Een bad zelf is, afhankelijk van het soort bad, al tussen de 20 en 60 kilo. Een vrijstaand bad zal zwaarder zijn dan een inbouwbad. Dit is op zichzelf niet heel erg zwaar. Maar samen met het gewicht van het water en uw eigen gewicht, wordt dit al snel zo'n 200-250 kilo.
Met genoeg ruimte wordt een vrijstaand bad een echt statement in de badkamer. Maar ook in een wat kleinere badkamer kan een vrijstaand bad erg mooi staan. Dit bad weegt 36 kg, bevat een overloop en heeft een afvoergat met een diameter van 53 mm. In de lijntekening vind je de afmetingen van de overloop.
Vrijstaand mag ook tegen de muur
Zolang het bad aan twee kanten 'lucht' houdt kunt u daar mooi naar kijken en van het materiaal te genieten. Eén belangrijke tip, plaats het badkamermeubel liever niet te dichtbij.
Heb jij nog geen bad in jouw bestaande badkamer, maar zou je deze wel graag willen? Dan hebben wij goed nieuws voor je: dat kan! En het is meestal niet nodig om jouw gehele badkamer hiervoor te verbouwen.
Als er een lift kan staan, zou ik dit met een ladderlift doen, kost je wel een 80-100€ voor een uurtje. Maar dat is de veiligste manier voor bad en rug. Een ladderlift kan dat wel dragen, de mijne kan tot 300kg dragen als de helling niet te plat is.
Voorwerpen in de badkamer die geaard moeten worden, worden met blanke aardedraden aan een speciaal potentiaalvereffeningsrail, ook wel badkamerrail genoemd, verbonden. De aardedraden worden met aardklemmen aan de voorwerpen bevestigd. Op een badkamerrail kunnen meerdere blanke aardedraden aangesloten worden.
Aangeraden wordt om aan alle vrijstaande zijden van een bad ten minste 50 cm aan ruimte over te laten, anders kun je er niet goed langs lopen. Een vrijstaand bad van 80 cm breed heeft dus in de breedte maar liefst 180 cm aan vrije vloerbreedte nodig, en met een lengte van 180 cm wel 280 cm vrije vloerlengte.
De voordelen van een vrijstaand bad
Makkelijk in onderhoud en schoonmaak, omdat u langs elke zijde kunt komen. Daarnaast kunt u makkelijk de ruimte om het bad heen droog maken als de vloer nat is. Een vrijstaand bad zorgt voor een moderne en luxe uitstraling in uw badkamer en is een ware eye-catcher.
Dan raden wij je aan om een bad van maar liefst zestig centimeter diep te kiezen. Hierin zit je zeker tot aan je hals onder water, lekker warm dus. Het meest ontspannen ligt in een bad met een licht hellend zitgedeelte. Je ligt dan iets schuin en hoeft je niet af te zetten tegen de overzijde om niet onderuit te zakken.
Geschikte vloer
Ondanks een afzuigsysteem, moet de vloer wel tegen vocht kunnen. Zo is het niet handig om een houten vloer te kiezen onder je bad, omdat deze op den duur gaat schimmelen. Kies dus voor een vloer die je ook in de badkamer zou kiezen, zoals een giet- of betonvloer, mooie tegels of pvc.
Bij een vrijstaand bad heb je, zoals gezegd, altijd een vrijstaande badkraan nodig tenzij je het bad tegen de muur plaatst. Bij een halfvrijstaand bad kun je een vrijstaande badkraan plaatsen als je dat mooi vindt, maar meestal kiest men hierbij voor een inbouwkraan met uitloop uit de muur.
De baden zien er mooi uit, maar in te ondiepe baden is het vaak niet mogelijk om lekker onder water te liggen. Alleen zitten is natuurlijk niet de intentie van de aankoop van een ligbad. Houd er daarom rekening mee dat de diepte van het bad minimaal 45 cm moet zijn.
180 x B. 80 x H. 44 cm, bodemmaat 127 cm, inhoud 195 liter.
Een houten vloer kan in de badkamer als de planken rondom goed zijn beschermd met grondverf en meerdere lagen harde lak. Ook moeten de naden worden afgedicht met een flexibele kit. Hardhout is beter bestand tegen vocht dan zachtere houtsoorten: Laminaat is niet geschikt voor de badkamer.
Dit is afhankelijk van het type bad en het volume van het lichaam. Gemiddeld is er ongeveer tussen de 120 en 150 liter water nodig om een bad te vullen voor een comfortabele waterhoogte.
Een standaard bad is 170x70 cm of 180x80 cm groot. In oudere woningen zal je nog de standaardmaat 160x70 cm tegenkomen. Baden van dit formaat kan je plaatsen in de meeste badkamers. Heb je echter minder ruimte, dan kan je voor kleinere afmetingen gaan, zonder al te veel aan comfort in te boeten.
Waarom een hoekbad? De vorm van het hoekbad zorgt ervoor dat het in de meeste gevallen wat praktischer in de badkamer past. Het is een stuk compacter dan een normaal bad waardoor het dus ook minder ruimte inneemt. Hierdoor blijft er ook nog wat ruimte over voor de WC, wasbakken en eventueel een kast.
Als een hoekbad in de badkamer past, is het vaak een efficiënte keuze. U kunt ook kiezen voor een compleet ligbad met een lengte van 150 cm. Omdat de breedte 100 cm is, heeft u toch de ruimte.
Houd er rekening mee dat de doorgang langs het bad, wastafel en inloopdouche minimaal 70 centimeter is. Wil je elkaar makkelijk kunnen passeren bij de wastafel, dan is een ruimte van 100 centimeter vereist.
De vloeroppervlak van een verplichte badruimte moet minimaal 1,6 m2 bedragen, de breedte minimaal 0,8 meter en de hoogte minimaal 2,3 meter. Is de badruimte samengevoegd met de toiletruimte, dan moet de vloeroppervlakte minimaal 2,6 m2 bedragen, de breedte minimaal 0,8 meter en de hoogte minimaal 2,3 meter.
Voor het effectief aarden van de vloer (met een metalen wapening) in de badkamer biedt een aardmat of aardnet de oplossing. Ook zwaluwstaart platen dienen geaard te worden. Door middel van een radiatorklem of design radiatorklem kan een (design) radiator worden geaard.
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
Wat zegt de norm? De norm schrijft voor dat je de aardmat op minimaal 3 cm diepte in de betonnen vloer moet leggen en met een blanke draad van 6 mm² op de CAP moet aansluiten. Dit is in het voorschrift opgenomen omdat het beton, net als metalen voorwerpen, stroom geleidt.
Solid Surface is een niet-giftig en inert materiaal dat niet-allergeen is voor mensen. Het heeft een steenachtig uiterlijk, maar weegt de helft minder dan natuursteen of synthetische kwarts. Het is wel een stuk zwaarder dan acryl.