Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
De Griekse keuken staat wereldwijd bekend om haar kenmerkende smaken en de voedingswaarde van haar gerechten. De nadruk ligt op gegrilde in plaats van gefrituurde recepten en de meeste traditionele gerechten bevatten geen complexe sauzen.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.
Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een overschotel met aubergine, gehakt en aardappel, pastítsio, een ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui.
Moussaka wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Griekenland en is een must voor iedereen die de Griekse keuken verkent. SouvlakiSouvlaki, een andere Griekse favoriet, bestaat uit gemarineerde stukjes vlees op een spies en gegrild, meestal varkensvlees of kip.
Lunchen in Griekenland
In Griekenland wordt er meestal geluncht tussen 12.00 en 15.00 uur met een warme maaltijd. Vaak zijn dit gerechten met veel verse producten. Denk hierbij aan verse groenten, vis en vlees.
De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd “Freddo Espresso” en hartige gebakjes zoals de “Tyropita” met kaas en de “Spanakopita” met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen.
Ze eten laat op de avond, op z'n vroegst om 21:00, en houden van uitgebreid tafelen. Daarbij is het gezelschap bijna net zo belangrijk als het eten zelf. Het avondeten wordt namelijk gezien als een sociale aangelegenheid, waardoor Grieken vaak in grote groepen eten.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Vlees. Varkensvlees wordt het meest gebruikt in de Griekse keuken. Daarnaast gebruikt men kip, konijn, lams- of schapenvlees, geiten- of rundvlees.
Van november tot april zijn er sinaasappels, grapefruits, mandarijnen en citroenen. Van maart tot mei de mispels, of zoals de Grieken ze noemen moúsmoules, in juni abrikozen en watermeloenen. In augustus zijn er druiven en in september en oktober vijgen en granaatappels.
Grieks brood staat gelijk aan pitabrood, een plat broodje met een zachte korst en waar u alle kanten mee op kunt. Het Griekse broodje wordt overlangs ingesneden zodat het pitabroodje een soort zakje wordt die u kunt vullen. In sommige landen wordt het Griekse broodje gebruikt als vervanging van het bord.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Het hoeft natuurlijk geen t-shirt of handdoek te zijn met een opdruk van Kreta of Kos, maar er zijn tal van andere (authentieke) souvenirs. Wat denk je van Griekse kruiden, een fles of blik lokale olijfolie, een kleurrijke komboloi, een magneetje voor op de koelkast, een lokaal biertje of een lekkere fles Griekse wijn.
Het leven in Griekenland is veel betaalbaarder dan in andere delen van West-Europa. Met de lage kosten van levensonderhoud moet u echter een lager salaris verwachten. Het minimumsalaris voor een carrièrestarter bedraagt 660 euro per maand. Een gemiddeld salaris ligt tussen de 800 en 1.150 euro.
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.
Een verblijf van zeven nachten in Griekenland heeft een gemiddeld prijskaartje van €987,50 per persoon voor de zomer van 2023. Dat de prijzen zo gestegen zijn, heeft een aantal redenen. Zo zorgt de huidige inflatie ervoor dat alles duurder wordt: je vlucht, het hotel, eten, drinken en eventueel de huur van een auto.
Over het algemeen is het eten en drinken in Griekenland een stuk goedkoper dan in Nederland. Wanneer je uit eten gaat in Griekenland kan dit dus ook vaak erg goedkoop.
Uit eten gaan in Griekenland is goedkoper dan in Nederland. Als je ervoor kiest om bij een taverna te gaan eten ben je goedkoper uit dan bij een restaurant. Een taverna is een traditioneel Grieks restaurant met gerechten zoals gyros, moussaka of souvlaki.
De meeste Mediterrane landen hebben wel een anijsdrankje voor na de maaltijd: een zogeheten digestief. Zo hebben de Italianen Sambuca, hebben de Grieken ouzo en de Turken raki. In alle gevallen is anijs de hoofdsmaakmaker.Perfect om je spijsvertering mee op gang te brengen dus.