Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Te veel bloemkool kan milde gastro-intestinale klachten veroorzaken, zoals overmatig gas en een opgeblazen gevoel. Als het gekookt is, is het gemakkelijker te verteren.
Bloemkool bevat immers niet alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. De andere vitamines en mineralen haal je uit fruit én andere soorten groente die je eet. Daarom is het gezonder om niet elke dag bloemkool te eten. Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Bloemkool bevat veel vezels en water. Beide zijn belangrijk om constipatie te voorkomen, een gezond spijsverteringskanaal te behouden en het risico op darmkanker te verlagen . Onderzoeken hebben aangetoond dat voedingsvezels ook kunnen helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingen.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Bloemkool en broccoli zijn koolsoorten maar worden over het algemeen goed verdragen, waardoor deze wel passen binnen het licht verteerbare dieet. Vermijd volkorenproducten, deze bevatten grove vezels. Vermijd te vers brood.
Kruisbloemige groenten
Groenten zoals broccoli, spruitjes, kool en bloemkool bevatten veel zwavel en kunnen een opgeblazen gevoel en gasvorming veroorzaken .
"Alle bladgroenten zijn goed voor je hersenen", zegt Labee. "En denk aan stengelgroenten, noten, vetten, bloemkool, blauwe bessen, vezels of seizoensgroenten."
Hoewel de tolerantie van iedereen anders is, kan te veel bloemkool maag- endarmklachten veroorzaken, zoals overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel . "Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt om het door uw systeem te laten stromen", suggereert Lincoln. Het koken ervan kan ook spijsverteringsproblemen verminderen.
Werken ontstekingsremmend en vochtafdrijvend. Daarom zijn ze goed voor de nieren. Bloemkool: veel vitamine C, voedingsvezels en calcium. Bloemkool helpt bij de bescherming tegen kanker, is ontstekingsremmend en is heel goed voor je hersenen.
Als je wilt afvallen is bloemkool je beste vriend. Een teveel aan bloemkool is immers vrijwel onmogelijk. De superfood zit vol vezels en water, waardoor bloemkool enerzijds zeer verzadigend is, en anderzijds bijzonder weinig vetten bevat.
Hoewel ze beide zeer voedzame groenten zijn, heeft broccoli een hoger vitaminegehalte, met name vitamine K en C, dan bloemkool en staat het er specifiek om bekend dat het goed is voor de gezondheid van de ogen. Broccoliroosjes leveren ook meer mineralen en vezels en bevatten vitamine A, wat niet in bloemkool zit.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Bloemkool is uitstekend voor de lijn: hij bestaat voor meer dan 90% uit water. Hij bevat slechts 24 kcal per 100 g en draagt eraan bij dat u sneller het gevoel krijgt dat u voldoende hebt gegeten. Bovendien bevat bloemkool veel voedingsvezels die de darmen stimuleren, van zowel groot als klein!
Het is belangrijk om bloemkool, net als broccoli en spruitjes, rauw te serveren of zo kort mogelijk te verwarmen door ze bijvoorbeeld te stomen of te roerbakken. Hun bijzondere werking gaat dan niet verloren. Door de hoge concentratie vitamine K in bloemkool heeft deze ook een ontstekingsremmende werking.
Snelle en gezonde bloemkoolsoep
Bloemkool is heel gezond, het zit namelijk vol met vitamine C en antioxidanten, maar is wel laag in calorieën. De perfecte basis voor een gezonde soep dus. Maak meteen een grote pan soep en vries de rest in.
Ten eerste kan een teveel aan vezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Daarnaast kan bloemkool, net als andere kruisbloemige groenten, stoffen bevatten die de werking van de schildklier kunnen beïnvloeden, vooral bij mensen met een bestaande schildklieraandoening.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
De groenten van dat plantengeslacht, waaronder broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes, bevatten namelijk zwavelverbindingen.Deze kunnen door bacteriën in de mond worden omgezet in een sterke zwavelgeur.