Een goede slaapkamertemperatuur is volgens verschillende onderzoeken ongeveer 18 graden, dat is het tijdens koude dagen in veel huizen niet. Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut.
Een van de voordelen van in de kou slapen is dat het de slaapkwaliteit kan verbeteren. Een koele slaapkamer bevordert vaak een diepere en ongestoorde slaap, wat essentieel is voor je algehele gezondheid en welzijn. Je slaapt mogelijk rustiger en wordt 's ochtends uitgerust wakker.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Lekker koud
Je nachtrust zou het meest optimaal zijn wanneer het tussen de 15,5 en 19,5 graden in je slaapkamer is. 15 graden klinkt verschrikkelijk laag, maar is dus echt een stuk gezonder dan 25 graden.
Minimale temperatuur slaapkamer
Let er wel op dat de slaapkamer niet veel kouder is dan 13 graden. Want hoewel je niet ziek wordt van kou, verlaagt het je weerstand wel.
“Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is”, vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. “We slapen het best als ons lichaam iets kan afkoelen. Dit proces wordt al twee uur voordat we gaan slapen in gang gezet.
In een warmere kamer duurt het langer voor je lichaamstemperatuur daalt en kun je moeite hebben met inslapen, onrustiger slapen of sneller wakker worden. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 16 en 18 ° C, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen.
Lage temperatuur
Aan de andere kant mag de temperatuur niet te laag zijn; beneden 12 graden gaan problemen optreden: ofwel men gaat in bed verder dan gewenst afkoelen, ofwel het dekbed wordt zo zwaar dat het oncomfortabel wordt. In beide gevallen neemt de kwaliteit van de slaap af.
Het verminderd de kans op stofwisselingsziekten. Door te slapen in een koude kamer kan de kans op diabetes verlagen. Daarnaast verbrand je meer calorieën in een koude ruimte en blijf je fitter.
Een koude neus heb je niet enkel als de temperaturen dalen, maar soms ook als je in een warme omgeving zit. Volgens wetenschappers van de University of Nottingham is het geen ongewoon fenomeen. Meer zelfs, het is een normale reactie van het lichaam op stress.
In gesloten ruimtes kunnen de zuurstofniveaus op 18 % blijven, terwijl ze snel dalen tot minder dan 8 % met een open deur, wat extreem laag is. Daarnaast heeft vuur zuurstof nodig om te branden en te groeien ... U houdt de zuurstof beter voor uzelf dan voor de brand. Doe de deur dicht als u de kamer uitgaat!
Buiten slapen is zonder meer gezond, zelfs als het een beetje vriest. De buitenlucht is beter dan de lucht binnen, dus goed voor de longen van je kindje. Zeker als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, kan frisse lucht veel goed doen.
Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd de deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden.
Impact op gezondheid
Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Ook melatonine, het slaaphormoon, is meer in je lichaam aanwezig bij een lagere temperatuur.Bovendien koelt je lichaam sneller af op een natuurlijke manier in een koude kamer. Hierdoor val je sneller in slaap dan in een warme kamer.
Een matras dat goed ventileert zorgt voor een koele slaapomgeving. Kies daarom voor een matras dat warmte vasthoudt en minder goed ventileert. Een traagschuim matras reageert op uw lichaamstemperatuur en voelt warm aan. Dit is een goede keuze voor als u het snel koud heeft in bed.
Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam. Hierdoor wordt je inwendige temperatuur op peil gehouden.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
De ideale temperatuur in de babykamer is dus niet te koud en zeker ook niet te warm. Een babykamer van 14 graden is écht te koud en een babykamer van 25 graden te warm. Probeer deze onder- en bovengrenzen voor de babykamer daarom zoveel mogelijk te voorkomen.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
Een kouder klimaat zorgt er namelijk voor dat u meer vet verbrandt en dat kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond.