Ook linzensoep of pompoen soep is erg goed voor de postpartum periode. – Gebruik weinig zout, sowieso geen tafelzout, maar zeezout. Voor de kraamvrouw zelf wat tips: eet niet teveel brood. Als je wel brood eet kies dan voor volkoren, spelt of zuurdesem.
Je volkoren boterham besmeren met notenboter of met een lekker eitje, en je hebt een lekker ontbijtje of tussendoortje! Zoete aardappel: De zoete aardappel is rijk aan vitamine A. Deze vitamine kun je goed gebruiken om je eigen afweersysteem op peil te houden, en die van je baby als je borstvoeding geeft.
Gerechten met pasta
Pasta is een dankbaar gerecht voor kraamkost: je kunt het gekookt en wel invriezen, maar natuurlijk ook alleen de saus doen en terwijl die opwarmt snel even wat pasta koken. Ik geef je dan ook recepten voor beide opties. Lasagne: maak een schaal lasagne, maar dan in een bakje van aluminiumfolie.
Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging. Aanwezigheid dweilstok. Verstelbare bodem ledikantje. Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
Wanneer weer sporten? Sporten mag in principe weer 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede. Dit betekent echter niet dat alles dan ook direct weer op het oude of reguliere niveau opgepakt kan worden.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Zeezout voor een badbevalling
Zowel Ketlisch zeezout als dode zeezout zijn de beste opties omdat deze de meeste mineralen bevatten door het proces waarop de zeezout wordt gewonnen en de zuiverheid van het zout. Voor een watergeboorte wordt aangeraden om minstens 1 kilogram te gebruiken.
Je lichaam kan wel wat extra eiwitten gebruiken na een bevalling. Een biefstuk is rijk aan eiwitten. In combinatie met koolhydraatrijke aardappels, voor de energie. En een groot portie groenten vol vitamine en mineralen.
Adviezen eiwitrijke voeding
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens. Maak de eerste keer een klein blokje (5 min.) en bouw dit rustig op in tijd.
Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden.
Na 12 maanden voel je je waarschijnlijk weer zoals voor je zwangerschap. Je energielevel is hoger, je kan lichamelijk alles weer en de meeste kwaaltjes zijn helemaal verdwenen.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.