Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Indien je uitgaat van een ruime zolder waarin plaats is voor twee volwaardige slaap- of studeerkamers, een kleine kamer waarin de eventuele CV-ketel en bijvoorbeeld wasmachine & wasdroger staan, en een ruime dakkapel, ga dan uit van een bouwtijd van ongeveer 3 weken.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Een alternatief voor airco is mogelijk een luchtkoeler of aircooler. Zo'n apparaat is een stuk goedkoper in aanschaf en gebruik dan een mobiele airco. De luchtkoker koelt de lucht – in tegenstelling tot een ventilator – wél af. Deze apparaten werken volgens het verdampingsprincipe.
Voordelen van slapen op zolder
Bestaat de zolder uit een groot oppervlak, dan kun je de ruimte zelfs indelen in twee kamers. Ideaal voor een extra slaapkamer, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding. Daarnaast hoef je als ouders van een pasgeboren baby niet allebei slapeloze nachten te hebben.
Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed. Plaats je ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Je hebt iets nodig als een flinke buisventilator. Dit zal je enkele graden verkoeling brengen, en drogere lucht. Je moet niet de illusie hebben dat het net zo koel wordt als in de kamer waar de airco hangt.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Verwarming gaat met radiatoren. Wij verliezen circa 1,5 graad in een nacht als het buiten circa 5 graden is. Bijzonder is wel dat er bij lagere temperaturen niet noemenswaardig grotere verliezen zijn, tenzij het hard waait. Dan koelt het huis wel fors meer af.
Drink meer water. Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. "Bij warmte mag je daar best twee tot vier glazen bij optellen." Blijf binnen tijdens de heetste uren van de dag, dus tussen 12.00 en 16.00 uur, maar stel je wel regelmatig bloot aan de warmte buiten.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
Leg 1 of 2 flessen water in de diepvries. Vul ze niet tot helemaal bovenaan, water zet uit wanneer het bevriest. Zet de volledig bevroren fles(sen) voor de ventilator. Plaats ze in een bakje zodat je 's morgens geen plas hebt.
Zorg daarnaast dat je langs beide kanten in bed kunt stappen (ook als je alleen slaapt) en dat enkel het hoofdeinde tegen een muur staat (liefst in het midden en naar het noorden gericht). Ook dat zorgt voor meer balans. Volgens de feng shui mag je bed nooit onder een raam of tussen het raam en de deur staan.
Gebruik de schuine wanden eens om met wat planken een mooie kastenwand te maken. Zo heb je meteen heel veel extra opbergruimte. Of maak er een mooie boekenkast van! Gebruik de schuine wand om het logeerbed mooi op te bergen.
Een hoog bed kan fijn zijn, maar in een ruimte met schuine wanden is een laag bed een stuk praktischer. Naast dat je een laag bed tegen een schuine wand kunt plaatsen, zorgt het ook voor een ruimtelijker gevoel. Je kunt bijvoorbeeld ook een bed van pallets maken. Goedkoop, maar wel de looks!