Zoutwatervissen zijn o.a.: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen zijn o.a.: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek, steur en zalmforel.
Anders dan in een zoetwateraquarium vindt u in zeeën naast vissen en kreeften nog talrijke andere diersoorten. Hydroïdpoliepen, sponzen, harde en zachte koralen, anemonen, slakken, naaktslakken en mosselen, inktvissen, platwormen, buiswormen, zeesterren, slangensterren, zee-egels, zeekomkommers en zakpijpen.
Dit komt namelijk doordat de vis zal uitdrogen, omdat hij niet veel zout water kan opnemen. Zoutwatervissen kunnen dit wel, dankzij hun speciale nieren. Omgekeerd werkt dit precies hetzelfde. Een zoutwatervis in zoet water zal het ook niet overleven, omdat hij te veel water zal drinken.
5 kleine visjes in een 100 l bak of 10 in een 200 liter bak. Als je grotere vissen neemt wordt de belasting per cm vis groter op de bak.
Een zeeaquarium is heel moeilijk en een tijdrovende hobby?!
Iedere dag willen vissen eten, het liefst twee keer per dag kleine porties. Dat kost niet meer dan 2 minuten per dag. Twee à drie keer per week raden wij aan om de eiwitafschuimer schoon te maken.
De aankoop van een zoutwateraquarium kost al snel enkele duizenden euro's afhankelijk van de dieren die je wilt nemen. Een zeeaquarium met koralen is 25% duurder dan een zeeaquarium zonder koralen. De onderhoudskosten schommelen tussen 35 en 70 euro per maand.
Een goudvis is een zoetwatervis. Net als alle andere zoetwatervissen kan een goudvis niet overleven in zout zeewater.
Het zeewater heeft een hogere zoutconcentratie dan het lichaam/bloed van de vis, dus kan er via de kieuwen water ontsnappen naar de zee. Een zeevis MOET dus drinken om te vermijden dat hij uitdroogt. Zeevissen hebben uiteraard een speciale aanpassing ondergaan om opgedronken zoutrijke water te kunnen verwerken.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Uit die modellen blijkt dat haaien (en roggen) in zout water minder goed blijven drijven. Wanneer een haai wil voorkomen dat hij zinkt, kan hij twee dingen doen. Hij kan zich actiever inzetten om hoogte te houden (maar het nadeel is dat dat veel energie kost). Of hij kan een grotere lever ontwikkelen.
Een grappig en mooi visje wat zeer geschikt is voor Nano aquaria is de Bullseye Jawfish . Deze visjes kiezen zijn vrij schuw en hebben voldoende schuilplaatsen tussen de stenen nodig om te kunnen schuilen . Ze graven holletjes onder de stenen om te kunnen schuilen.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
In de kustwateren en het zeegebied geldt de beperking van maximaal twee hengels voorzien van maximaal 3 haken. Voor het vissen met hengels in de kustwateren en het zeegebied heb je geen vergunning nodig.
De Atlantische zalm is een anadrome vis, wat betekent dat hij zich verplaatst tussen zeewater en zoetwater, maar zich alleen voortplant in zoetwater. De zalm is een vrij slanke, gestroomlijnde vis. Het vlees van de zalm heeft een karakteristieke roze kleur.
De vissen die in zoet water leven, kunnen zich vaak niet redden in het zoute water. Zij kunnen niet tegen de hoge concentraties zout die zich in dit water bevinden. Maar juist omdat er zoveel zout water op de wereld is (97% van al het water op de wereld is zout), zijn er ook enorm veel vissen die hier wel tegen kunnen.
Of vissen drinken hangt sterk af van de omgeving waarin ze leven. Zoetwatervissen drinken niet, maar hebben een ingenieuze methode om toch voldoende vocht binnen te krijgen: “osmose”. Zoutwatervissen daarentegen drinken wel.
Die opdeling in lagen levert een kleurrijke samenstelling op. Zo wordt de onderkant van het kanaal bewoond door wijting, forel, haring, kabeljauw en zelfs rode poon. Terwijl op de bovenste verdieping voorn en baars rondtoeren. Daartussenin zwemt de brakwatergrondel en verschillende soorten karpers.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Het is natuurlijk vooral afhankelijk van de grootte van het aquarium, maar een gemiddeld exemplaar van 110 liter verbruikt jaarlijks 1.441 kWh stroom. Dat gaat om €288,20. Dat is meer dan het stroomverbruik van zes wasdrogers.
U kunt uw zoetwater aquarium met een paar kleine aanpassingen geschikt maken voor zoutwater. Door de aanschaf van een eiwitafschuimer, stromingspompen, nieuwe lampen, (levend) steen en natuurlijk zeewater kunt u gaan genieten van uw eigen koraalrif.