In principe is gladde fijne mosterd, de Dijon, de meest scherpe mosterd. Dit komt doordat bij Dijon mosterd een mengsel van de 3 mosterd zaden wordt gemalen, gezeefd en gemengd met azijn. Hierdoor blijven de stoffen die voor de scherpe sensatie zorgen het best bewaard.
Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!
Zwart mosterdzaad is scherper dan geel of bruin mosterdzaad. Dit houdt verband met een hoger gehalte aan olie in de zaden. Geel en bruin mosterdzaad hebben een wisselend gehalte aan olie en scherpte.
Bruine en zwarte mosterd
Zwarte mosterdzaadjes zijn weliswaar iets groter dan bruine mosterdzaadjes en smaken iets scherper/pittiger. Dit houdt verband met een hoger gehalte aan olie in de zwarte mosterdzaden.
Mosterdpoeder is namelijk gedroogd mosterdzaad, ontdaan van z'n jasje, wat een geel poeder tot resultaat heeft. Voeg je daar vloeistof aan toe, dan kom je qua pittigheid in de buurt van bijvoorbeeld wasabi. Die hitte is te danken aan hoe het poeder zich ontwikkelt nadat je vloeistof toevoegt.
Mosterdzaad, het hoofdbestanddeel van mosterd, bevat onder andere ijzer, magnesium, vitamine A, vitamine C en omega 3-vetzuur. Dat heeft vele gezondheidsvoordelen, waaronder de bevordering van vetverbranding. Omega 3-vetten zorgen er namelijk voor dat vetten gemakkelijker afgebroken kunnen worden door het lichaam.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Onze heetste mosterd, en misschien juist daarom zo populair.
Dijonmosterd is ongetwijfeld de bekendste mosterd van allemaal en mag enkel met bruin mosterdzaad gemaakt worden. De mosterd dankt z'n fijne textuur aan het feit dat de zaadjes gesneden worden in plaats van geplet.
Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Zaanse mosterd (335 g, €0,99). Milde mosterd, beetje zoetig, weinig scherp. Prima mosterd voor bij een blokje kaas.
Afvallen met mosterd
Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.
Marne Franse Mosterd is een milde mosterd, die uitstekend te gebruiken is bij snacks, rood en wit vlees en vele andere gerechten. Heel geschikt voor wie niet van al te scherpe mosterd houdt!. Marne Franse Mosterd is ook verkrijgbaar in een handige tube - makkelijk voor op tafel!
Franse mosterd is een milde mosterd, die uitstekend te gebruiken is bij snacks, rood en wit vlees en vele andere gerechten. Een kilopot Franse mosterd – heel geschikt voor wie niet van al te scherpe mosterd houdt!
De Maille Dijon Ancienne mosterd is een grove mosterd met de toevoeging van witte wijn wat deze mosterd erg bijzonder maakt.
In de 13e eeuw ontwikkelden met name de Fransen in de sindsdien om haar mosterd bekende stad Dijon nieuw mosterdrecepten. Speciaal aan de mosterd uit Dijon was, dat deze niet met azijn, maar met het sap van onrijpe druiven of met most werd bereid. Vandaar de naam - lat.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema.
Voor bij de Kaasmosterd
Heerlijke Franse mosterd. De smaak is ietwat zoet en met een vleugje honing.
Het grootste verschil tussen de normale mosterd en de Amerikaanse mosterd is dat de Amerikaanse mosterd een zoetere smaak heeft. Amerikanen gebruiken de Amerikaanse mosterd meestal voor de hotdogs of hamburgers. Bekijk ons hele assortiment van Amerikaanse mosterd en Amerikaanse mayonaise en doe je bestelling!
Deze mosterd heeft een zachtere en subtielere mosterdsmaak en is uitgegroeid tot dé Belgische mosterd bij uitstek. Lekker bij heel wat warme en koude gerechten, maar ook ideaal om aperitiefhapjes en dipsauzen mee op smaak te brengen.
Ongeopende mosterd blijft tot wel 3 jaar goed.Eenmaal geopend, heb je ongeveer een jaar voordat het bederft, hoewel een aantal soorten nog gemakkelijk 2 jaar goed blijft. Bonen bevatten veel voedingstoffen en vezels en zijn volgens Time een essentieel product in de voorraadkast van mensen die gezond willen eten.
Mosterdzaad geel heeft een bloeddruk verlagende werking en bevat gezonde mineralen en vitaminen. Daarnaast is deze specerij goed voor de spijsvertering.
Ketchup bevat het kleinste aantal calorieën (15 kcal) en geen vet. Daar staat wel 2,8 g suiker en 0,4 g zout tegenover. Mosterd lijkt de gulden middenweg – met minder suiker en minder vet – maar daar zit dan weer relatief veel zout in. Die voedingswaarden kunnen wel verschillen tussen merken.
Rode peper, mosterd, groene thee en cafeïne bijvoorbeeld worden genoemd als vetverbrandende voedingsmiddelen. En het klopt dat ze de verbranding iets verhogen. Alleen is dit zo'n kleine bijdrage dat je eigenlijk van geen effect kan spreken. Afvallen ga je dus niet door door deze producten te nemen.