winde en alver hebben een kleinere bek zonder kuiltje in de bovenkaak. Spiering heeft een vetvin en ruikt naar komkommer.
Een roofblei kan je eten. Al is deze vis niet echt bekend in de keuken, toch bestaan er diverse recepten om deze vis mee te bereiden. De vis mag je ten alle tijden meenemen naar huis voor consumptie.
De loodsmannetjes genieten op hun beurt bescherming tegen andere roofdieren wanneer ze bij de haaien in de buurt zwemmen. En haaien morsen veel tijdens het eten, dus er blijft genoeg over. De loodsmannetjes ruimen de kruimels op, voordat die zinken. Een prachtig voorbeeld van mutualisme.
Een roofblei molen moet drie dingen hebben: Snel kunnen inhalen, klappen op kunnen vangen en moet het liefste redelijk licht zijn, aangezien je meestal met wat kleiner kunstaas vist. Snel inhalen betekent dat de molen ongeveer een meter lijn moet inhalen per slag, aangezien je snel wilt binnenhalen bij deze visserij.
Op de Waal wil je barbeel vangen als witvisser. Deze koning van de stroming is een top sportvis om te vangen. Vis met een heavy feeder, schraal voer en veel aas en je gaat ze zeker in de zomermaanden vangen. Aassoorten zoals kaas, maden en soft-hook pellets zijn favoriet.
De snoek (Esox lucius) is een grote zoetwatervis uit de familie van de snoeken (Esocidae). Het is een van de roofvissen die in België en Nederland voorkomen. De snoek is daarnaast in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika te vinden. Snoeken kunnen vijftien jaar oud worden.
Het meest natuurlijke aas voor het doodaas vissen zijn voorns, deze kunnen in verschillende formaten worden ingezet. Ook zijn kolblei, brasempjes en spiering zeer populair om mee te doodaas vissen op snoek.
In het begin van het seizoen vindt u de beste vangplekken voor grote snoeken in de buurt van baaien waar wordt gepaaid, in water van 3-5 meter diep. Na het paaien heeft de grote roofvis honger en bijt hij gemakkelijk in het kunstaas van een werphengel, dat op de juiste tijd en de juiste plaats wordt aangeboden.
Snoek is in bijna alle wateren wel te vinden zelfs in polderslootjes zitten soms flinke snoeken. Maar niet alle plekken in het water zijn even goed om te vissen. De snoek kun je het meeste vinden bij plekken waar ze in een beschutting kunnen liggen zoals onder overhangende takken en onder bruggen.