Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten praktisch even veel voedingsstoffen als verse, onbewerkte groente. Goed nieuws voor wie graag hamstert. Uit onderzoek door de Consumentenbond blijkt dat bewerkte groenten wat betreft de gehaltes vitaminen en mineralen nauwelijks onderdoen voor verse groenten.
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen. Zo duurt het even voordat verse spinazie vanaf het veld zijn weg vindt naar de supermarkt.
In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan. Verse groente en diepvriesgroente staan in de Schijf van Vijf.
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
Een heel simpel, maar voedzaam en gezond bijgerecht: spinazie met gekookt ei! Spinazie bevat veel goede stoffen, waaronder plantaardige omega-3vetten en foliumzuur, die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Daarnaast blijkt spinazie goed te zijn voor sterke botten en voor de opbouw van spieren.
Voorgesneden groenten zoals roerbakgroenten zijn net zo gezond als groente die je zelf snijdt. Soms zelfs gezonder, omdat je zo een combinatie van verschillende groenten binnenkrijgt én de groenten heel snel zijn verwerkt en gesneden, waardoor er meer voedingstoffen behouden blijven.
Groente is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Er zijn gezondere opties dan doperwten met worteltjes. doperwten met worteltjes kun je wel als extraatje eten.Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Eten invriezen is zeker gezond, maar je moet het wel even goed invriezen. Dat betekent snel laten afkoelen, in een luchtdicht bakje of zakje doen en je vriezer op minimaal -18 graden Celsius zetten. Op die manier verlies je geen of amper vitamines en blijft de kwaliteit van het eten zo goed mogelijk.
Komkommers bevatten onder andere vitamine C, B en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium. Ook is komkommer rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Dit werkt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je lichaam.
Tomaten zijn een goede bron van vitamine C.Deze vitamine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem is belangrijk om je lichaam te beschermen tegen allerlei virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Pindakaas bevat een lijst met gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder vele sporters en diëtisten door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
De soorten fruit met het meeste suiker bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven. Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit.
Wat is de meest gezonde groente? De meest gezonde groenten zijn broccoli, bloemkool, spinazie, boerenkool, kool, sla, tomaten, paprika's, uien, champignons, komkommers, courgette, aubergine, selderij, wortelen, sperziebonen, erwten, zoete aardappelen, pompoen en maïs.
Koploper in vezels
Met 4,1 gram vezels per 100 gram is broccoli de onbetwiste koploper op dit gebied. Alleen bospeen, rodekool en sperziebonen komen nog een beetje in de buurt. Genoeg vezels eten is vooral goed voor je bloeddruk en tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten.