Uiteraard is er ook nog de blauwe korrel. Deze zorgt voor voeding voor uw gras en is dus puur meststof.
Blauwe korrel is een meststof die lang doorwerkt. Zowel je groenten als sierplanten worden blij van deze meststof. Strooi blauwe korrel in je tuin of bij planten in potten en bakken.
Blauwe korrel kan tot laat in de zomer worden gebruikt. Door het hogere gehalte aan kalium (dient om de cellen te verharden of te stabiliseren) kan het langer worden gebruikt dan stikstofrijke meststoffen.
Gras en Groen adviseert bij het bemesten van het gazon het gebruik van 100% organische gazonmest. Dit kan zijn Gazon Professional of Myco-Gazon van ECOstyle. Organische meststoffen bieden grote voordelen ten opzichte van kunstmest. Ze hebben een langdurige werking en zorgen bovendien voor een actiever bodemleven.
Kunstmeststoffen zoals Blauwe en Roze korrel worden nog altijd massaal verkocht en gepromoot.
De eerste mestbeurt van het jaar is bij voorkeur in maart of april, omdat dan de temperaturen stijgen en het gras begint te groeien. Een beetje fosfor is dan goed, terwijl in het najaar mest met wat meer kalium goed is zodat het gras sterk de winter ingaat.
In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november. Sommige soorten kalk doen er langer over om op te lossen.
Maai pas een paar dagen na het bemesten. Vóór het bemesten moet het gras zo'n vijf centimeter hoog staan.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Meststof voor de blauwe hortensia
Om ze op hun best te houden, is het belangrijk om een speciale meststof te gebruiken – één die de diepblauwe kleur behoudt en versterkt. Meststof met blauwmaker is samengesteld om de unieke voeding te bieden die deze hortensia's nodig hebben om sterk te blijven.
Maar ook natuurlijke bemesting zoals paardenmest is geschikt voor de Taxus. Als alternatief kun je de taxus ook bemesten met de BlauKorn. Wel moet je goed opletten dat je de grond niet overbemest.
Organische mest, zoals koemest, champignonmest en compost, stimuleert het bodemleven en bevat zeer veel verschillende voedingsstoffen die bovendien langzaam vrijkomen.
Haagplanten bemesten
Bemest de haag direct na het planten en daarna idealiter elk halfjaar. U zou dit kunnen afstemmen op de snoeibeurten van uw haag, waardoor u één keer bemest in het voorjaar en één keer in het najaar (al hoeft u niet elke haag in het najaar te snoeien.
Bemest je hortensia's twee keer per jaar: één keer in het vroege voorjaar en één keer in het late voorjaar of de vroege zomer. Dit zorgt voor voedingsstoffen voor nieuwe groei, wortelontwikkeling en bloei.
Zo verzuren zandgronden van nature sneller, en hebben die vaker te kampen met kalktekort. Elk jaar je gazon zomaar bekalken, zonder eerst de zuurtegraad van de bodem te meten, is geen goed idee. Teveel kalk is immers ook niet goed voor de bodem en je gazon. Doe elk jaar of elke twee jaar een bodemtest.
Wanneer kalk op het gazon? Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
Het allerbeste is om begin maart het strooiseizoen te beginnen met het strooien van kalk. Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten.
De naam zegt het al: overbemesting is een teveel aan (kunst)mest. Te veel is nooit goed, te veel mest dus ook niet. Een grasmat heeft een aantal essentiële voedingsstoffen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Het gras haalt deze voedingsstoffen uit de bodem.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Gedroogde koemest gebruiken om een mooi en goedkoop gazon te bemesten. Door in het voorjaar gedroogde koemest te kopen en strooien stimuleer je een gezonde bodem en de grasgroei voor uw gazon.
Kies bij voorkeur voor een organische meststof die rijk is aan deze elementen. Gedroogde koemestkorrels of vloeibare meststof voor mediterrane bomen zijn geschikt. Bemest maandelijks vanaf de lente: Begin met bemesten in het voorjaar en herhaal dit maandelijks tot en met september.
Door het hoge gehalte aan stikstof is deze meststof uiterst geschikt voor aan het begin van een teelt en gedurende de volledige teelt van bladgewassen zoals prei, salade, etc. De toegevoegde magnesium zorgt voor een groenere bladkleur. Ook geschikt voor in de siertuin en als snelwerkende gazonmeststof.
Waar bestaat roze korrel uit? Roze korrel bevat veel voedingsstoffen voor een stevige groei en prachtige bloei. De verhouding stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) is 16-9-20, dat wil zeggen dat de meststof vooral veel stikstof en kalium bevat.