Neopreenkabel: Het meest gebruikte type neopreenkabel is H07RN-F, deze kabel staat ook bekend onder de volgende artikelnamen: NWPK, RMcLz, Gummi-kabel, Gummi-leitung. De kabel wordt toegepast op bouwplaatsen, scheepswerfen en andere plekken waar tijdelijke stroomverdeling nodig is.
H07RN-F. De H07RN-F is een flexibele kabel met klasse 5 koperen geleiders. De geleiders zijn geïsoleerd met een ethyleen propyleen rubber EI4 (ERP). Dit kunststof kan worden belast met een geleidertemperatuur tot 60˚C.
Neopreen kabels bieden diverse voordelen waardoor ze in veel situaties te gebruiken zijn. Zo zijn ze door het sterke materiaal goed bestand tegen olie en verschillende weersomstandigheden. Hierdoor zijn ze ook buiten bruikbaar. Daarnaast zijn neopreen kabels vrij hittebestendig.
Dergelijke WCD's zijn meestal voorzien van een neopreen kabel. Deze mogen in ieder geval niet in de grond gebruikt worden, daar is YMvK-as grondkabel voor. Je kan de neopreen kabel vervangen door grondkabel. Dit is wat stugger, maar wel zo veilig.
De lichte versies (bijvoorbeeld H05RR-F) zijn bestemd voor elektrische apparaten (stofzuigers, keukenapparaten, ovens, soldeerbouten, enz.) in huishoudens en op kantoor. Ze kunnen ook permanent worden gelegd in meubelen of decoratieve bekledingen.
Welke elektriciteitskabel gebruik je voor het aansluiten van verlichting of elektra in de grond? Voor het aansluiten van verlichting of elektriciteit via de grond, kan het beste een YMvK-as grondkabel worden gebruikt. Deze kabel is voorzien van een metalen omvlechting die een betere mechanische bescherming biedt.
Blauw wordt voor de nuldraad gebruikt, bruin voor fase, zwart voor schakeldraad en groen-geel voor aarde. De afkorting VD slaat op vinyl-draad (vinyl is een andere naam voor pvc). Voor installatie in een woonhuis is het verstandig om 2.5 mm² aderdoorsnede te kiezen.
De neopreen kabel H07RNF is waterbestendig en is dan ook veilig te gebruiken als onderwater stroomkabel. Deze onderwater elektrokabel is gemaakt voor het aansluiten van onder meer bronpompen en fonteinpompen. Bekijk de aankoophulp.
De YMvK kabel is geschikt voor ruimtes waar het vochtig kan zijn of waar er hoge brandveiligheidseisen worden gesteld. Een YMvK-as kabel kan buiten en onder de grond worden gebruikt.
De XVB kabel is geschikt voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape. De XVB kabel kan daarnaast binnenshuis zonder extra beschermende buis gebruikt worden. De XVB kabel is in principe geen grondkabel. Hiervoor gebruik je beter een EXVB kabel.
De veel gebruikte rubber kabel is te gebruiken om diverse apparatuur aan te sluiten. De neopreen variant is ook zeer flexibel maar heeft tevens een grote bestendigheid tegen olie en is uitermate geschikt voor buitengebruik.
Deze rubberkabel is behalve zeer soepel ook zeer stevig en is goed beschermd tegen bijvoorbeeld oliën en water. De kwaliteit van deze rubberen kabel is erg hoog en wordt vaak besteld vandaag de dag. Wanneer u vragen heeft over bijvoorbeeld de toepassing van de neopreen kabel, kunt u bij Kabel24 terecht.
Neopreen rubber
Het is een synthetisch rubber, dat verkregen wordt door de polymerisatie van chloropreen. Oorspronkelijk was het bedoeld als oliebestendige vervanger voor natuurrubber. Het is tevens sterker klevend dan dat natuurrubber is.
Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt. Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2.
De EXVB-kabel komt in uw woning in de meterkast (ook wel tellerkast genoemd). De meterkast type 25D60 bestaat uit een body met aansluitscheider en is voorzien van een digitale kWh-teller.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
Reacties. Blauw aan blauw en bruin of zwart aan bruin of zwart. Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Fasedraad wordt met de letter 'L' aangeduid dat staat voor het Engelse woord 'live'. Er worden ook wel drie fasedraden gebruikt. Dan is de aanduiding L1, L2, L3 voor de verschillende schakeldraden. De afkorting 'N' staat voor het Engelse woord 'neutral'.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.