Koop daarom het liefst gedroogde witte bonen. Het is niet zo dat witte bonen minder gezond zijn dan bruine bonen, zoals je dat bij volkorenbrood of –pasta zou denken. Witte bonen bevatten zelfs meer vezels dan bruine bonen [9].
Bruine en witte bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen. Zowel van bruine als witte bonen zijn er verschillende rassen. Daarmee variëren onder andere de structuur en de vorm.
Maak met witte bonen een lekkere maaltijd? Alle peulvruchten zijn gezond, ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium en vitamine B. Ideaal dus om deze wat vaker in een gerecht toe te voegen of als een gerecht mee te maken. Lekker en voedzaam.
Het nadeel van peulvruchten
Dit zijn afweerstoffen die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten en dieren die van de plant willen eten. Deze antinutriënten binden zich in je lichaam aan diverse mineralen, waardoor je deze minder goed opneemt.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Let bij peulvruchten in glas, blik of stazak op het zoutgehalte en of er suiker aan is toegevoegd. Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd.
De bruine boon bevat veel calcium en ijzer. Dat zijn wel de enige mineralen die het bruine boontje bevat. Er zit ook een beetje vitamine B1 en B2 in. De bruine boon is zeer rijk aan koolhydraten en eiwitten en vormt hierdoor een uitstekende vleesvervanger.
Daan Kromhout, oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan de Wageningen Universiteit vertelt: “Bonen zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen en zijn een rijke voedingsbron. Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen.” Ook zijn peulvruchten, dus ook bonen, een goede vleesvervanger.
Linzen en erwten verteren beter
De ervaring leert dat linzen vaak het prettigst verteren. Daarna komen de erwten (zoals kikkererwten en spliterwten) en het zwaarst vallen de bonen (zoals kidneybonen en bruine bonen).
Bonen en peulvruchten
Daarom passen ze uitstekend in een koolhydraatbeperkt dieet, maar binnen een koolhydraatarm eetpatroon zou ik het even laten. Ik heb het daarbij vooral over bruine bonen, kapucijners, kikkererwten en linzen. De volgende bonen kunnen wel: Peultjes.
Mungbonen, borlottibonen, kidneybonen en witte bonen bevatten de meeste proteïne. Gemiddeld wel 23 gram eiwit per 100 gram! Bonen zijn niet alleen veelzijdig, maar ook nog eens goedkoop!
Kortom: Peulvruchten zijn zeer voedzaam en ze bevatten zowel veel eiwitten als vezels. Ze zijn ook goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Helaas hebben peulvruchten ook een nadeel. Ze bevatten zogenaamde antinutriënten; stoffen die de vertering en de opname van goede voedingsstoffen kunnen verstoren.
Dat komt doordat het stroperige vocht in het blik eiwitten, zetmeel en saponine (een natuurlijke zeepstof) uit de kikkererwten bevat. Die saponine zorgt voor het ontstaan van schuim en dat wil je liever niet in je gerecht, maar… als er niks extra aan het kikkererwtenvocht is toegevoegd, is het perfect eetbaar.
Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.
Bruine, zwarte, witte, lima-, soja- of kidneybonen, linzen, borlotti of kapucijners: bonen zijn megagezond, goede vleesvervangers en we zouden er vooral veel meer van moeten eten.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.