Zo vervang je 1 tl vanille extract:
Verminder de hoeveelheid suiker en en voeg 2 zakjes vanillesuiker toe. Maak ook eens zelf vanille-extract!
Er zitten 1 kilocalorieën in 1 theelepel (2 gram) vanille extract.
Vanille extract is de meest gebruikte soort vanille. Dit is wat dunner dan de vanille pasta maar nog steeds heel vol van smaak een heerlijk om door baksels te gebruiken. Dit is de meest gebruikte soort en uitstekend geschikt om te gebruiken als je aan het bakken bent.
Reacties. Vanille extract is geconcentreerde vanille, vanille suiker is vanille aangevuld met suiker , en vanille stokjes is het enige echte vanille. De 2 eerder genoemde is hoogst waarschijnlijk gemaakt van vanilline. Dit is een vanille vervanger en mag dus eigenlijk helemaal geen vanille heten.
Wat is vanillepoeder? Voor het maken van vanillepoeder worden vanillestokjes eerst gedroogd en vervolgens tot poeder verwerkt. Het is niet te verwarren met vanillesuiker, want zuiver vanillepoeder bevat geen suiker.
Vanillepoeder wordt het meest gebruikt in zoete gerechten zoals cakes, op Franse toast, vers fruit, ijs, in havermout, pannenkoeken of wafels. Vanillepoeder is lekker in combinatie met appels, eieren, vis, ijs, meloen, melk, perziken, peren en aardbeien.
Vanille-extract zit vol antioxidanten, die oxidatieve stress door vrije radicalen tegengaan. Dat is gezond, want oxidatieve stress tast onze cellen aan. Vanille-extract gaat dit proces tegen en ondersteunt onze cellen om gezond te kunnen blijven.
Hierbij zijn vanillestokjes 2 maand (of langer) geweekt in alcohol met een percentage van minstens 35%. De ingrediënten van het extract bestaan dan ook (volgens het etiket) uit water, alcohol en organische vanille peul. Ook aroma is op basis van alcohol, maar dan met een percentage lager dan 35%.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
Jacob Hooy Vanillepoeder kopen bij Holland & Barrett.
Hoe lang blijft vanille extract goed? Vanillestokjes kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden, mits op een droge en koele plaats. Op een vochtige plaats gaan de stokjes schimmelen. Ongeopende Vanille extract en Vanille Essence kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden.
Naast vanillestokjes heb je ook nog vanillesuiker, met synthetisch vanillearoma (vanilline). Dit is op smaak gebrachte fijne suiker met vanillesmaak. Een ander alternatief is vanille-aroma of -essence.
Vanille extract is afkomstig uit de vruchten van de orchideeën. Het is dan ook een natuurlijk product. Vanille extract is een oplossing om de geur en smaak van vanille vast te houden. Vanille extract wordt met behulp van alcohol getrokken van vanillestokjes.
Bourbon vanillepoeder bestaat uit 100% pure en onbewerkte Bourbon vanillepoeder dat afkomstig is uit vanillestokjes. Het heeft een sterke aromatische geur en geeft een heerlijke zoete smaak aan gerechten en desserts.
Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product.
De karakteristieke vanillesmaak doet het uitstekend in zoete bakgerechten. Steeds vaker kom je het ingrediënt in smoothies en shakes tegen. Vanillepoeder is dan ook een gezond alternatief voor suiker, omdat het kruid van de vanille-orchidee van zichzelf al zoetig smaakt.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Vanille-extract is een natuurlijk product dat van échte vanille wordt gemaakt. Het extract zit bijvoorbeeld vaak in een klein potje waarbij een vanillepeul is toegevoegd aan wat alcohol. Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken. Dit maak je ook heel gemakkelijk zelf.
De Europese bevers zijn strikt beschermd, maar op hun neven in Canada en de Verenigde Staten kan worden gejaagd. Eén van de producten van die jacht bleek inderdaad de anaalklieren van bevers te zijn. Gezegd wordt dat het uit deze klieren gewonnen bevergeil wordt gebruikt in producten met een vanillesmaak, zoals ijs.
Reacties. Om een extract te maken van natuurlijke vanille wordt vrijwel altijd alcohol (ethanol) als oplosmiddel gebruikt om het aroma te extraheren. Om het aroma in oplossing te houden bevat het eindproduct nog steeds alcohol.
Toch is echte vanille zelf helemaal niet zoet, eerder wat bitter. Daarom doet vanille het ook goed in hartige gerechten, vooral bij vis, schelp- en schaaldieren, in stoofpotten en over gepofte tomaatjes uit de oven.
Vanillepoeder maken van (gebruikte) vanillestokjes:
Zet de MultiQuick staafmixer met specerijenmolen op de hoogste stand en blijf de knop ingedrukt houden totdat de vanillestokjes zijn fijngemalen. Hoe langer je maalt, hoe fijner dat het vanillepoeder wordt. 4. Het vanillepoeder is nu klaar om te gebruiken.
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
Neem vanille-ijs. Je proeft dat het zoet is, en je denkt dat het naar vanille smaakt. Dat is mis, je proeft vanille niet, je ruikt het.