Het aeroob kiemgetal meet de hoeveelheid micro-organisme in het monster. Een aerobe bacterie is simpelweg een organisme dat zuurstof nodig heeft voor zijn stofwisseling. Een te hoge hoeveelheid van aerobe bacteriën in uw eindproducten of grondstoffen kan slecht zijn voor de gezondheid van mens en dier.
Het kiemgetal is vooral een indicatie voor de algehele hygiëne in de stal. Het kiemgetal geeft namelijk alle micro-organismen weer, ook de niet-schadelijke bacteriën. Zodra het kiemgetal hoger wordt, is ook de kans op schadelijke bacteriën hoger. Hoe lager het kiemgetal, hoe hygiënischer de stal.
Zit de plaat echt stampvol (boven de duizend kolonies) dan kan men op elke plaat twee keer het aantal kolonies op 1 cm2 tellen. Het gemiddelde hiervan bij een standaard petrischaal (diameter 9 cm) wordt vermenigvuldigd met een factor 100 en de verdunningsfactor en de uitkomst hiervan is het kiemgetal.
Vraag 1: Uit hoeveel bacteriën ontstaat elke kolonie? Antwoord: Elke kolonie ontstaat uit een enkele bacterie, die zich steeds weer in tweeën deelt.
Door celdeling ontstaan uit een micro-organisme hoopjes micro-organismen die kolonies worden genoemd, speciaal bij bacteriën en schimmels.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
U kunt goede bacteriën bijvoorbeeld aanvullen met speciale zuivelproducten met probiotica. Voorbeelden van goede bacteriën zijn bepaalde lactobacillen en bifidobacteriën.
Je kunt er maar beter niet bij stilstaan, maar echt overal zitten bacteriën. Je toetsenbord, het gele doekje op het aanrecht, de deurklink, al dan niet van het toilet; allemaal voorbeelden van eldorado's voor bacteriën.
Op die manier bepaalden de onderzoekers welke microben er aanwezig zijn in de lucht en in welke hoeveelheid. Gemiddeld bevatten de monsters 5000 tot 150.000 microbiële cellen per kubieke meter. Dat is niets vergeleken met een kubieke meter aarde of zeewater, die bevatten al snel enkele tientallen miljoenen microben.
Bij het ophalen van de melk van de boerderij wordt een monster genomen dat in een laboratorium wordt gecontroleerd op het kiemgetal. Een kiemgetal lager dan 20, dat wil zeggen minder dan 20.000 bacteriekiemen per milliliter melk, is goed.
Agar-agar betekent gelei in het Maleis. Het is een witachtige, smaak- en reukloze stof die wordt verkregen uit de celwanden van bepaalde roodalgen. Als je agar oplost in heet water en daarna afkoelt, wordt het een soort gelei.
Een petrischaal word gebruikt voor het kweken van verschillende cellen, inclusief bacteriën en schimmels. Het bevat vaak een voedingsbodem waar de cellen op kunnen groeien. Een petrischaal in een platte, lage schaal gemaakt van glas of kunststof met een passende deksel.
Volgens de huidige Nederlandse norm voor legionellabacteriën in water moet drinkwater minder dan 100 kolonievormende eenheden (KVE) per liter water bevatten.
Wanneer er op de uitslag “Mengflora” wordt vermeld, betekent dit dat er uit hetzelfde melkmonster 3 of meer verschillende bacteriën zijn geïsoleerd.
Het bepalen van het coligetal draagt bij tot het identificeren van rauwe melk en zuivelproducten die mogelijks blootgesteld waren aan onvoldoende hygiënische omstandigheden. Een verhoogd coligetal houdt tevens een mogelijk risico op de aanwezigheid van pathogenen; waaronder STEC, in.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
Ter vergelijking: een toiletbril zou 172 cfu bevatten. Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten, aldus CBT Nuggets.
Geld mag dan niet stinken, schoon is het allerminst. Volgens Nijmeegs onderzoek zijn bankbiljetten een ideale voedingsbodem voor ziekmakende microben zoals de poepbacterie Escherichia coli (beter bekend als E. coli) en MRSA – de gevreesde ziekenhuisbacterie die resistent is tegen veel antibiotica.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden.