Totilas wordt over het algemeen gezien als het beste dressuurpaard ooit. Naast de successen op de Wereldruiterspelen en de twee Europese titels zette Gal destijds ook wereldrecords neer in alle disciplines van de dressuur. Eind 2010 werd Totilas voor meer dan 10 miljoen euro verkocht aan de Duitser Paul Schockemöhle.
De Arabische Volbloed wordt vaak gebruikt in endurance wedstrijden, waar ze erg in uitblinken, maar ook voor dressuur en springen zijn ze best geschikt. De Arabische Volbloed heeft een speciale bouw. Hun rug is namelijk korter dan die van andere paarden en telt minder wervels.
Het paard moet met veel ruimte lopen maar zich net zo makkelijk weer laten sluiten. Het paard moet beschikken over een natuurlijke balans. Een goed paard moet zowel stuwen (zich krachtig afdrukken van het achterbeen) als dragen (het achterbeen goed onder de massa brengen en het gewicht op het achterbeen willen nemen).
Totilas – 10 - 15 miljoen euro
Totilas is een zwarte hengst, een dressuurpaard. Edward Gal reed op 16 december 2009 op Totilas toen hij bij de Grand Prix de Dressage in Londen de eerste prijs won. Het dier uit Nederland werd in 2010 verkocht aan voormalig topruiter en topfokker Paul Schockemöhle.
Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale.
De tienjarige hengst Totilas, waarmee zijn berijder Edward Gal drie keer goud won bij de Wereldruiterspelen, is verkocht aan de Duitse oud-topruiter Paul Schockemöhle.
Goede springpaarden kunnen bij verkoop miljoenen opleveren. Het duurste springpaard dat ooit verkocht werd is Palloubet d'Halong. De Nederlandse voormalig springruiter Jan Tops zou 15 miljoen voor het dier betaald hebben.
Door de vele successen ontstond er een grote vraag naar het sperma van Totilas. Per dekking liep de prijs op tot wel 8.000 euro. Op 13 oktober 2010 werd bekend dat Totilas voor een bedrag tussen de 10 miljoen en 15 miljoen euro werd verkocht aan Paul Schockemöhle.
paardrijden is duur omdat (a) een paard de ruimte nodig heeft en die is in het dicht bevolkjte Nederland duur; omdat (b) een paard goed en deskundig verzorgd moet worden, en een goede stal, goed voedsel , een goed zadel en tuig duur zijn; (c) omdat paardrijles altijd goed begeleid moet worden, en het ook duur was om de ...
Aanschaf paard of pony
Voor de aankoop van een pony moet je rekenen op 1.000 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Voor paarden die al (hoog) in de sport zijn uitgebracht, is 'the sky the limit'.
Paarden kan je kopen bij particulieren, handelaars of fokkers of adopteren bij een paardenasiel. Kijk naar meerdere paarden en neem een ervaren paardenkenner mee voor aankoopadvies. Meer informatie kan je bekomen bij het Paardenpunt Vlaanderen en de erkende stamboekverenigingen. Koop nooit een paard zonder paspoort.
Ook al is hij klein en schattig, hoeft een pony nog niet onder te doen voor grote paardenrassen. Het karakteristieke kleine formaat maakt pony's geschikt voor beginnende ruiters. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor kinderen.
Karakter. Qua karakter is de shire een rustig, vriendelijk en leergierig paard. Hij is zelfs zo vriendelijk dat het met gerust hart aan een kind kan worden toevertrouwd. Het paard is over het algemeen ook zeer levendig en actief en beschikt over een groot uithoudingsvermogen.
volbloed
Het duurste paard aller tijden, een volbloed - Fusaichi Pegasus, voor maar liefst verkocht $ 70 miljoen.
Ingewijden denken dat de prijs van Totilas rond de 15 miljoen euro ligt. Eigenaar Kees Visser zei onlangs dat hij een "economisch delict" zou plegen als hij bedragen die al in het geruchtencircuit circuleerden zou weigeren.
Met zijn 2 meter 10 is Big Jake door het Guiness Book of World Records officieel uitgeroepen tot het grootste paard ter wereld. De elfjarige Belgische ruin woont met zijn eigenaar Jerry Gilbert in Ostego, Amerika.
De 63 centimeter hoge Shetlandpony staat sinds 2012 in het Guinness Book of World Records als het kleinste paard ter wereld. Samen met zijn Italiaanse eigenaar Bartolo Messina voert hij een kür uit tijdens de paardenshow Apassionata.
De stiefmoeder van Rath en bezitter van Totilas' sportieve rechten, trok het beste dressuurpaard aller tijden terug uit de sport. Zijn ster doofde langzamer dan hij was gaan stralen. Maandag overleed Totilas, vermoedelijk aan de gevolgen van koliek, een kwaal die veel paarden fataal wordt.
Het ras heeft een stevige, harmonische bouw; een sterke hals, veel diepte, lange en brede rug, een goed gespierde achterhand en droog beenwerk. De gangen zijn vlot en krachtig. De haflinger is sober en heeft een zeer groot uithoudingsvermogen. Het is een betrouwbare, harde werker met een fijn temperament.
De in Broeksterwâld gefokte hengst Totilas, misschien wel het beste dressuurpaard ooit, is op 20-jarige leeftijd doodgegaan.