In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Souvlaki is het Griekse woord voor spiesje. Vlees aan stokjes dus! Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, en soms ook wel van kip.
Een souvlaki (ook wel geschreven als soeflaki) is altijd een vleesspiesje dat van de grill komt. Het kan bestaan uit kip, lamsvlees of varkensvlees.
Wij Nederlanders noemen souzouki vaak een Griekse burger. De Grieken noemen hun burgers juist bifteki. Bifteki zijn in ons land meestal gevuld met feta, in Griekenland zelf juist weer niet.
Meestal (maar niet altijd) is bifteki namelijk een iets platgedrukte bal. Het gehaktmengsel voor bifteki is hetzelfde als voor keftedes: beide gehaktspecialiteiten bevatten gehakt vlees van lam of rund, dat door extra's als ui, komijn, oregano en munt die typisch Griekse smaak krijgt.
De oorsprong van souvlaki gaat terug tot het oude Griekenland. Dat wordt aangetoond van een recept uit die tijd. Toen gebruikte ze nog haardbokken van steen met onderin gaten zodat de kolen werden voorzien van zuurstof. Ze legde daar stokjes tussen om zo het vlees te laten grillen.
Griekse kruidenmix
In de Griekse keuken worden veel gerechten, het brood, salades en sauzen op smaak gebracht met een mix van kruiden en specerijen. De meest voorkomende Griekse kruiden zijn oregano, munt, dille, basilicum, kaneel, komijn en koriander.
Vlees. Varkensvlees wordt het meest gebruikt in de Griekse keuken. Daarnaast gebruikt men kip, konijn, lams- of schapenvlees, geiten- of rundvlees.
Gyros is een afgeleide van het Turkse döner kebab. De Grieken serveren het vlees vaak met frietjes, salade en platte broodjes. De naam kebab komt uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Kebab wordt gemaakt van gebraden en gekruid kalfsvlees of kip.
Gyros heeft behoorlijk wat weg van shoarma. Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Griekse kruiden zijn nu online te koop bij: tomagazaki.nl, het Griekse winkeltje. Kruiden zijn een van de meest populaire producten uit Griekenland.
Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en welke is gemaakt van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk, nog feta heten. Het woord "feta" is van oorsprong Italiaans en betekent "plak".
Oregano, munt, majoraan, dille, rozemarijn, knoflook en rode ui.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Griekse Moussaka is een gerecht dat is gemaakt met lagen aubergine, rundergehakt en bechamelsaus. Het is een populair gerecht in Griekenland en Cyprus. De groenten die in Griekse Moussaka worden gebruikt, zijn aubergine, ui, tomaat, groene paprika en knoflook.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De tijden dat er gegeten wordt in Griekenland, wijken erg af van de normale Hollandse eettijden. Grieken lunchen meestal tussen 12.00 uur en 15.00 uur. En 's avonds beginnen Grieken pas vanaf 20.00 uur met hun maaltijd en dat diner kan wel duren tot 23.00 uur.
Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
Kipgyros is een gezonde variant op de gyros die je meestal in andere landen kunt kopen. Ontdek hoe jij in 3 stappen een makkelijk eenpansgerecht maakt. Met de juiste kruiden in huis óf de kruidenmix van gyros kom je al een heel eind.