Stomen is zo mogelijk nog beter. Door groenten te garen in hete stoom blijven de meeste voedingsstoffen behouden, zonder dat er vet bij aan te pas komt.
Eerder schreef Radar al een artikel over wat voor effect grillen heeft op het behoud van vitaminen en mineralen van groente. Hieruit bleek dat het qua gezondheid beter is dan koken en stomen, mits je het goed bakt en niet laat aanbranden. Maar ook tussen koken en stomen zitten verschillen.
Wanneer ze gestoomd worden, verliezen groenten zoals broccoli, spinazie en sla slechts 9-15% van hun vitamine C-gehalte. Een onderzoek toonde ook aan dat stomen de beste retentie van fytochemicaliën (waarvan gedacht wordt dat ze het immuunsysteem beschermen) liet zien in vergelijking met andere kookmethoden.
Stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Bovendien zijn gestoomde gerechten altijd lekker sappig, mooi én zitten ze boordevol smaak. Niet alleen blijven de vitaminen en mineralen beter behouden, de pure smaak komt ook duidelijker naar voren.
Veel calorieën
Toch kleeft er ook een nadeel aan het bakken van groenten. Tijdens het bakken nemen ze namelijk olie of vet op. Je lichaam heeft gezonde vetten nodig, maar ze zijn ook relatief rijk aan calorieën. Eet je regelmatig gebakken groenten, dan krijg je waarschijnlijk dus meer calorieën binnen.
Sauteren, niet bakken
Onderzoeken tonen aan dat tijdens het frituren, vet in het voedsel dringt en groenten uitdrogen. Maar sauteren in een beetje gezonde kookolie, zoals extra vergine olijfolie, is een geweldige manier om veel groenten te koken .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Gestoomde groenten zijn goed voor de gezondheid .
Ze worden beschouwd als een gezonde kookoptie, omdat stomen helpt de voedingsstoffen en natuurlijke smaken van de groenten te behouden. Gestoomde groenten bevatten weinig calorieën, veel vezels en verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Behalve de bespaarde energie behouden de groenten ook meer smaak en veel meer voedingsstoffen, die niet in het kookwater verdwijnen. Vooral vitamine C is kwetsbaar voor koken.Daarom maakt stomen voedsel juist gezonder.
Maar omdat de kooktijden in de magnetron korter zijn, is het beter om vitamine C en andere voedingsstoffen die bij verhitting afbreken, te behouden door te koken in een magnetron . Wat groenten betreft, het koken in water berooft ze van een deel van hun voedingswaarde omdat de voedingsstoffen in het kookwater uitlekken.
Dankzij de voedingswaarde beschouwen diëtisten gebakken groenten als gezond. Sommige diëtisten raden mensen zelfs aan om een recept voor gebakken groenten te eten om af te vallen . Omdat ons recept ingrediënten gebruikt met het minste aantal calorieën, kunt u gebakken groenten eten om af te vallen.
"Je krijgt geen rokerige verkooling uit de oven", zei Jeffrey. " Grillen zorgt er ook voor dat de groenten iets sneller gaar worden , wat betekent dat ze een mooie kleur hebben als ze van de grill komen, maar minder snel te gaar worden." De tijd, de apparatuur die je bij de hand hebt en het soort maaltijd dat je kookt, bepalen welke techniek je moet gebruiken.
Als je kijkt naar de voedingswaarde, is stomen over het algemeen beter omdat de vitaminen en mineralen beter behouden blijven.
Welke groente kan ik stomen? In principe kun je groente stomen als je het ook kunt koken. Aardappels, broccoli, bloemkool, sperziebonen, wortels, spinazie, sugarsnaps, spruitjes en ga zo maar door. Je zou er zelfs ook een stukje kip of wat vis bij kunnen stomen.
Maar ook broccoli bevat gezonde voedingsstoffen, zoals glucosinolaten, die het best door het lichaam opgenomen worden als de groente verhit is geweest. Kies dan wel voor de optimale bereiding, namelijk stomen. Daarbij blijven de meeste nutriënten bewaard, in tegenstelling tot koken of zelfs roerbakken.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Achtergrond: Stomen behoudt vitaminen en fytochemicaliën in groenten beter dan koken ; daarom is het belangrijk om deze kookmethode te promoten. De huidige studie had als doel om te bepalen welke groente het beste gebruikt kan worden in een campagne om stomen te promoten.
Roerbakken en roerbakken/koken, de twee populairste methoden voor de meeste zelfgemaakte gerechten in China, zorgen voor een groot verlies aan chlorofyl, oplosbare eiwitten, oplosbare suikers, vitamine C en glucosinolaten . De stoommethode lijkt echter het beste te zijn als het gaat om het behouden van de voedingsstoffen bij het koken van broccoli.
Eenvoudige technieken om af te vallen
Het eten van gestoomd voedsel kan uw algehele kwaliteit van leven verbeteren of u helpen een gezond gewicht te behouden . Gestoomde groenten zijn rijk aan eiwitten en bevatten weinig calorieën. Omdat deze heerlijke mix u langer een vol gevoel geeft, zult u minder vaak schadelijke dingen willen consumeren.
Sommige groenten bevatten veel koolhydraten waaronder uien, spruitjes, courgette en rode paprika. Het is dus beter om deze groenten te vermijden. Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.