Oude kaas bevat namelijk zo'n tien procent meer vet en dus ook meer calorieën dan jonge kaas. In de lang gerijpte kaas zit minder vocht, maar meer droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet en daar kun je beter niet te veel van eten. Dit vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Oude kaas bevat iets meer vet dan jonge kaas, zo'n 10%. Dat komt doordat er minder vocht (water) zit in oude kaas. Dit vocht bevat geen vet, de droge stof daarentegen wel.
Hoe langer een kaas ligt te rijpen, hoe minder vocht er in zit en hoe pittiger hij is. Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas.
De aanduidingen 30+, 40+ of 48+ geven aan hoe hoog het vetgehalte van de droge stof is. In 48+-kaas is het vetgehalte van de droge stof dus 48%. Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas is. Magere kazen (10+, 20+ en 30+) bevatten minder vet en meer calcium.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
Er geldt heel simpel: hoe hoger het vetgehalte, hoe meer calorieën. Daarnaast is een kaas vetter wanneer hij harder is. Heel oude, brokkelige kaas is dus een soort die relatief bijzonder veel calorieën bevat. Jonge 20+ kaas is daarentegen één van de slankere keuzes!
Er zitten 113 kilocalorieën in 1 voorgesneden plak (30 gram) kaas, 48+, belegen.
nieuws Volgens een Deense studie is kaas niet slecht voor het cholesterolgehalte in het bloed. Boter daarentegen wel. 50 proefpersonen moesten gedurende 6 weken dagelijks een hoeveelheid kaas of boter eten, die gelijk stond aan 13 procent van hun dagelijkse energieconsumptie van vet.
Conclusie koolhydraten in kaas
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Onderzoek heeft uitgewezen dat Parmigiano Reggiano bovendien een heel goede bron van calcium is en daarom een belangrijke rol speelt in het vormen en houden van gezonde botten en tanden. Dit geldt ook voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.
Kazen zoals mozarella, geitenkaas en jonge (20+) kaas bevatten veel minder vetten. Dit betekent niet dat je ze onbeperkt mag eten, maar genieten van deze kazen mag je zeker met mate. Dit tussendoortje van tomaat en mozarella kun je dus gewoon eens snoepen als tussendoortje of bijgerecht!
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden.