Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond.
Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad.
Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie. Het is daarom zinvol om regelmatig je bloeddruk te meten.
Drop of zoethout
In drop en zoethoutwortel zit glycyrrhizine. Dit stofje kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk hoger wordt.
Door het stofje glycyrrhizine stijgt het natriumgehalte in het lichaam, terwijl het kaliumgehalte daalt. Dat is ongunstig, want kalium speelt een grote rol bij de vochthuishouding evenals de bloeddruk. Het eten van drop kan dus ongezond zijn voor je gezondheid.
Bovendien zijn er ook grote verschillen tussen drop onderling. Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond.
Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee.
Het verschilt per persoon hoeveel drop tot problemen met de bloeddruk leidt, maar volgens een vuistregel heeft 50 gram drop per dag een negatieve invloed op de bloeddruk. De symptomen van een verhoogde bloeddruk zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen en verstoringen van het zicht.
"Glycyrrhizinezuur verhoogt de bloeddruk, meer nog dan zout dat doet", legt hij uit. "Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen."
Hoe komt het nou dat drop zo slecht voor je is? Dat zit zo: drop bevat glycyrrhizine, een stofje waardoor het natriumgehalte van het lichaam omhoog gaat. Door een teveel aan natrium worden de nieren en het hart extra belast, wat voor een hoge bloeddruk kan zorgen.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Heb je een flink tekort aan kalium, dan kun je last krijgen van hartkloppingen, een hoge bloeddruk en gaat je spieren erop achteruit. Daarvoor moet je overigens wel flink dooreten: de effecten treden op als je twee weken lang elke dag meer dan vijftig gram drop eet.
Gevaren van te veel drop
Zij waarschuwen dat je al serieuze gezondheidsproblemen kan krijgen als je gedurende twee weken elke dag meer dan 57 gram zwarte drop eet, de helft van het advies van het Voedingscentrum dus. Zo kan je volgens hen naast verhoogde bloeddruk ook hartritmestoornissen krijgen.
In drop en zoethoutthee zit de bloeddruk verhogende stof glycyrrhizine. Een paar dropjes of een kop zoethoutthee kan geen kwaad.
Zwartwit salmiakpoeder is heerlijk, maar dient met mate gegeten te worden. Dit heerlijke snoepgoed is namelijk hoog in zout en suiker. Alhoewel het natuurlijk erg lekker is, kan het bij overmatig gebruik nadelig zijn voor de gezondheid.
Ammoniak en waterstofchloride zijn op zichzelf corrosief en zelfs giftig. Echter vormen ze samen ammoniumchloride (salmiak), wat de basis vormt voor veel dropsoorten. De meeste soorten drop bevatten salmiak. Echter zijn er specifieke zoute dropsoorten, die meer salmiak bevatten dan andere.
Heb je een flink tekort aan kalium, dan kun je last krijgen van hartkloppingen, een hoge bloeddruk en gaat je spieren erop achteruit. Daarvoor moet je overigens wel flink dooreten: de effecten treden op als je twee weken lang elke dag meer dan vijftig gram drop eet.
het is vochtafdrijvend. wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering.
Dit komt neer op ongeveer 8 dropjes per dag of, afhankelijk van de grootte van je kopje, 1 tot 2 kopjes zoethoutthee. Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk kunnen beter geen drop of thee met zoethout gebruiken. Voor kinderen geldt een maximum van ongeveer 25 gram drop. Dit komt neer op 5 dropjes per dag.
Teveel drop eten kan problemen met de stoelgang opleveren. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Overmatige consumptie van drop kan leiden tot vochtophoping en een verhoogde bloeddruk.
De meeste mensen hebben geen klachten van een te hoge bloeddruk. Dit is ook een van de gevaren. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt. Bij een ernstig hoge bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten.
Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten.Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Het is geen goed idee om extra zout of drop te eten bij een lage bloeddruk.
Snoep of drop blijft geen gezonde keuze als je jouw calorie inname wilt verlagen of minder koolhydraten wilt eten. Ook al worden de polyolen niet bij de koolhydraten gerekend, ze reageren in het lichaam wel deels het zelfde. De suikervrije drop is daarom niet perse een gezonde keuze.