De belangrijkste reden dat je steeds slechter tegen drank kunt, is dat in de loop der jaren de spiermassa in je lijf meer en meer vervangen wordt door vet. In spieren zit meer water dan in vet, waarin de alcohol makkelijker verdund wordt.
Sommige mensen hebben ongewone reacties op alcohol. Dit is alcoholintolerantie. Bijvoorbeeld blozen, een loopneus, benauwdheid of hartkloppingen. Of hebben achteraf last van een heel stevige kater waaronder diarree, misselijkheid en hoofdpijn.
Ouderen verdragen alcohol over het algemeen slechter. Ouderen hebben minder lichaamsvocht en vaak een relatieve toename van lichaamsvet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt. Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken en stijgt het alcoholpercentage in het bloed.
Symptomen van een alcoholintolerantie zijn onder andere ademhalingsproblemen, diarree, een rood gezicht, hoofdpijn, maagpijn of maagzuur en netelroos of een andere huiduitslag [9]. Geschat wordt dat in Nederland 1 tot 3% van de volwassenen een niet-allergische voedselovergevoeligheid heeft.
Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. Sulfiet vind je ook veel in salades.
Ja. Als je vaak een bepaalde hoeveelheid bier, wijn of sterkedrank drinkt treedt alcoholtolerantie op. Je raakt steeds meer gewend aan een bepaalde hoeveelheid alcoholische drank.
Wanneer iemand vaak veel drinkt, went het lichaam aan het drinken. Deze persoon heeft daardoor steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen, m.a.w. kan steeds meer drinken voordat hij dronken wordt. De gewenning noemen we tolerantie.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Waarom word je misselijk na alcohol? Wanneer je alcohol drinkt, komt dat in je maag terecht. Het prikkelt het maagslijmvlies, waardoor je misselijk kan worden na alcohol. Als je er erg gevoelig voor bent, kun je zelfs heftig gaan overgeven na alcohol.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Van de mannen in de leeftijd van 18–24 jaar is bijna 40 procent een zware drinker. Gemiddeld drinken de mannen in deze leeftijdsgroep bijna 14 glazen alcohol per week. Ruim 70 procent hiervan nuttigen zij in het weekend. Ook onder vrouwen vinden we de meeste zware drinkers in de leeftijdsgroep 18–24 jaar.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Als effect van alcohol kan je neus (en de rest van je gezicht) rood of paars uitslaan, je hebt dan last van een drankneus.
Een tekort aan het enzym diamine-oxidase (DAO) zorgt voor hoge histamine-spiegels zowel in de darmen, als in het bloed. Een kenmerkend symptoom van een gebrek aan DAO is dat u bij het drinken van rode wijn, een vlekkerige huid of rode wangen krijgt en vervolgens niet in slaap kan vallen.
Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling.
Je lichaam verzet zich van nature tegen giftige stoffen. Alcohol is een voor het lichaam giftig product. Overgeven is voor het lichaam de kortste weg om dit gif zo snel mogelijk kwijt te raken. Bij geregeld braken ontstaan er soms scheurtjes in het maagvlies van de maagingang.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Symptomen van een emotionele kater houden meestal enkele uren tot dagen aan. Je kunt last hebben van: Somberheid. Angst.
Alcoholisme is een ziekte
Alcoholisme kan gedefinieerd worden als een ziekte met een dwangmatig verlangen naar alcohol, verlies van controle en een verminderd oordeelsvermogen. Als gevolg van zwaar en continu drinken ontstaan er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen.
Na 1 week. Nu begin je als matige drinker enkele voordelen op te merken van stoppen met drinken. Je gaat weer beter (en dieper) slapen. Alcohol lijkt vaak wel te helpen om in slaap te vallen, maar verstoort eigenlijk de slaap, waardoor je een 'vals slaapgevoel' krijgt en uitgeput wakker wordt.
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken. Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Vraag in een restaurant naast wijn ook altijd een karaf water. Drink één op één: een glas wijn, glas water, etc.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Helaas zijn er geen medicijnen tegen een alcoholallergie of intolerantie. Het enige wat je kunt doen is gewoonweg geen alcohol consumeren. De kans is groter dat je helemaal niet intolerant of allergisch bent voor alcohol. Dit komt immers zeer zelden voor.