Zowel rundvlees als kalfsvlees is gezond, maar laatstgenoemde is onderaan de streep de betere keuze van de twee. Hoewel kalfsvlees iets minder ijzer bevat dan rundvlees, is het wel een rijkere bron van eiwitten, vitamine B3, B6, B12 en zink. Het is lichter verteerbaar en erg mals.
Onbewerkt mager varkensvlees past ideaal in een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en gezonde mineralen. Een varken bevat procentueel gezien veel vet. De vette vleesresten die van varkenskarkassen worden geschraapt, worden ook verwerkt in allerlei ongezonde vleesproducten.
Kalfsvlees is van jonge runderen. De leeftijd ligt doorgaans rond de 6 tot 7 maanden. Een kalf is tot 1 jaar een kalf, daarna wordt het een rund genoemd.
Kalfsvlees is zoals gezegd mager tot zeer mager vlees. Mager vlees is een gezonde optie en staat in de Schijf van Vijf. Met mager vlees wordt gekeken naar het vetpercentage van producten. Bij populaire producten is dit dus relatief hoog.
Maar met deze richtlijn zit je goed voor je gezondheid én het milieu: verkies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. Daarom staat wit vlees ook in de lichtgroene zone, rood vlees in de oranje zone en bewerkt vlees in de rode bol.
Eet je het vaker dan een enkele keer per week dan is je kans op darmkanker en hart- en vaatziekten groter[1]. Rood vlees, oftewel al het vlees van runderen en varkens maar ook dat van geiten, schapen, en paarden is geen gezonde keuze.
Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Dit maakt mager vlees een geschikte keuze voor verschillende diëten. Voorbeelden van mager vlees zijn: tournedos, lende biefstuk, ossenhaas, rosbief, varkenshaas en fricandeau. Verder is veel kalfsvlees mager en licht verteerbaar.
Het grootste deel van het kalfsvlees (95%) uit Nederland wordt verkocht aan het buitenland. Waarom eten we geen kalfsvlees in Nederland? Nederland is door onze grootschalige melkveehouderij, een van de grootste leveranciers van kalfsvlees.
Zo steeg de prijs van rund- en kalfsvlees met bijna 18 procent. Dat komt vooral doordat veevoer duurder is geworden. Niet alleen rundvlees werd duurder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In kalfsvlees zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B1, vitamine D, eiwitten en ijzer. Kalfsvlees is een magere vleessoort. Kalfsvlees is net als rundvlees rood vlees. Er is een verband tussen het eten van rood vlees en een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker.
Rundergehakt, rundertartaar en hamburgers vallen onder draaiproducten, ook die komen vooral van melkvee. Rundvlees is gezond.Het bevat veel vitamine B12 en ijzer. Omdat vet rundvlees vrij veel verzadigd vet bevat is het beter om te kiezen voor mager rundvlees.
Kalfsvlees kan 'rood' gegeten worden. Met name delen van het achtervlees, zoals de kalfsoester, de kalfshaas en de entrecote. Van de zachtere achterdelen kan ook kalfstartaar worden gemaakt. Ga zorgvuldig om met het bewaren en bereiden van (kalfs)vlees.
Kalfsvlees is één van de duurdere vleessoorten. De kalfsvlees prijs verschilt echter per vleessoort. Doorgaans ligt de prijs voor de luxe vleessoorten, zoals biefstuk (kalfsoesters) rond 25 euro per kilo en de stoofvleessoorten 15 euro per kilo.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Varkensgehakt is vaak een product van de slager en het kan magerder zijn dan rundvlees. Het bevat gemiddeld ook minder calorieën, waardoor varkensvlees de gezondere optie is, echter blijft het belangrijk om de vleessoort te kiezen die het beste bij het gerecht past.
Rood vlees is een uitstekende bron van aminozuren voor spierontwikkeling. Rijk aan vitamine B12, zink en ijzer, is rood vlees ideaal voor atleten. Bovendien bevordert de inname van creatine in dit soort vlees de productie van energie en spierontwikkeling.
Kalfsvlees is doorgaans mager tot zeer mager vlees. Het is rijk aan eiwitten, die goed verteerbaar zijn en een hoge biologische kwaliteit hebben, en een goede leverancier van B-vitaminen (vooral van B3 en B12) en van selenium en zink.
Een zure marinade verzacht de spiervezels in het vlees. Zo kan je met wat citroensap, azijn of yoghurt taaie stukken vlees omtoveren tot bijvoorbeeld deze Midden-Oosters getinte malse hap. Ook tannines doen het goed in samenwerking met vlees.
- De smaak van kalfsvlees is minder uitgesproken dan dat van rundvlees. - De beste stukken kalfsvlees komen uit de rug, zoals de haas en de kotelet, en uit de achterkwartieren, waaruit vooral kalfsoesters en schnitzels komen. - Vlees van de haas is het duurst en wordt voornamelijk verkocht in medaillons.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.
Ook kalfsvlees is doorgaans mager tot zeer mager vlees. Een kalfsgebraad bevat amper 1 g vet en een kalfskotelet en een kalfslapje nog geen 2 g vet per 100 g. (voeding tijdens zwangerschap): Zeer mager: 0 - 5 g vet/100 g.
Vlees bevat waardevolle stoffen voor het functioneren van het menselijk lichaam - als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. Nuttige stoffen in vlees zijn (onder meer) eiwitten, vitamines B1, B6 en B12 en ijzer en zink.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.