Hartig is een term voor gerechten met een zoute, pittige of krachtige smaak. Het woord heeft in de eerste plaats betrekking op zaken die zout of zoutig zijn, zoals hartige versnaperingen en een hartige bouillon.
Wat is hartig eten? Hartig eten zijn gerechten die een wat pittige en vooral krachtige smaak hebben. Dit eten heeft dus eerder een zoute- dan een zoete smaak. Hartige gerechten zoals vlees, vis of kaas zijn dan ook de absolute tegenhanger van zoete gerechten of beleg zoals taart, honing, jam of stroop.
Een achttiende-eeuwse schrijver noemt kaas 'een gezond en hartig voedsel'. Ontbreekt nu aan hetgeen men nuttigt het zout, dan is het smakeloos en laf. Vandaar dat hartig is gaan betekenen: enigermate gezouten, pittig. Ook figuurlijk wordt het woord in de laatstgenoemde zin gebezigd.
Soms verwijst het woord 'hartig' naar het Japanse begrip umami. Veel hartige producten bevatten (van nature of toegevoegd) smaakversterkers zoals mononatriumglutamaat die deze umami-smaak veroorzaken of versterken.
Definities die `hartig` bevatten: hartig = hartig bijv. naamw. Uitspraak: [ˈhɑrtəx] met een pittige smaak Voorbeeld: `een hartig hapje`een hartig woordje (met iemand) spreken (duidelijk (tegen iemand) zeggen wat er aan de hand is) &co...
Tot de groep Hartige snacks behoren zoutjes, chips , zoute koekjes en snacks zoals bittergarnituur, kroketten en snackbroodjes. Bananenchips en naturel popcorn zijn ingedeeld in de subgroep Hartige snacks overig.
Chocolade is heerlijk in hartige gerechten. Je komt het wel vaker tegen, maar vrijwel altijd in gerechten die graag iets zoets verdragen. Want zo kennen wij chocolade nu eenmaal: als iets zoets. Daarmee ontzeggen we onszelf een scala aan geneugten.
Vandaag: hartig versus zoet beleg. Antwoord: nee, het één is niet beter dan het ander. Dit wordt soms gedacht omdat hartig beleg naast energie ook vaak belangrijke voedingsstoffen bevat. Zoet beleg, zoals hagelslag of stroop, bevat deze voedingsstoffen niet tot nauwelijks.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.
Chocolade (ook wel: chocola) is een lekkernij gemaakt van suiker met cacaoboter en cacaomassa, dat wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao).
De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd. Eenmaal gedroogd zijn de cacaobonen klaar om verscheept te worden naar chocola producerende landen.
Herr's Salt & Vinegar. Deze Amerikaanse chips zul je hier in Nederlandse supermarkten niet zo snel tegenkomen. Maar mocht je toch zo'n zilvergrijs zakje tegen het lijf lopen: laat deze dan liever links liggen. Met één zakje van 150 gram krijg je maar liefst 21% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zout binnen ...
Geen gezonde koekjes
Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van. Door zo af en toe een koekje te eten, kun je jezelf er echt mee verwennen en geniet er veel meer van.
Eiwitten: 12,4 gram in pinda's en 3,2 gram eiwitten in chips. Vitamines en mineralen: als we naar de vitamines en mineralen kijken, valt op dat er in pinda's meer magnesium zit (108 gram tegenover 30 gram). In chips zit iets meer vitamine E (3,75 gram tegenover 3,2 gram) en vitamine C (5,5 gram tegenover 0 gram).
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Kaneel past goed bij appels, dus de cake is smakelijk, sappig en weelderig. Niet om te zeggen dat dit gerecht feestelijk is, maar het is snel klaargemaakt en daarvoor worden de meest gewone producten gebruikt.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.