De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop. Aldi wordt ook nipt ingehaald door Dirk en Vomar en zakt naar plek vier. Dat stelt de Consumentenbond na een prijspeiling.
De Consumentenbond noteerde in april 2022 de prijzen van 175 A-merk producten bij 12 landelijke supermarktketens. Dirk is het goedkoopst voor A-merken. Die zijn daar 7% goedkoper dan gemiddeld. Spar is de duurste supermarkt.
Volgens de meest recente prijspeiling van de Consumentenbond was Jumbo, afhankelijk van het filiaal, de goedkoopste supermarkt. De Spar was de duurste supermarkt. Let op, Jumbo hanteert per winkel verschillende prijsniveau's. Zie hier welk prijsniveau de Jumbo bij jou in de buurt hanteert.
De duurste supermarkt voor huismerken is Poiesz. De Consumentenbond vergeleek de prijzen van 125 dagelijkse huismerkproducten bij de 15 grootste supermarktketens van Nederland. Reguliere supermarkten gaan met hun huismerken steeds meer de strijd aan met discountsupermarkten.
Lidl en Aldi hebben al jaren het imago dat ze de allergoedkoopste supermarkten van Nederland zijn. Toch blijkt uit dit onderzoek dat dat helemaal niet zo is. Sterke nog. Koop je bij Albert Heijn echt alleen maar de budgetmerken, dan ben je daar net zo duur uit als bij Lidl en Aldi.
Vooral luxe producten in de bonus
Albert Heijn is met de (sinds begin dit jaar helaas in de ban gedane) Hamsterweken een soort pionier geweest met grote kortingen. Helaas zijn het vaak wel luxe producten waarop deze grote kortingen worden gegeven. Veel mensen zullen ook zeggen onnodige en ongezonde producten.
Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Butlon.com is één van de goedkoopste online supermarkten in Nederland! Dus ook wanneer je normaal gesproken boodschappen doet met een beperkt budget, kun je online gegarandeerd slagen. Wanneer je ervoor kiest om via een online supermarkt te bestellen, doe je namelijk minder impulsaankopen dan in een fysieke supermarkt.
Je kunt geld besparen door naar de markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. Koop niet meer dan je nodig hebt, zodat je aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.
6. Kies voor een goedkopere supermarkt. Er zijn diverse supermarkten die goedkoop vlees aanbieden. Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn.
Boodschappen gemiddeld een vijfde duurder: deze producten kennen de hardste prijsstijging. Consumenten zijn nu gemiddeld bijna een vijfde meer kwijt om hun boodschappenkarretje te vullen dan elf maanden geleden. Pasta, brood en zuivel stegen nog meer in prijs dan dat gemiddelde, stelt marktonderzoeker GfK na onderzoek.
Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
Fruit en groente: bij deze supermarkten ben je het goedkoopst uit. Lidl is veel goedkoper dan de andere supermarkten als het gaat om groente en fruit. Aldi is ook goedkoper dan gemiddeld, net als Vomar en een deel van de Hoogvliet-winkels, Dirk en Plus.
De kleinere oppervlakte van veel winkels maakt dat de Spar een beperkter assortiment heeft, waardoor volgens Moers minder budgetproducten in het aanbod zitten. Het prijsverschil komt volgens de Spar ook doordat in de winkels alleen duurder brood van ambachtelijke bakkers wordt aangeboden.
Omdat het niet zo lang duurt om schappen op voorraad te hebben, zul je niet zo veel mensen merken die bij Aldi werken. Door op arbeidskosten te besparen, kan het bedrijf de consumenten goedkopere prijzen aanbieden. Het hebben van minder werknemers betekent ook dat Aldi hun mensen hogere lonen betaalt.
De basisproducten van de discounters waren aan de kassa praktisch hetzelfde, met een licht voordeel voor de Aldi. Ook de merkartikelen verschilden onderling niet in prijs. Het grote verschil tussen Aldi en Lidl werd gemaakt door de groente- en fruitprijzen. Hier was de Lidl beduidend duurder dan de Aldi.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
„We blijven duurder, maar de verschillen zijn kleiner, minder dan vijf procent.”
De AH to Go rekent maar liefst 8 euro extra voor 1 artikel. (oftewel ruim 247% duurder!)
Hier hebben ze 'Peapod', en doet hetzelfde als Albert.nl: je online bestelde boodschappen offline bij je thuis brengen. Het enige verschil is de branding: Peapod heeft een eigen huisstijl daar waar Albert.nl duidelijk aan Albert Heijn gelieerd is.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Wat betreft de dagelijkse voedingsproducten zijn onder meer vlees en groente duurder geworden, volgens het CBS. Dat komt omdat kassen vaak worden verwarmd met gas, en omdat boeren te maken hebben met hoge kosten voor kunstmest of grondstoffen voor veevoer. Beide zijn een gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Alle prijzen worden landelijk bij ah ingevoerd,dat is dus bij elke winkel gelijk.