Of smoor de gedopte boontjes in een beetje boter en eet ze gewoon als groente. Edamame sojaboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariers en veganisten.
De edamame sojaboon is de onrijpe peulvrucht van de sojaplant, waar een rijtje vers glimmende sojaboontjes in zit. De groene sojaboon staat bekend om zijn hoge voedingswaardes waaronder vezel, eiwit, ijzer en omega 3-vetzuren.
Is edamame gezond? Edamame zijn eigenlijk jonge sojabonen en sojabonen zijn een goede bron van eiwitten, vezels en koolhydraten. Ook zitten er belangrijke vitamines en mineralen in, zoals foliumzuur, ijzer en kalium. Edamame is dus een goede optie als gezonde snack.
Sojabonen behoren tot de 'nieuwerwetse groenten', al begint ze in Nederland ondertussen aardig ingeburgerd te raken, zowel in de winkel als in het zelf telen ervan. En we eten natuurlijk al heel lang sojabonen, denk aan sojaolie, sojasaus, tofoe/tahoe/tempeh en sojamelk.
Edamame bonen, ook wel bekend als soja bonen, zijn onrijpe peulvruchten van de sojaplant. Je vindt ze ongepeld in een peul en de boontjes zelf zijn klein, rond en prachtig groen (zie foto). Eda betekent in het Japans tak en mame betekent boontjes.
Daarnaast wordt aanbevolen om de consumptie van edamame te beperken tot ongeveer 200 gram per dag en niet meer dan 500 gram, omdat edamame rijk is aan voedingsvezels en eiwitten, waardoor het moeilijk verteerbaar wordt als je er te veel van eet.
Producten op basis van soja dragen soms bij aan vergistingen in je darmen.Dit resulteert zich in afgifte van gassen en een opgeblazen gevoel. Ook hier kun je proberen om soja een aantal dagen uit je dieet te bannen. Wellicht is je dagelijke fruitsmoothie op basis van sojamelk wel de oorzaak van dat opgeblazen gevoel.
'Groene' peulvruchten zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kouseband worden gerekend tot de groente. Ook gekiemde peulvruchten, zoals taugé, worden tot de groente gerekend. Ze worden in onze maaltijd gebruikt als groente.
Seidell: “Klopt, maar om daarvan te profiteren moet je ze wel eerst voldoende verhitten: koken of stomen. In rauwe bonen zit namelijk de natuurlijke gifstof lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, word je misselijk, krijg je buikpijn, koorts en diarree.
Voedings- en gezondheidswaarde van soja
Peulvruchten bevatten veel vezels. In de schijf van vijf staat dan ook het advies om 1x per week peulvruchten te eten, als alternatief voor vlees (2 tot 3 eetlepels bij de warme maaltijd). Qua voedingswaarde en gezondheidseffecten is soja een interessant voedingsmiddel.
Peulvruchten uit pot of blik zijn al voldoende verhit en daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden lectines in.Deze kun je gerust eten.
Iedereen die fan is van droge bonen én slowcooken moet dit weten: rauwe bonen zoals kidneybonen kun je beter niet in de slowcooker bereiden. Rauwe bonen bevatten namelijk een stof die voor het menselijk lichaam toxisch is. Deze stof wordt onschadelijk gemaakt tijdens het koken.
100 g van de geroosterde edamame hebben een totaal van 421 kcal.
Wanneer je de sojabonen niet goed verhit, kun je het gifstof lectine binnen krijgen, wat in rauwe bonen zit. Krijg je hier te veel van binnen, dan word je misselijk en kunnen er klachten optreden als buikpijn, koorts en diarree. Uiteindelijk kan het zelfs je darmen en nieren beschadigen.
Edamame? Ja! Je spreekt het uit als: eh·duh·maa·mee. Het is een Japanse benaming voor verse jonge sojaboontjes.
Je kunt ze gewoon opwarmen in de pan, bij de rest van je gerecht.Of je doet ze in een schaaltje in de magnetron. Na ongeveer 1 minuut op 750W zijn ze dan al klaar!
De Edamame sojaboon is de onrijpe peulvrucht van de sojaplant, waar een rijtje vers glimmende sojaboontjes in zit. De groene sojaboon staat bekend om zijn hoge voedingswaardes waaronder vezel, eiwit, ijzer en omega 3-vetzuren. Niet voor niets zijn ze populair bij vegetariërs en veganisten.
Edamame kun je in de peul enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de boontjes ook uit de peul halen en vervolgens invriezen. Eet de edamame als tussendoortje of bijgerecht.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Ze adviseren om elke week minstens 1 keer peulvruchten op het menu te zetten. Op die dag heeft u dan geen vlees nodig. Helaas eet de 'gemiddelde Nederlander' gemiddeld maar 4 gram per dag, terwijl 200 gram per week een betere hoeveelheid is. Daar valt nog wat winst te pakken.
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Een vegetarisch dieet is meestal rijk aan voedingsmiddelen die soja bevatten en kan het risico op het ontwikkelen van een trage schildklier verhogen. Voedingsmiddelen die soja bevatten: Soja melk. Edamame boontjes.
Abrikozenpit olie is rijk aan essentiële vetzuren en staat bekend om haar vermogen de huid goed te voeden zonder een vettig gevoel te geven. Deze olie heeft hydraterende en de revitaliserende eigenschappen.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.