Een bh in 70A heeft een dus een kleinere bh cup dan een bh in 75A.
Het verschil tussen een cup AA en A wordt meestal bepaald door de helft van het verschil tussen een cup A en een cup B. Omdat hierdoor het verschil tussen de cupmaten steeds kleiner wordt, kan dat het meten van een AA cupmaat lastiger maken.
'De cupmaat wordt bepaald door de omvang onder de borsten en de borstomvang (gemeten over de tepellijn). Wat wij verstaan onder een kleine cupmaat is AA tot B.
Maat 75B wordt 80A.
Maatkeuze: Is uw maat niet verkrijgbaar, probeer dan gerust een cupmaat groter met een omvangsmaat kleiner of een cupmaat kleiner met een omvangsmaat groter. Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C.
Het echte verschil tussen de 'a' en de 'aa' is de beweging van je mond: actief of slap. Bij de 'aa' doe je je mond wijd open, bij de 'a' houd je je mond slap. En er is nog iets heel belangrijks wat je moet weten: de relatie tussen de spelling en de uitspraak. Want waarom klinkt de 'a' in dag anders dan de 'a' in avond?
De cupmaat wordt gemeten op het breedste deel van de borst. Het verschil tussen dit getal en de omtrek van de borstkas onder de borst geeft de cupmaat weer: een verschil tot 1 inch = A cup, tot 2 inch = B, tot 3 inch = C, tot 4 inch = D, tot 5 inch = DD, tot 6 inch = F en tot 7 inch = FF (1 inch = 2,54 cm).
Dus dáár gaat mijn intuïtie, want de borsten van 85A, 80B, 75C en 70D zijn allemaal even groot. Dat komt doordat de cupmaat is gedefinieerd als een verhouding tussen omtrek onder en over de borst. Een smalle dame heeft daardoor een grotere cupmaat dan een breder iemand met exact dezelfde borsten.
Dit zijn de kruismaten: 65G, 70F, 75E en 80D. Deze 4 bh´s hebben allemaal een andere omvangsmaat en een andere cupmaat, maar het volume van de cup is bij alle bh´s hetzelfde.
75D en 70E zijn zogenaamde 'zustermaten'. Hun cups zijn exact even groot, maar de 70E valt 5 centimeter strakker op de rug dan de 75D.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
De bandmaat van een bh begint bij 60 centimeter en kan doorlopen tot 130 centimeter. Dan zijn er de cupmaten die beginnen bij cup AAA en AA en doorlopen tot een cup O.
AA is de afkorting van Anonieme Alcoholisten. De AA is een zelfhulpgroep van (ex)drinkers die wekelijks of vaker bij elkaar komen en elkaar ondersteunen om hun alcoholproblemen te overwinnen. De enige voorwaarde om lid te worden van de AA is de wens om te stoppen met het drinken van alcohol.
Tiener bh's beginnen bij cup AA en gaan, afhankelijk van het merk, door tot cup B of cup C. Bij beginnende borsten of kleine borsten heb je misschien een cup AA nodig. Maar het kan ook zijn dat je een cup A of B nodig hebt. Bedenk dat maten heel dicht bij elkaar kunnen liggen.
BH maten gaan over verhouding
De letter zegt niet iets over het volume van de borst maar het definieert de verhouding tussen de borst en de omvang. Zo is een 60D een stuk kleiner dan een 85D. Dat werkt zo: de 85 is 4 omvangsmaten groter dan de 60 en daardoor is de 85D ook 4 cupmaten groter dan de 60D.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Soms wordt er gezegd dat het niet dragen van een bh, ervoor kan zorgen dat je borsten langer stevig blijven. Dit is helaas niet het geval. Je kunt je borsten namelijk niet trainen zoals andere spieren volgens de experts. Het wel of niet dragen van een bh heeft ook geen invloed op de ontwikkeling van borstkanker.
Cupmaten in Nederland
Een ander opvallend feit is dat er in Nederland vaker bh's in cupmaat E werden besteld dan bh's in cupmaat AA/A: 14,3% tegenover 7,1%.
De belangrijkste maat is de cupmaat; 34 = cup A, 36 = cup B / kleine C, 38 = cup C, 40 = cup D, 42= D+/DD en 44 = cup E.